Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

У чому небезпека ранніх кавунів та динь

Дата: 31.07.2023 08:37
Кількість переглядів: 213

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

У нестерпну літню спеку ніщо краще не втамовує спрагу, ніж скибочка стиглого кавуна або ароматної дині. На жаль, захоплення ранніми кавунами та динями може призвести до нездужання та навіть отруєння. Усе через підвищений вміст нітратів та різних стимуляторів росту, які недобросовісні виробники щедро додають у ґрунт, щоб прискорити зростання та збільшити масу плодів.

Яка користь кавуна?

М'якуш кавуна на 92-95% складається з води. Решта – незначна кількість клітковини, вітамін С, червоні пігменти каротиноїди та лікопен, амінокислоти аргінін та цитрулін. У кавунах присутні у невеликій кількості 19 вітамінів та 11 мінералів. Ще в них міститься близько 4-6% цукрів: глюкози, фруктози та сахарози.

“Лікопен – це каротиноїд, жиророзчинний пігмент, що визначає колір кавунів та помідорів. Що червоніше кавун, то більше в ньому лікопену. У кавуні, на відміну від помідорів, міститься така ж форма лікопену, як у нашій плазмі крові. Він має потужні антиоксидантні та протизапальні властивості та зменшує тромбоутворення”.

Щоденне споживання кавуна потрібне людям з атеросклерозом, жінкам у менопаузі та людям з гіпертензією та пре-гіпертензією. Кавун корисний для здоров'я шкіри та сітківки очей завдяки вмісту антиоксидантів. Водночас надмірне споживання кавуна користі не приносить.

Коли можна їсти кавуни?

Чи можна їсти кавуни у червні чи липні? Традиційно кавуни та дині вирощуються на відкритому ґрунті та дозрівають у променях жаркого літнього сонця. Але отримані таким способом баштанні здатні прикрасити наш стіл лише до кінця серпня. Прискорити процес зростання, дозрівання кавунів та динь можна, якщо вирощувати їх під плівкою або за умов теплиці. За допомогою таких «вивертів» плоди вже в червні-липні стають доступними ласощами, але небезпечними.

Потрібно пам'ятати, що кавуни в липні та більшість червневих кавунів або імпортовані з Туреччини чи Узбекистану, або вирощені в неприродних тепличних умовах. А значить, плоди містять хімію, у вигляді нітратів, пестицидів і навіть барвників. Зовнішній вигляд кавуна буде звичайним, а от на смак рання ягода істотно відрізняється від дозрілої під палючими променями.

Допустима норма вмісту нітратів в кавунах становить 60 мг/кг, динях – 90 мг/кг. Застосування продукції з підвищеним вмістом нітратів може призвести до харчового отруєння. Найбільша ймовірність перевищення нітратів саме в тепличних баштанних, тому що вони більшою мірою потребують підживлення для стимуляції росту.

Найбільш схильні до впливу нітратів діти та вагітні жінки, а також люди, у яких є хронічні розлади травлення. Але навіть здоровим людям із першими кавунами та динями рекомендується почекати до кінця серпня.

Якщо ви купили кавун, але маєте сумніви щодо вмісту в ньому нітратів, ви можете в домашніх умовах перевірити його придатність.

Ознаки нітратів в кавуні:

  • опустіть нерозрізаний кавун у воду, якщо він піде на дно – у ньому висока кількість нітратів;
  • зріз кавуна з нітратами – яскравий і гладкий, зріз гарного кавуна – нерівний та з крупинками;
  • піднесіть зріз кавуна до світла, якщо він з нітратами, він відливатиме фіолетовим кольором;
  • наявність у м'якоті жовтих та білих прожилок – ознака того, що кавун з нітратами;
  • якщо, поклавши трохи м'якоті кавуна у воду, через 15 хвилин вона набуде рожевого відтінку, будьте впевнені, що нітрати в кавуні точно присутні.

При перших ознаках отруєння та нездужання не варто чекати погіршення стану – своєчасне звернення лікаря допоможе уникнути зневоднення та інших неприємних наслідків, до яких може призвести інтоксикація.

                                                                       Коростенське районне управління ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь