Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь в Житомирській області

Дата: 25.07.2023 11:33
Кількість переглядів: 163

Фото без опису

Літо – найкраща пора року: сонячні, теплі дні, свіжі овочі та фрукти, канікули та відпустки, відпочинок на природі. Однак саме в цю пору відбувається значне зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції і стає актуальним виникнення спалахів ГКІ та харчових отруєнь, які несуть значну небезпеку для здоров’я людини.

Впродовж поточного року епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь в Житомирській області характеризувалась, як стабільна та керована.

Проте, у І півріччі 2023 року зареєстровано 1 спалах гострої кишкової інфекції, внаслідок якого постраждало 5 дітей до 17 років. За аналогічний період минулого року спалахів не реєструвалось. Спалах пов’язаний з об’єктом підвищеного епідризику: постраждали учні Корнинського ліцею Корнинської селищної ради Житомирського району. Основною причиною спалаху послужило: порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів в ліцеї, не дотримання правил особистої гігієни працівниками харчоблоку та учнями.

Крім того в поточному році зареєстровано 3 побутових випадки захворювання на ботулізм, внаслідок яких постраждало 5 дорослих осіб (жителі Коростенського району (м.Овруч, с.Каленське) та Звягельського району (с.Клементіївка). Причинами отруєння стали продукти домашнього виготовлення: паштет із свинини, тушонка куряча та рибні консерви. В І півріччі 2022 р. було зареєстровано 6 випадків, де постраждало 7 дорослих осіб.

Випадків отруєння грибами в поточному році, як і в 2022 році не було.

З метою профілактики харчових отруєнь та ГКІ у спекотний період року рекомендовано:

  • Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, а в організаціях торгівлі та громадського харчування, які належним чином організували виробництво та реалізацію продуктів харчування. Звернути увагу на дату виготовлення харчового продукту, термін його придатності та умови зберігання і реалізації.
  • Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
  • Закуповувати або готувати швидкопсуючі вироби в невеликій кількості, пам'ятаючи про те, що зберігати їх треба при температурі +2+6ºС обмежений час. Кулінарні страви попереднього дня піддавати повторній термічній обробці.
  • Дотримуватись технології приготування страв у домашніх умовах: ретельно мити руки перед початком приготування їжі і після контакту з сирою продукцією, використані ножі для оброблення сирих продуктів і готових виробів; ретельно промивати зелень, овочі та фрукти;
  • В холодильнику продукти харчування розміщувати з умовою товарного сусідства: готові страви та напівфабрикати високого ступеню готовності - на верхніх полицях, сировина - на нижніх полицях.
  • Не вживати при виїзді на відпочинок швидкопсувні продукти.

З наявності розладів травлення, нудоти, болі в животі - ні в якому разі не займайтеся приготуванням їжі для сім'ї та гостей, не займайтеся самолікуванням, краще зверніться до лікаря!

Коростенське районне управління Держпродспоживслужби

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь