Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

На що звернути увагу при виборі дитячих іграшок

Дата: 30.06.2023 11:26
Кількість переглядів: 210

 

Фото без опису

      На що варто звернути увагу споживачеві при виборі бажаного подарунку дитині, щоб покупка принесла радість і не мала небажаних наслідків.

      Варто зазначити, що вимоги до виробників, імпортерів іграшок, до матеріалів, з яких вони виготовлені, викладено у Технічному регламенті безпечності іграшок, розробленому на основі Директиви 2009/48/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 18.06.2009 про безпеку іграшок.

     При купівлі іграшки в магазині або на ринку рекомендуємо звернути увагу на наявність наступної інформації на товарі:

  • артикул / штрих-код іграшки (або інший елемент для відстеження);
  • знак відповідності технічним регламентам;
  • назва та адреса виробника (у тому числі – дозволяється англійською мовою на пакуванні);
  • назва та адреса імпортера / уповноваженого представника;
  • дата виготовлення (у форматі «місяць-рік»);
  • термін придатності;
  • графічний попереджувальний символ позначення віку у вигляді кола, в якому намальований контур обличчя та вказана вікова група. Цей символ являє собою окружність та перехресну риску, що мають бути червоними на білому фоні, а віковий діапазон (0-3) та обличчя повинні – чорними. Розмір символу не повинен бути меншим у діаметрі за 10 мм. Наявність символу попередження щодо віку є недостатньою - він повинен супроводжуватися короткою вказівкою на конкретну небезпеку, якщо така іграшка використовується дітьми віком молодше 36 місяців.
  • фраза «Детальну тех. інформацію див. на диспенсері (дисплеї) / в інструкції».

     До іграшки обов’язково додається інструкція з експлуатації, схема користування, які надруковані на упаковці, на окремому листі або у вигляді брошури. В інструкції, схемі по користуванню іграшками, іграми або на споживчій упаковці повинні бути вказані правила та види обробки іграшок - (миття, чищення, дезінфекція та їх утилізація в разі потреби).

    Водночас зазначаємо, що у відповідності до Державних санітарних правил і норм ДСанПіН 5.5.6.012-98 до реалізації допускаються іграшки, що мають висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, виданий згідно з Порядком проведення санітарно- епідеміологічної експертизи, затвердженого наказом МОЗ від 09.10.2000 N247. Споживач має право вимагати у суб’єкта господарювання згаданий висновок для ознайомлення.

    Відповідальність за якість та безпечність іграшок несе суб’єкт господарювання. Державний нагляд (контроль) в даній сфері здійснює Держпродспоживслужба та її територіальні органи.

 

Коростенське районне управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь