Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Які інфекційні захворювання передаються при вживанні не доброякісної питної води?

Дата: 14.08.2023 15:23
Кількість переглядів: 270

Фото без опису

 

Лі­то най­більш спри­ят­ли­вий час для ви­ник­нення і роз­повсюд­ження  ін­фекцій, шлях передачі яких – вода.

Са­ме в цей час ді­ють фак­то­ри, що спри­яють за­ра­жен­ню: дощовий період року, що сприяє забрудненню джерел водопостачання, по­ява в ра­ці­оні сві­жих ово­чів, фрук­тів, збіль­шен­ня кіль­кос­ті мух, ма­со­ве спіл­ку­ван­ня на­се­лен­ня, ку­пан­ня у від­кри­тих водой­мах.

Фак­то­ра­ми пе­ре­да­чі збуд­ни­ків слу­жать на­сам­пе­ред заб­рудне­на во­да, ін­фі­ко­ва­ні хар­чо­ві про­дук­ти, бруд­ні ру­ки і пред­ме­ти по­бу­ту; ме­ха­ніч­ни­ми пе­ре­нос­ни­ка­ми, що заб­рудню­ють хар­чо­ві про­дук­ти, є му­хи.

Інфекції, які передаються водним шляхом, вик­ли­ка­ють­ся різ­ни­ми ви­да­ми збудників: ві­ру­са­ми, бак­те­рі­ями, простішими, гельмінтами. Збуд­ни­ки про­ни­кають че­рез рот і ак­тивно роз­мно­жу­ють­ся в шлун­ко­во-киш­ко­во­му трак­ті. Виділяючись з кишківника хво­ро­го, збуд­ни­ки пот­рапля­ють у зов­нішнє се­ре­до­ви­ще: ґрунт, во­ду, їжу, на пред­ме­ти до­машнього ужит­ку.

У теп­лу по­ру ство­рю­ють­ся спри­ят­ли­ві умо­ви і для збе­ре­жен­ня збуд­ни­ків киш­ко­вих ін­фекцій у зов­нішньому се­ре­до­ви­щі, і для їх роз­мно­жен­ня в про­дук­тах хар­чу­ван­ня. Все це ро­бить во­ду і їжу не­без­печни­ми в епі­де­мі­оло­гіч­но­му від­но­шен­ні.

Дже­ре­ла ін­фекції при гос­трих киш­ко­вих зах­во­рю­ван­нях: хво­ра лю­ди­на (особ­ли­во не­без­печні для ото­чу­ючих хво­рі, що пе­ре­но­сять зах­во­рю­ван­ня в лег­кій, «стер­тій» фор­мі, бак­те­ріо- та ві­ру­со­но­сії (лю­ди­на, яка ви­ді­ляє збуд­ни­ків, але са­ма не хво­ріє).

Якими інфекціями (інвазіями) можна заразитись при вживанні недоброякісної води.

Лямбліоз

Лямблії – це найпростіші мікроорганізми, яких навколо нас досить багато. У місцях, де в воду потрапляють фекалії і стічні води, їх ще більше. Чіпляються вони до нас, якщо випити зараженої води або ковтнути її під час купання. Відразу після запливу нічого не відбувається, перші ознаки з’являються через 1-2 тижні.

Симптоми типові для всіх кишкових інфекцій: діарея, нудота, біль в животі. Небезпека – сильне зневоднення організму. Лікується антибіотиками і дієтою.

Криптоспоридіоз

Ще одне паразитарне захворювання з привітом від тварин і схожими симптомами: діареєю, болем у животі, лихоманкою. Виявляється через 2-10 днів після інфікування. Якщо імунітет не пригнічений ВІЛ-інфекцією або іншими хронічними захворюваннями, все пройде саме.

Ротавіруси (кишковий грип)

Діарея, блювота, висока температура і повна відсутність сил – ознаки інфекції, яку можна підхопити у воді. Від вірусу є щеплення, але немає специфічного лікування, значить, можна тільки пом’якшувати симптоми.

Холера

Це особливо небезпечна інфекція і одна з глобальних світових проблем. Здається, що на холеру хворіють тільки в жарких країнах з низькою культурою санітарії, але насправді збудників холери регулярно знаходять і в інших країнах. Насправді холера в більшості випадків лікується швидко і легко, а її головна небезпека – зневоднення через сильну діарею.

Дизентерія, сальмонельоз, ешерихіоз

Це різні захворювання з різними збудниками, але зі схожими в цілому симптомами: діареєю, болем у животі, нудотою і підвищенням температури. Невеликі відмінності між ними є, але вони не принципові. Головне, що всі ці хвороби небезпечні тим же, чим небезпечна холера: зневодненням і всіма його важкими наслідками. Лікуються вони теж по одній схемі: відновлення водного балансу, антибіотики і кишкові сорбенти.

Лептоспіроз

Небезпечна бактеріальна інфекція, яка передається від тварин, вражає печінку і нирки. Починається вона з головного болю, високої температури, болі в животі. Інші симптоми – червоні очі і жовтяниця. Закінчитися може дуже сумно. Бактерії потрапляють в кров через ранки і слизові оболонки.

Сверблячка купальщика

Є такі паразити – шистосоми, які живуть в водоплавних птахів. Їх личинки називаються церкарії, і вони не проти причепитися до людини. Правда, паразитувати на нас вони не зможуть і загинуть, але алергічні реакції, свербіж і червоні плями доведеться лікувати у дерматолога.

Гепатити

Гепатити А і Е – це вірусні інфекції, які передаються через питну воду. В основному, звичайно, від них страждають жителі жарких країн, але і у нас теж на них хворіють.

Інші інфекції

Це не всі хвороби, які передаються через воду. У них важко зустріти черевний тиф або збудника трахоми (це захворювання, що вражає очі). Але в теплих краях вони є в чималих кількостях. Глистові інвазії рідко передаються при купанні, але в брудних водоймах є шанс підчепити і їх.

Щоб по­пе­ре­ди­ти за­ра­жен­ня, не­об­хідно дот­ри­му­ва­ти­ся еле­мен­тарних правил:

для пиття використовувати тільки кип’ячену воду;

не пити воду з випадкових джерел;

при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;

проводити регулярне очищення та знезараження питної води в Ваших криницях;

воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;

купатися тільки в спеціально відведених місцях.

Пам’ятай­те! Дот­ри­ман­ня еле­мен­тарних пра­вил вбе­ре­же ва­ше здо­ров’я!

 

                             Коростенське районне управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь