Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Авокадо з кадмієм: в Україну завезли небезпечний фрукт з Перу

Дата: 09.08.2023 08:47
Кількість переглядів: 246

Фото без опису Фото без опису

До Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшло інформаційне повідомлення системи швидкого оповіщення про харчові продукти і корми (RapidAlertSystemforFoodandFeed, RASFF) від 04 серпня 2023 року № 2023.4661-fup 3, стосовно виявлення кадмію в авокадо з Перу, що експортувалось з Польщі.

Виробник – Agro San Jacinto S.A.C.

Експортерз Польщі – RK-Impex.PL SP.ZOO, Przemysl.

Отримувач в Україні – ТОВ Вподобайка, м. Одеса, 65009.

Коростенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області попереджає операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її з обігу.

Протягом двох робочих днів у разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу на території Лугинської ОТГ, необхідно негайно інформувати  Коростенське районне управління для вжиття відповідних заходів за адресою: вул. Горького, 8/42,  смт Лугини, Коростенський район, Житомирська область, 11301,   e-mail: vet_lug@ukr.net.

Така процедура передбачена законом України Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів.

Чим небезпечний кадмій

Це важкий метал, який може спричинити переломи та деформацією кісток. Крім того, його накопичення в організмі призводить до ураження легеневих тканин, унеможливлює засвоєння заліза, що загрожує у подальшому анемією та порушенням роботи передміхурової залози.

На ранніх етапах отруєння непомітне — небезпеку може показати лише лабораторний аналіз.

А от у гострій фазі отруєння виникає головний біль і біль у грудях, розлади травлення і металевий присмак у роті. У важких випадках можлива непритомність.

 На даний час інформація щодо виявлення вищевказаної продукції в обігу на об’єктах торгівлі на території, підконтрольній Коростенському районному управлінню Держпродспоживслужби,  не надходила. 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь