Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Увага! Виявлення охратоксину А в меленій каві

Дата: 20.07.2023 13:44
Кількість переглядів: 272

Фото без описуФото без опису

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів повідомляє, що через систему швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (RASFF) надійшло повідомлення 18 липня 2023 року № 2023.4690-fup 2 стосовно виявлення охратоксину А в меленій каві (виробник: Gruppo Gimoka srl, Trezzano S/N, Італія), що експортувалась з Австрії (оптовик: GUNZ Warenhandels GmbH, Mäder) до України (отримувач: ТОВ «ТД ГУРМАНДІЗ», вул. Костянтинівська 72, м. Київ, 04080).

Попереджаємо операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції про необхідність вилучити її з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Коростенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Охратоксин А є органічною сполукою, похідною кумарину, мікотоксином з групи охратоксинів, що продукується мікроскопічними пліснявими грибами роду Аспергіл (Aspergillus ochraceus, Aspergillus carbonarius та ін.) і роду Пеніцил (Penicillium verru). Є контамінантом (харчовим забруднювачем), чим є серйозною загрозою для здоров'я та життя людини. Надзвичайно токсичний нейротоксин, потенційний канцероген для людини (група 2B), мутаген, тератоген та має сильну нефро- та гепатотоксичність, імуносупресор, викликає імунодефіцитні стани.

Споживачів, у разі виявлення цієї продукції, закликаємо повідомляти про це Коростенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області за адресою: вул. Грушевського, 104, м. Коростень, Коростенський р-н, Житомирська обл., 11500,  тел. (04142) 5-86-36 e-mail: uprav_vetkor@i.ua або вул. Горького, 8/42, смт Лугини, 11301, тел. (04161) 9-11-17, e-mail: vet_lug@ukr.net

 

Коростенське районне управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь