Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ХАРЧУЙТЕСЯ  РАЦІОНАЛЬНО – ДЛЯ ЗДОРОВ’Я

Дата: 29.05.2023 14:53
Кількість переглядів: 127

Фото без опису

29 травня відзначається Всесвітній день здорового травлення або День раціонального харчування. Його започаткували у 1958 році на Першому  Всесвітньому  конгресі  гастроентерологів, який відбувся у Вашингтоні (США). На порозі літо – період, коли зростають ризики появи кишкових інфекцій та інших хвороб системи травлення.

Нагадуємо про основні принципи здорового харчування у літній період.

 

Цифри і факти

● Хвороби органів травлення є шостою найпоширенішою причиною смерті у світі та щороку забирають 2,5 мільйона життів.

В Україні ці недуги є третьою із п’яти основних причин смерті -- згідно з Висновками з дослідження Глобального тягаря захворювань.

Смертність від хвороб органів травлення в населення України була зафіксована, як одна з найвищих у світі.

У національному масштабі в 1990 році було зафіксовано 16 845 смертей, що склало 2,7 % від загальної кількості смертей. У 2019 році цей показник збільшився майже вдвічі — 30 239 випадків ( 4,3 %  усіх смертей).

Серед факторів ризику, які впливають на розвиток хвороб травлення – вживання алкоголю на наркотиків, куріння, високий індекс маси тіла.

 

Як харчуватися влітку: 7 простих порад

1. Впорядкуйте режим харчування.

У літній період нашому організму доводиться нелегко. Тож фахівці радять змінити звичний режим харчування, змістивши звичний час прийому їжі на кілька годин: сніданок – 6-7 ранку, обід – 11-11:30, вечеря – 18:00. При цьому слід передбачити щонайменше два перекуси поміж основними прийомами їжі.

     2. Скоротіть калорійність раціону.

У спекотну погоду наша рухома активність спадає – відтак витрати енергії скорочуються. Тому в літній період варто зменшити калорійність раціону – й скоротити вживання жирної їжі. Найкраще – замінити шкідливі жири на корисні. Оптимальна пропорція добового споживання харчів у літній період: 28% жирів (з них 2/3 – рослинні жири), 55% білків (рослинні та тваринні у рівній пропорції), 17% вуглеводів.

3. Вводьте до раціону побільше овочів.

Овочі – це найкраща складова літнього меню. Вони здатні повністю задовольнити потребу організму у вітамінах, мінералах та корисних речовинах. Найбільш кориснішими влітку є кабачки, огірки, помідори, капуста й перець.

4. Вживайте побільше вітамінів.

Найкраще джерело вітамінів – це ягоди і фрукти (яких влітку дуже багато). А найкращий час прийому -- ранок. Завдяки легкості засвоювання та великому вмісту вітамінів виноград, апельсини, полуниця, малина, ожина, абрикоси, сливи, персики, дині та інші фрукти є незамінними складовими літнього меню.

5. Пийте побільше води.

У літній період ми посилено втрачаємо рідину з організму. Аби її поповнити, варто ретельно дотримуватися питного режиму. Дієтологи радять вживати не менше 7-8 склянок води на день. А влітку це число варто збільшити ще на 2-3 склянки..

 6. Обмежте вживання солі.

В спекотну пору не варто надто перевантажувати свій організм інтенсифікацією водно-соляного обміну. Адже, чим менше солі ми їмо – тим менше нам хочеться пити.

7. Відмовтеся від  копчених продуктів.

Влітку варто до мінімуму звести споживання копченого і в’яленого м’яса. Адже ці продукти містять дуже багато солі. Вона захищає їх від псування – але одночасно витягує з м’яса рідину. Варто замінити копченості відвареною, запеченою телятиною, курятиною чи індичкою.

Доброго дня!

  Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь