Харчові отруєння рибою
У ніч на 6 червня російські військові підірвали Каховську дамбу. Через це сталася штучна повінь. Бурхливий потік вимив тисячі тонн грунту, розмив вигрібні ями, склади з хімікатами, скотомогильники тощо. Забруднена вода згодом потрапила у Чорне море, стан води у ньому серйозно погіршився.
Державна служба з питань безпечності харчових продуктів закликає громадян України утриматись від споживання риби в областях, які постаждали внаслідок знищення ворогом Каховської ГЕС та інших регіонах країни.
Як відомо, дуже багато риби викинуло на берег і деякі недобропорядні громадяни збирають цю рибу, навіть мертву, і потім намагаються її продавати. Саме тому дуже насторожує ситуація щодо ботулізму.
Ботулізм – це важка інфекція, симптоми якої виявляються після вживання зараженого мікробом продукту. Захворювання супроводжується гострою інтоксикацією та ураженням центральної нервової системи. Серед продуктів, які найчастіше викликають ботулізм, окреме місце займає риба.
Деякі види риб постійно мешкають на дні, закопуючись у мул. Якщо в ґрунті знаходяться спори ботулізму, то риба заражається.
Ще одним джерелом інфекції є мертві інфіковані риби, що розкладаються у воді, в якій плавають живі хребетні. Нерідко палички ботулізму проникають в організм тварини через пошкоджені зовнішні покриви. Після цього риба поширює інфекцію, але при цьому сама від її дії не страждає.
Зараження людини відбувається, як правило, через шлунково – кишковий тракт.
Від моменту проникнення збудника в організмі до клінічних проявів хвороби проходить від декількох годин до 2-5 діб. Чим важче захворювання, тим коротший цей період. При важких формах він становить близько доби.
Є три найтиповіші варіанти розвитку хвороби:
Порушення функції шлунково – кишкового тракту ( нудота, блювота, характерний біль у животі, рідкі випорожнення без патологічних домішок)
Розлади зору – подвоєння предметів, «сітка» перед очима, мерехтіння.
Порушення дихання – розвиток гострої дихальної недостатності, зупинка дихання внаслідок паралічу дихальної мускулатури або асфіксія дихальних шляхів.
Профілактика ботулізму:
Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної риби придбаних на стихійних ринках, у випадкових продавців;
- рибних консервів домашнього виробництва;
- якщо не впевнені , що продукт зберігали та/або транспортували належним чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продукту;
- дотримуйтесь термінів і умов зберігання рибної продукції;
- звертайте увагу на зовнішній вигляд риби при покупці;
- не допускайте багаторазового розморожування риби;
- ретельно прожарюйте або відварюйте рибну тушку;
- не зберігайте готові рибні страви в холодильнику більше 3 днів;
- не їжте сиру рибу;
- не харчуйтесь в закладах з сумнівною репутацією.
Лікування ботулізму
Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації.
Пам’ятайте : хворобу легше попередити , ніж лікувати. Будь – яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей . Прислухайтесь до вищевказаних порад!
Коростенське районне управління ГУ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ в Житомирській області