Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

В Україні планують запровадити акциз на солодкі газовані напої

Дата: 22.05.2023 15:03
Кількість переглядів: 213

Україна потерпає від тягаря неінфекційних захворювань. Вони залишаються основною причиною втрати працездатності та набутих проблем зі здоров’ям. Водночас більшості таких хвороб можна запобігти, просто змінивши щоденні звички і обравши більш здоровий спосіб життя.

Тільки постійне вживання солодких газованих напоїв призводить до розвитку діабету, появи надмірної ваги та ожиріння тощо, адже в літрі такого напою часто міститься більше добової норми цукру.

Податки на вживання доданого цукру чи різні види обмежень діють у 107 країнах світу. Це світова практика, яку всебічно підтримує ВООЗ. І МОЗ підтримує її. Адже маємо дбати про найдорожче — здоров’я наших громадян, — каже заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Наприклад, у Мексиці такий податок призвів до зменшення на 39% кількості дітей, які страждають від ожиріння. А у Великій Британії податок змусив виробників зменшити рівень цукру в солодкій газованій воді вдвічі, щоб не сплачувати додаткові кошти до бюджету.

Наразі у Верховній Раді України зареєстровані два законопроєкти: № 9032-1 (https://bit.ly/42HAZxf) і № 9033-1 (https://bit.ly/3VMHigZ).

Перший через зміни до Податкового кодексу запроваджує ставку податку на мінеральні та газовані води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматичних речовин в обсязі 0,1 євро (4 грн) на один літр напою (у Бельгії такий податок становить 0,53 євро, у Польщі – 0,19 євро).

Другий — визначає, що отримані від сплати податку кошти планують спрямувати на реалізацію програм із запобігання неінфекційним захворюванням та лікування від них, а також на підтримку програми дитячого харчування в школах, ініційовану першою леді Оленою Зеленською.

 

Коростенське районне управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь