Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

7 МІФІВПРО ХВОРОБИ СЕРЦЯ

Дата: 18.07.2023 08:33
Кількість переглядів: 118

 

Фото без опису

Захворювання серцево-судинної системи  є найбільш поширеною  причиною смерті людей у світі. Тож ніхто не застрахований від цих недуг. Тим актуальнішою є правдива інформація про захворювання серця. На жаль, дотепер в суспільстві існують різні міфи про серцево-судинні хвороби – які далекі від істини.

Міф 1. Хвороби серця  доля літніх людей

Насправді.На жаль, проблеми серцево-судинної системи починаються з молодого віку. За міжнародною статистикою, близько 10% людей у віці від 35 до 50 років мають  захворювання серця. Причиною для їхнього розвитку стають шкідливі звички, яких люди набувають ще в юності: куріння, вживання алкоголю, переїдання та інші.

Міф 2.  Зайва вага на серце не впливає

Насправді.Зайва вага один із найсерйозніших чинників розвитку хвороб серця. Верхня межа норми індексу маси тіла (ІМТ) 25. Перевищення цієї межі всього на 1 одиницю у віці 30-44 роківзбільшує ризик смерті від серцевих хвороб на 8% у жінок, і на 10% у чоловіків.

Якщо індекс маси тіла перевищує 30 одиницьлікарі попереджають   про серйозний ризик інфаркту міокарда. Чому? Бо надлишок кілограмів збільшує навантаження на серце йому доводиться більше працювати, щоб забезпечити  організм поживними речовинами і кисне. Це призводить до передчасного зносу і відмови серцевого м'яза через підвищене навантаження.

Міф 3. Зниження ваги серцю не допоможе

Насправді.Результати досліджень показують, що втрата лише 9% відсотків зайвої ваги призводить до поліпшення роботи серцево-судинної системиодразу за кількома показниками: зменшується товщина серцевого м'яза, поліпшується насосна функція серця, серцевий м'яз починає повноцінно розслаблятися.Ці показники свідчать  про зниження ймовірності розвитку серцевої недостатності та про зменшення ризику атеросклерозу.

Міф 4. Для серця шкідливий будь-який жир

Насправді. Насичені жири тваринного походження  (вершкове масло, сало, м'ясний жир) сприяють відкладенню атеросклеротичних бляшок на стінках судин і їхній закупорці. Зокрема й артерій, що живлять серце.

Але жири рослинного походження та  риб'ячий жир містять ненасичені жирні кислоти Омега-3які, навпаки, знижують рівень «поганого» холестерину в крові, відтак зменшують знижують ризик хвороб серця. Три порції  рибних  страв  на тиждень дадуть змогу поліпшити здоров'я серця і судин.

Міф 5. Відмова від куріння від інфаркту не врятує

Насправді.  Тютюновий дим викликає спазми судин і почастішання серцевого ритму. У результаті ймовірність розвитку серцевих захворювань у курців підвищується до 70 разів!  Але якщо куріння припиняється

закінчується й дія тютюнових токсинів на організм. Колишньому курцеві спочатку буде трохи дискомфортноадже нікотин міцно вбудовується в роботу серцево-судинної системи. Але вже за 3-4 тижні  тижнів серце навчитися працювати в новому, здоровому режимі.

Дослідники вважають, що через кілька років після відмови від цигарок ймовірність розвитку інфаркту знижується до рівня людей, які не палять.

Міф 6.Алкоголь захищає від хвороб серця

Насправді.У різних виданнях часто з'являється інформація про те, що червоне вино знижує рівень холестерину завдяки антиоксидантам, що містяться в ньомуполіфенолам.

Але будь-який алкоголь це  водночас доза токсинів, які  створюють додаткове навантаження на серце і судини.  А що стосуються поліфенолів–то їх вміст є великим у виноградному соку та зеленому чаї. І для здоров'я ці продукти  набагато  корисніші за алкоголь.

Міф7. Серце зміцнює тільки спорт

Насправді.Зміцнення серцевого м'яза відбувається поступово і без перенапруженняза допомогою кардіотренувань. До них належить катання в спокійному темпі на велосипеді, плавання в басейні, заняття на велотренажері,  тривалі прогулянки на свіжому повітрі.

Можна тренувати серце, неквапливо піднімаючись сходами або повертаючись з роботи пішки.Покращити функції серця і судин допоможе будь-яка  форма фізичної  активності  не менше 30 хвилин на день.

Пам’ятайте! Відмова від шкідливих звичок, достатня кількість руху і правильне харчування чудовий захист вашого серця в будь-якому віці.

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь