Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

7 червня – всесвітній день безпеки харчових продуктів

Дата: 07.06.2023 15:14
Кількість переглядів: 155

Фото без опису

   Харчова безпечність - це не просто поняття, але й загальновизнаний пріоритет, який вимагає нашої постійної уваги на всіх ланках постачання харчових продуктів відповідно до принципу "від лану до столу". Всесвітній день безпечності харчових продуктів покликаний нагадати про те, що відповідальний підхід до питань харчової безпеки є запорукою збереження здоров’я населення та профілактики захворювань, пов’язаних зі способом харчування.

   В Україні відповідають за безпечність продуктів харчування виробники і реалізатори, а державний контроль здійснює Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

   З моменту підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС законодавство України зазнало суттєвих змін. Так, Україна продовжує впроваджувати національну систему контролю за безпечністю та якістю харчових продуктів, яка буде еквівалентною системі Європейського Союзу, що базується на важливому принципі забезпечення контролю «від лану до столу» та міжнародних стандартів, таких як Кодекс Аліментаріус, ВООЗ та ФАО.

   Так, одним з головних завдань Держпродспоживслужби є участь у вдосконаленні нормативно-правової бази відповідно до європейських вимог. За 5 місяців цього року фахівцями служби було розглянуто законодавчі акти щодо розвитку виробництва виноробної продукції, встановлення максимально допустимого рівня залишків пестицидів, затвердження вимог до курячих яєць та показників якості для м’яса свійської птиці, а також до харчових продуктів та харчових інгредієнтів, що піддаються дії іонізуючого випромінювання.

   Також до початку повномасштабного вторгнення рф на територію України було розпочато розробку та затвердження Плану заходів з реформування системи шкільного харчування, що відіграє важливу роль для повноцінного росту і розвитку дітей. Так, реформування шкільного харчування спрямоване на вдосконалення системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок і здійснюється відповідно до Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища в українській школі.

   Підхід до реформування системи шкільного харчування є комплексним і, зокрема, Держпродспоживслужбою здійснюється робота щодо проведення заходів державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів постачальників харчових продуктів та організації харчування учні у закладах загальної середньої освіти; інформаційно-роз'яснювальної роботи у сфері запровадження і застосування постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.

   Адже кожен споживач України вже сьогодні відчуває підвищення обізнаності щодо безпечності та якості харчових продуктів, тож отримання належної інформації про вміст, походження та виробництво продукції надає йому можливість здійснити вибір харчового продукту відповідно до власних потреб.

   Запевняємо, що Держпродспоживслужба продовжує виконання покладених на неї функцій на кожному етапі виробництва, обробки та зберігання харчових продуктів заради забезпечення харчової безпеки держави та здоров’я українських споживачів.

 

Коростенське районне управління Держпродспоживслужби

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь