Харчування при короновірусній інфекції
На сьогодні дієта при коронавірусi розглядається як підтримуючий захід, спрямований на підтримку роботу імунної системи в боротьбі з підступним вірусом.
Рекомендації по продуктам харчування при коронавіруснiiй iнфекцiї
Необхідно на період хвороби і після виключити вживання наступних груп продуктів:
- Солодке і здоба;
- Приправи;
- Соус, кетчуп, майонез;
- Ковбаснi вироби та копченості;
- Напівфабрикати;
- Кофе, шоколад;
- Алкоголь;
- Транс - жири (торти, вафлі, маргарин, фаст-фуд).
Дана категорія продуктів призводить до пригнічення функції імунної системи та порушує роботу нашого кишечника.
1.Іммуномодулюючу функцію виконують:
- Вітамін Д зменшує вивільнення прозапальних цитокінів, зменшує запальні реакції і пошкодження легенів. Його ми можемо отримати з таких продуктів як:
- жирна риба;
- яйця;
- червона ікра;
- печiнка, яловичина.
- Лікопіни містяться в помідорах, грейпфрутах, шипшині та інших червоно-помаранчевих плодах.
- Селен: яйця, домашній сир, насіння.
- Протеїни - це будівельний матеріал для ферментів, інтерферонів, лейкоцитів і т.д. Тому важливо забезпечити достатню кількість білка в раціоні. Вегетаріанцям слід доповнити раціон білковими добавками. Рекомендовано вживати яловичину і баранину за рахунок повноцінного отримання амінокислот, які покращують метаболізм і функціональний стан імунних клітин.
- Вітамін С - необхідний нутрієнт для лейкоцитів, покращуючи всмоктування заліза, тим самим дає можливість краще протистояти організму з інфекціями. Він також зменшує вироблення прозапальних цитокінів.
- β-глюкан - з грибів стимулюють вироблення імуноглобулінів, мають загальної імуностимулюючої активністю, позитивно впливають на кишечник. Містяться в будь-яких грибах. З безпечних і доступних за ціною - гриб глива.
- Пробiотики. При вживанні пробіотиків активуються імунні клітини дихальних шляхів, як наслідок - пошкодження легеневої тканини будуть менше. (Кефір, йогурт, квашена капуста, кимчи, комбуча, м'які сири і хліб на заквасці)
2. Гіпервiдповiдь імунної системи
Гіпервiдповiдь імунної системи або цитокіновий шторм - одне з найнебезпечніших станів при SARS-CoV-2. На сьогоднішній день такі речовини розглядають, як потенційно пригнічуючi цитокіновий шторм:
- куркумін;
- бергамот;
- ресвератрол, лютеолін.
Додайте в дієту при коронавірусi: куркуму, чай з бергамотом (краще зелений), какао, темний виноград, селера, цитрусові.
3. На пригнічення вірусу і його здатності до розмноження впливають:
- цинк (устриці, яловичина, насіння гарбуза, кешью, риба, молода баранина, м'ясо кроликів і курчат, яйця, яловича печінка, помідори, картопля, редька, капуста, часник, спаржа, цибуля, яблука, малина, інжир, чорна смородина, фініки, цитрусові, гречка, ячмінь, коричневий рис, вівсянка, мед, бобові); - підвищує імунний захист організму, бере активну участь у формуванні лімфоцитів, вироблення антитіл і має антимікробну активність.
- флавоноїди - це біологічно активні речовини, які містяться в продуктах рослинного походження. Флавоноїдами особливо багаті ягоди, всі види цитрусових, виноград, вишня і багато інших плоди, овочі та зелень, а також фруктові та овочеві соки, нектари та фрукти (блокує бiлок шипів коронавiруса тим самим попереджаючи клітинну інвазію) - апельсини, грейпфрут, лимони, мандарини і кверцетин - зелені листові овочі, броколі, цибуля, перець, яблуко виноград, чорний і зелений чай,
4. Мелатонін
Для нормалізації сну і боротьби з тривожністю після перенесеної коронавірусної інфекції необхідний мелатонін - гормон сну. Має антиоксидантну, імуномодулюючу та протизапальну активностями. Він сприяє нормалізації сну і зниження тривожності, що добре впливає на опірність та вiдновлення організму. Він утворюється з амінокислоти - триптофан, яку можна отримати з наступних груп продуктів: свіжа вишня, голландський і швейцарський сир, чеддер, бринза, пармезан, кролятина, курка, яловичина, сир, яйця, рис, індичка, красна ікра, кальмар, тріска, горбуша, скумбрія, банан, кольорова капуста, кешью, арахіс, мигдаль, фундук.
Що врахувати в їжі після коронавiрусу і в процесі хвороби?
Одним із симптомів COVID-19 є втрата нюху. Тому уважно стежте за якістю продуктів, клейте стікери, щоб не з'їсти прострочений продукт і не отруїтися. Уникайте швидкопсувних продуктів та їжі без зазначення строку придатності.
Боротьба з хворобою і відновлення після неї - це енерговитратний процес. Тому важливо, щоб харчування після коронавiрусу і під час нього було легко засвоюванним та досить калорійним. Вживайте продукти з щадною термічною обробкою, як можна більше свіжих овочів і фруктів. Така стратегія дозволить отримувати необхідний обсяг вітамінів, мінералів і мікроелементів.
Не забувайте контролювати водно-сольовий баланс і вживати достатню кількість рідини.
Коростенське районне управління Держпродспоживслужби