Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Випадок АЧС в Київській області.

Дата: 18.07.2023 13:24
Кількість переглядів: 219

Фото без опису

Коростенське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області інформує про те, що відповідно до Звіту про результати дослідження патологічного/ біологічного матеріалу/ об’єктів навколишнього середовища Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарносанітарної експертизи від 16.07.2023 № 007092 м.п.м./23 від трупа кабанчика породи ландрас, що утримувався в особистому селянському господарстві в с. СтрахоліссяІванківської селищної територіальної громади Вишгородського району Київської області, при молекулярно-генетичних дослідженнях виділено ДНК вірусу африканської чуми свиней.

Наразі, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області вживаються заходи відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 № 111, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 29 березня 2017 р. за № 432/30300.

Африканська чума свиней (АЧС) — контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків. Входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин.

Це одна із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, обов'язковістю дотримання ветеринарно-санітарних вимог до утримання свиней, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів, в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.

Що необхідно знати пересічномугромадянину про Африканську чуму свиней (АЧС) ?

1. Що АЧС не становить небезпеки для людей.

2. Що на АЧС хворіютьлишедикі та свійськісвині (всіхвидів, порід та статевовіковихгруп).

3. Що резервуаром Африканськоїчуми свиней в природі є дикісвині, від якихзаражаютьсясвійські (домашнісвині).

4. Що основний шлях передачізбудника - цебезпосередній контакт тваринміж собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здоровоїтварини через посередника, в роліякогонайчастішевиступаєлюдина, що випадковозабрудниласьвиділеннямихвороїтварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортнізасоби та корми, в томучислі й харчовівідходи.

5. Що збудникхворобитривалий час можезберігатисвоюжиттєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах зараженихвірусом АЧС (наприклад: в копченійшинці - до 5 місяців).

6. Що холод (заморожена свинина) - всьоголишконсервуєзбудника (продукт залишаєтьсянебезпечним для свиней післярозморожування).

7. Що виявившихворутварину (не стандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищінеобхіднонегайносповістити про целікаряветеринарноїмедицини та вжитизаходів, щодо унеможливлення контакту ізвиділеннямихвороїтварини.

Ознакихвороби:

Інкубаційний період короткий (2-12 днів) і супроводжуєтьсялихоманкою (40-42 °С) впродовж 48-ми годин перед проявомклінічнихознак (на відміну від класичноїчуми свиней) та відсутністюіншихсимптоміввцей період. Більшістьхворихтварин, у цей час, виглядають абсолютно здоровими й не відмовляються від корму (і лише незначний відсоток - проявляєнеспокійабо ж, навпаки, постійнолежить). Клінічніознакипроявляються, коли спадає температура: тваринипроявляютьознакислабкості (хитка хода, відмова від корму, спрага), збиваються в гурти, з'являютьсяознакисерцевоїнедостатності: синюшністю (ціаноз) шкіри та значнікрововиливи (геморагії на шкірі та у внутрішніх органах). Поросні свиноматки, як правило абортують, незалежно від термінувагітності на 5-8 добупіслязараженнячи на 1 -3 - лихоманки. На плодовихоболонках і шкіріплодів, часто реєструютькрововиливи. Загибельхворихтвариннастаєвнаслідоксерцевоїнедостатності (набряклегеніввнаслідокгеморагічногодіатезу) переважно на 7-10 добу з моменту прояву перших клінічнихознакхвороби. Смертність при АЧС складаємайже 100 %.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь