Епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь в Житомирській області
Літо – найкраща пора року: сонячні, теплі дні, свіжі овочі та фрукти, канікули та відпустки, відпочинок на природі. Однак саме в цю пору відбувається значне зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції і стає актуальним виникнення спалахів ГКІ та харчових отруєнь, які несуть значну небезпеку для здоров’я людини.
Впродовж поточного року епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь в Житомирській області характеризувалась, як стабільна та керована.
Проте, у І півріччі 2023 року зареєстровано 1 спалах гострої кишкової інфекції, внаслідок якого постраждало 5 дітей до 17 років. За аналогічний період минулого року спалахів не реєструвалось. Спалах пов’язаний з об’єктом підвищеного епідризику: постраждали учні Корнинського ліцею Корнинської селищної ради Житомирського району. Основною причиною спалаху послужило: порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів в ліцеї, не дотримання правил особистої гігієни працівниками харчоблоку та учнями.
Крім того в поточному році зареєстровано 3 побутових випадки захворювання на ботулізм, внаслідок яких постраждало 5 дорослих осіб (жителі Коростенського району (м.Овруч, с.Каленське) та Звягельського району (с.Клементіївка). Причинами отруєння стали продукти домашнього виготовлення: паштет із свинини, тушонка куряча та рибні консерви. В І півріччі 2022 р. було зареєстровано 6 випадків, де постраждало 7 дорослих осіб.
Випадків отруєння грибами в поточному році, як і в 2022 році не було.
З метою профілактики харчових отруєнь та ГКІ у спекотний період року рекомендовано:
- Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, а в організаціях торгівлі та громадського харчування, які належним чином організували виробництво та реалізацію продуктів харчування. Звернути увагу на дату виготовлення харчового продукту, термін його придатності та умови зберігання і реалізації.
- Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
- Закуповувати або готувати швидкопсуючі вироби в невеликій кількості, пам'ятаючи про те, що зберігати їх треба при температурі +2+6ºС обмежений час. Кулінарні страви попереднього дня піддавати повторній термічній обробці.
- Дотримуватись технології приготування страв у домашніх умовах: ретельно мити руки перед початком приготування їжі і після контакту з сирою продукцією, використані ножі для оброблення сирих продуктів і готових виробів; ретельно промивати зелень, овочі та фрукти;
- В холодильнику продукти харчування розміщувати з умовою товарного сусідства: готові страви та напівфабрикати високого ступеню готовності - на верхніх полицях, сировина - на нижніх полицях.
- Не вживати при виїзді на відпочинок швидкопсувні продукти.
З наявності розладів травлення, нудоти, болі в животі - ні в якому разі не займайтеся приготуванням їжі для сім'ї та гостей, не займайтеся самолікуванням, краще зверніться до лікаря!
Коростенське районне управління Держпродспоживслужби