Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Чому слід зробити щеплення проти поліомієліту?

Дата: 24.04.2023 14:49
Кількість переглядів: 140

Фото без опису

 

  Поліомієліт — це високоінфекційне захворювання, яке спричиняє поліовірус.   Він вражає центральну нервову систему, що призводить до розвитку в’ялого паралічу, часто невиліковного.

  Вірус передається від людини людині, в основному, фекально-оральним шляхом, а також через забруднену воду або продукти харчування і розмножується в кишечнику.

  Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом триває від 4 до 35 днів.

  Першими симптомами є лихоманка, втома, головний біль, блювання, ригідність шиї та біль у кінцівках. Поліовірус спричиняє рухові розлади: біль в уражених м’язах, повний параліч, що може розвинутися за кілька годин. Невиліковний параліч є одним з найважчих ускладнень. Він може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя. Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті.

  Найбільш вразливі до вірусу – діти до п’яти років. Однак поліомієліт загрожує всім невакцинованим або не повністю вакцинованим дітям та дорослим. Особливо, якщо є хронічні захворювання або ослаблений імунітет.

  Лікування проти поліомієліту не існує. А у разі одужанні після поліомієліту функції вражених паралічем нервів і м’язів не відновлюються. Єдиний спосіб запобігти захворюванню та його наслідкам – вакцинація.

  Вакцинація від поліомієліту в Україні безоплатна. Повний курс вакцинації згідно з Національним календарем профілактичних щеплень включає шість щеплень у віці від 2 місяців до 14 років.

  Якщо з будь-яких причин ви або ваша дитина пропустили щеплення, то вакцинацію важливо зробити якомога швидше.

 

Коростенське районне управління Держпродспоживслужби

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь