Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ПРАВЕЦЬ (СТОЛБНЯК) – небезпека не тільки для людини!

Дата: 28.06.2023 13:37
Кількість переглядів: 715

ПРАВЕЦЬ (СТОЛБНЯК) – небезпека не тільки для людини!

Збудником інфекції є правцева паличка або грампозитивна джгутиковіа бактерія, яка живе і розмножується в безкисневому середовищі. Сама бактерія не несе для людини або тварини великої небезпеки, а ось екзотоксин, який вона  продукує, може призвести до летального результату. При попаданні в організм він проникає у спинний і довгастий мозок через рухові волокна периферичних нервів. Активність палички проявляється сильними судомами верхніх і нижніх кінцівок, а також ускладненням дихання.

Стійкість у зовнішньому середовищі надзвичайно висока. Без потрапляння прямих сонячних променів на забруднених поверхнях, збудник захворювання здатний зберігати життєздатність до 10 років. Дуже стійкий до дезінфікуючих засобів. Крім хлорного вапна, яке вбиває збудник правця за 10 хвилин, решті дезрозчинів потрібно від 8 до 24 годин, щоб вплинути на мікроорганізм.

Симптоми захворювання у овець та кіз

Симптоми правця проявляються через 3 – 21 день із моменту зараження. Зараження відбувається у момент отримання глибокої вузької рани, куди погано проникає кисень. Найчастіше це прокол цвяхом.

Перебіг захворювання гострий. Перші ознаки хвороби проявляються в утрудненому прийомі їжі через напружені жувальні м'язи (тризм). При подальшому розвитку хвороби у овець та кіз спостерігають опистотонус – вигинання спини із закиданням голови назад. На фото - класична поза кози під час правця. За відсутності ускладнень температура тіла нормальна майже до смерті. Незадовго до смерті температура підвищується до 42°С. Загибель настає через 3 – 10 днів з моменту появи ознак хвороби. Тварини гинуть з явищами зупинки дихання. Летальність у дорослих тварин становить 50 — 80 %, у молодняка — 90 — 100 %.

Лікування захворювання

Кіз уважно оглядають і обробляють наявні рани. Абсцеси розкривають, очищають, видаляють відмерлі тканини та дезінфікують. Тварин поміщають у темне, бажано звуконепроникне приміщення.

Увага! При правцевих судомах потрібно максимально прибрати будь-які подразники, у тому числі освітлення та звуки.

Для ослаблення судом при захворюванні вводять заспокійливі та наркотичні препарати, застосовують протиправцеву сироватку. Проводять масаж прямої кишки та сечового міхура. Годування дієтичне.

Профілактика захворювання

Найкращий спосіб профілактики хвороби – протиправцеве щеплення тварин (вакцина «КЛОТЕЇД 4»). Не зашкодить також утримання території у чистоті та відсутність у межах досяжності овець та кіз забруднених дощок із іржавими цвяхами.

 

Коростенське районне управління ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь