Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ВИСОКИЙ  ТИСК:  СИМПТОМИ,  ПРОФІЛАКТИКА,  ДІЄТА

Дата: 17.05.2023 09:45
Кількість переглядів: 149

Фото без опису

17 травня --  Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією. Він відзначається за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я  з 2006 року.  Підвищений артеріальний тиск або артеріальна гіпертонія – основний грізний фактор розвитку інфаркту міокарда та ішемічного інсульту.

 

Цифри і факти

•  Універсальні показники артеріального тиску: 120-129/70-79 мм рт. ст. у пацієнтів до 65 років, 130-139/70-79 мм рт. ст. у пацієнтів 65 років і старше.  Вищі показники є ознакою артеріальн6ої гіпертонії.

•  За даними статистики, близько 45% хворих людей не знають, що вони мають високі цифри артеріального тиску.

•  Гіпертонія  часто зустрічається у людей віком від 50 років. З віком люди ведуть більш сидячій спосіб життя, їхня маса тіла може збільшуватися --  тому поширеність артеріальної гіпертонії серед людей старшого віку зростає.

•  За даними Європейського товариства кардіологів (ESC) та Європейського товариства гіпертензії (ESH) є постійний взаємозв’язок із частотою появи серцево-судинних захворювань та підвищенням артеріального тиску.

•  Серед чинників ризику виникнення артеріальної гіпертонії виділяють: стать (у жінок гіпертонію виявляють частіше), вік (люди старшого віку мають підвищений ризик), а також підвищений рівень холестерину.

•  Кількість людей з артеріальною гіпертонією  світі за останні 30 років зросла майже вдвічі -- з 650 мільйонів до 1,3 мільярда осіб. На гіпертонію  страждає 25%  чоловіків і 20% жінок.

•  За даними ВООЗ, гіпертонія  значно збільшує ризик хвороб серця, головного мозку та нирок, а також  є однією з основних причин смерті та захворювань у світі.  Від ускладнень гіпертонії щорічно у світі помирають близько 17 мільйонів людей.  

•  Серед осіб похилого віку артеріальна гіпертонія зустрічається  у 85-90%.

Третина населення  України (34,8%) має  підвищений артеріальний тиск. На початку 2020-х років   в нашій державі налічувалося понад  близько10 мільйонів  хворих на артеріальну гіпертонію,  в Житомирській області  -- понад  350  тисяч таких хворих. 

 

Симптоми високого тиску:

частий  підвищений тиск;

головний біль (найчастіше — в потиличній чи тім’яній частині); 

періодичний шум у вухах;

потемніння в очах та запаморочення;

біль у ділянці серця;

прискорене серцебиття (понад 90 разів на хвилину) у спокійному стані; 

відчуття задухи.

 

Основні профілактичні заходами проти високого тиску:

  • зниження солі в раціоні;
  • відмова від куріння та вживання алкоголю;
  • збалансоване харчування (достатнє вживання овочів та фруктів);
  • регулярна фізична активність;
  • втрата зайвої ваги.

 

7 правил харчування при гіпертонії

1. Перейдіть на дробове харчування. Розподіліть денний раціон таким чином, щоб харчуватися рівномірними порціями 5-6 разів на день. А перед сном краще з'їсти невеликий фрукт або випити склянку нежирного кефіру.

2. Обирайте нежирне м'ясо. Найчастіше гіпертонія виникає на тлі закупорки судин бляшками холестерину, що міститься в жирному м'ясі та копченостях. Курка, індичка або телятина, приготовані без олії - найкращий вибір для тих, хто страждає на гіпертонію.

 3. Їжте менше продуктів, що містять тваринні жири: ковбаси, жир, вершкове  та топлене масло. Намагайтеся, щоб у раціоні як мінімум 30% жирів  були рослинного походження. Смажте без тваринного жиру, а в тушковані страви додавайте соняшникову або оливкову олію.

4. Їжте більше овочів. Продукти, багаті на клітковину, дають змогу знизити рівень шкідливого холестерину в крові, перешкоджаючи його всмоктуванню. 

5. Їжте менше цукру. Легкозасвоювані вуглеводи, що провокують набір зайвих кілограмів, з раціону краще виключити. Таким чином знизиться ризик надмірної ваги. Тож тістечка, печиво, торти і цукерки доведеться забути, замінивши їх фруктами і сухофруктами, овочами і продуктами з цільного зерна.

 6. Збільште  дозу магнію та калію. Це дасть змогу зміцнити серцевий м'яз і підвищити його витривалість. Додайте до раціону крупи, капусту, курагу, моркву і буряк. Багатими  на   ці важливі мікроелементами  є також морська капуста, морепродукти і нежирна морська риба.

 7. Не голодуйте. Пости і суворі дієти з різким обмеженням будь-яких груп продуктів за гіпертонії протипоказані.

  Зміни режиму харчування та способу життя можуть поліпшити контроль артеріального тиску --  проте медикаментозне лікування буває необхідним для людей, для яких зміна способу життя є не ефективною або недостатньою.

   Якщо ви вперше виявили у себе тиск у стані спокою вище 140/90, турбують головний біль, шум у вухах, слабкість — зверніться до лікаря.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь