Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Вітряна віспа в Україні  займає друге місце після ГРВІ по поширеності

Дата: 04.08.2023 09:48
Кількість переглядів: 389

Фото без опису

Вітряна віспа (вітрянка) —  це високоінфекційне гостре вірусне захворювання, що переважно вражає дітей. Характеризується помірною загальною інтоксикацією і плямисто-папульно-везикульозним висипом на шкірі та слизових оболонках.

Вітряна віспа — одна із найпоширеніших інфекцій у світі. За рівнем захворюваності вона поступається лише грипу та іншим гострим респіраторним вірусним інфекціям. В Україні щороку реєструють від 103 000 до 200 000 випадків.

Збудником є вірус вітряної віспи та оперізувальногогерпесу (Varicella-zostervirus, VZV), або герпесвірус людини 3 типу (ГВЛ-3). Цей ДНК-вірус нестійкий поза організмом людини, швидко гине від дезінфекційних засобів, а також під дією температури понад 60 °С.

Основним джерелом інфекції є хворий на вітряну віспу. Хвора людина стає небезпечною для інших в останні 10 днів інкубаційного періоду і перші 5–7 діб з моменту появи висипу. Ще одним джерелом інфекції може бути хворий на оперізувальнийгерпес.

Сприйнятливість населення до вітряної віспи становить 90–95%.

Механізм передавання збудника — краплинний. Незважаючи на слабку стійкість вірусів у довкіллі, доведено можливість їх поширення за межі кімнати, де перебуває хворий. Таким чином, імовірність зараження може поширюватися на всіх, хто перебуває у будівлі.

Не виключена можливість вертикального передавання збудників вітряної віспи від матері до плоду, що може спричинити вади розвитку, але це трапляється дуже рідко.

Вітряна віспа — типова дитяча інфекція. Новонароджені до двох місяців мають пасивний материнський імунітет. З трьох місяців вони стають сприйнятливими до інфекції.

Максимальна кількість тих, хто інфікується, припадає на вікову групу 2–4 роки. Дошкільнята становлять близько 80% тих, хто захворів. Для вітряної віспи характерна осінньо-зимова сезонність, що пояснюється тіснішим контактуванням дітей під час відвідування дитячих садків і шкіл.

Захворюваність найчастіше спорадична. Трапляються спалахи вітряної віспи, зокрема у дитячих дошкільних закладах, школах і лікарнях. Після перенесеної інфекції залишається тривалий імунітет. Повторні захворювання бувають рідко.

Інкубаційний період під час вітряної віспи триває від 11 до 21 дня, найчастіше близько 14 днів.

Характерні симптоми загальної інтоксикації: нездужання, втрата апетиту, субфебрильна температура тіла тощо. На такому тлі або й без будь-яких передвісників на шкірі з’являються висипання, що часто супроводжуються підвищенням температури тіла. Перші елементи висипу можуть з’явитися за нормальної температури тіла. Висипка локалізується на обличчі, волосистій частині голови, тулубі та кінцівках. У разі інтенсивного висипу його елементи можна знайти на долонях та підошвах.

Вітрянкою краще не хворіти, ось чому:

Хоча і у дітей зустрічають тяжкі випадки вітрянки, у дорослих інфекція має більш тяжкий перебіг. Звичайно, що дорослим простіше контролювати себе і не колупати пухирці на шкірі, але терпіти дискомфорт, свербіж також складно.У дорослих частіше буває гарячка, болі в тілі, а кожний десятий випадок вітрянки в дорослих призводить до пневмонії.

Вітрянка під час вагітності загрожує і жінці, і плоду.

Є також відкладене в часі ускладнення вітряної віспи – оперізувальнийгерпес, він же лишай, який може з’явитися через багато років після того, як ви перехворіли на вітрянку. Його викликає той же вірус, що роками залишався в нейронах і згодом активувався.

Чи можна вберегтися від цієї хвороби?

Так! Для цього треба вакцинуватись!

Особливо жінкам, які не хворіли на вітрянку, але планують вагітність (адже вже вагітних жінок не щеплюють живими вакцинами).

Щеплення від вітрянки буває планове та екстрене. Планове роблять завчасно, аби не захворіти потім. Екстрене роблять, коли людина вперше в житті контактувала з хворим на вітрянку. Щеплення, зроблене протягом трьох діб після контакту, розпочне формування імунної відповіді і може встигнути запобігти захворюванню або просто полегшить його перебіг.

У вірусу вітряної віспи досить тривалий період від моменту потрапляння в організм до появи симптомів (інкубаційний період), тому безпосередньо вітрянка розпочнеться за тиждень-два після зараження. Попереджена імунна система зреагує на неї швидше, ніж якби щеплення не було.

Для захисту від вітрянки потрібно отримати дві дози вакцини з інтервалом щонайменше в місяць. Вакцинуватися можуть дорослі та діти від 1 року. Щеплення від вітрянки можна зробити власним коштом.

 

 

Коростенське районне управління Держпродспоживслужби

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь