Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

«Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»

Дата: 22.05.2023 08:37
Кількість переглядів: 127

Фото без опису Фото без опису

 

Офіційні статистичні дані свідчать про те, що майже 36% неповнолітніх скоюють злочини разом із дорослими, 75% — у складі групи недалеко від місця проживання чи навчання, 15% вчиняють суспільно небезпечні дії у стані алкогольного сп’яніння.

Участь неповнолітнього у відновному правосудді — це шанс не стати засудженим в юному віці, виправити ситуацію з нанесеною шкодою для потерпілої сторони, зробити висновки та більше не вчиняти кримінальних проступків і правопорушень. Пілотний проєкт ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях про кримінальні проступки та нетяжкі злочини, вчинені неповнолітніми. Відновне правосуддя — це керований посередником (медіатором) процес, під час якого правопорушник та потерпілий зустрічаються разом, обговорюють ситуацію, що сталася, і ухвалюють рішення щодо її подальшого вирішення та відшкодування завданої шкоди.

Програма застосовується за чотирьох умов:

є потерпіла сторона — фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;

неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин. Більше того, правопорушення вчинене вперше і неповнолітній визнає факт його вчинення;

неповнолітній визнає факт вчинення ним кримінального правопорушення;

неповнолітній і потерпілий дали згоду на участь у Програмі. Оскільки, відновне правосуддя застосовує процес медіації, що є добровільною процедурою, а відтак її проведення неможливе без згоди сторін.

Якщо обставини кримінального провадження відповідають всім умовам, то прокурор інформує неповнолітнього, його законного представника та потерпілого про можливість реалізації Програми шляхом залучення регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги посередника та укладення угоди про застосування Програми. Також він повідомляє, що результати участі у Програмі враховуватимуться під час прийняття рішення про наявність підстав для звільнення від кримінально відповідальності і/або закриття кримінального провадження.

Варто зауважити, що посередником у цьому випадку є адвокат, включений до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, який пройшов навчання з реалізації Програми. Саме він допомагає двом сторонам примиритися заради позасудового врегулювання конфлікту.

Отож, для звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності підліток має компенсувати завдану шкоду потерпілому, задля цього адвокат-посередник налагоджує процес переговорів між потерпілим та неповнолітнім. І лише досягнувши згоди щодо шляхів і строків компенсації сторони підписують угоду про застосування Програми.

Далі неповнолітній працює з психологом і обов’язково проходить призначені заходи ресоціалізації, які розробляються після складення психологічного портрета підлітка. Для визначення заходів, що можуть бути передбачені в угоді, а також отримання консультативної підтримки з питань їх обрання стосовно конкретного неповнолітнього залучаються психологи та фахівці служби пробації, інших установ та організацій, діяльність яких спрямована, зокрема, на розвиток особистості неповнолітніх, їх ресоціалізацію.

Учасники Програми, які успішно проходять заходи ресоціалізації, і відшкодовують заподіяну шкоду – звільняються від кримінальної відповідальності.

 

За інформацією Координаційного центру з надання правової допомоги.

Ярослав Савчук -  фахівець сектору «Лугинське бюро правової допомоги»

Коростенського МЦ з надання БВПД.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь