Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Arcturus: світу загрожує новий штам COVID

Дата: 04.05.2023 11:19
Кількість переглядів: 161

Фото без описуЗ січня 2023 року вчені виявили черговий варіант коронавірусу. Вже в березні він розповсюдився в густонаселеній Індії. Арктурус в 1.2 рази заразніший, ніж близький штам Kraken. Хоча він поширюється легше, немає жодних доказів того, що він призводить до більш тяжкого захворювання.

Технічно названий субваріантом Omicron XBB.1.16, новий варіант викликає новий сплеск випадків Covid в Індії: кількість інфекцій за місяць зросла в 13 разів, тож тут він вважається домінуючим. ВООЗ попереджає, що Арктурус може переноситися по всій планеті.

Який нетиповий симптом нового штаму? У пацієнтів поряд з типовими симптомами лихоманки і кашлю люди також страждають від "зудячого" кон'юнктивіту.

Арктурус: що кажуть в ВООЗ? Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) відстежує XBB.1.16, який вперше був виявлений наприкінці січня 2023 року. Офіційні особи кажуть, що він має деякі мутації, що викликають занепокоєння. «Він був в обігу кілька місяців. У нього є одна додаткова мутація в спайковому білку, яка в лабораторних дослідженнях показує підвищену інфекційність, а також потенційну підвищену патогенність», — розповіла технічна керівниця ВООЗ з Covid Марія Ван Керкхове. Досі не було повідомлено про зміну тяжкості захворювання при інфекціях XBB.1.16. Але дослідження, проведене японськими вченими з Токійського університету, показало, що Arcturus в 1.2 рази заразніший, ніж близький штам Kraken. Це свідчить про те, що новий варіант найближчим часом пошириться по всьому світу.

Окрім Індії XBB.1.16 охоплює майже всю поверхню земної кулі, включаючи США, Канаду, Австралію, Японію, Південну Корею, Південну Африку, Ізраїль, Великобританію та більшість великих країн Європи, де зберігається смертність.

Arcturus: чим небезпечний штам? Швидке розповсюдження субваріанту пояснюється мутаціями, які можуть ускладнити роботу імунної системи та збільшити швидкість її росту. «Однак немає жодних доказів того, що Арктур ​​має більшу здатність уникати захисту, який пропонують вакцини або попереднє зараження, порівняно з Кракеном», — зауважують в лабораторії bioRxiv. Технічно XBB.1.5 (той самий Кракен) є побічним продуктом Omicron. Він вважався найбільш заразним варіантом Covid і викликав занепокоєння після сплеску випадків у кількох країнах. Однак, незважаючи на те, що він спровокував більше випадків захворювання, новий штам не викликав більш серйозного захворювання, ніж його предок Омікрон, який вже вважається м’якшою версією Covid.

 

Коростенське районне управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь