Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Харчування при короновірусній інфекції

Дата: 06.04.2023 16:46
Кількість переглядів: 189

Фото без опису

На сьогодні дієта при коронавірусi розглядається як підтримуючий захід, спрямований на підтримку роботу імунної системи в боротьбі з підступним вірусом.

Рекомендації по продуктам харчування при коронавіруснiiй iнфекцiї

Необхідно на період хвороби і після виключити вживання наступних груп продуктів:

  1. Солодке і здоба;
  2. Приправи;
  3. Соус, кетчуп, майонез;
  4. Ковбаснi вироби та копченості;
  5. Напівфабрикати;
  6. Кофе, шоколад;
  7. Алкоголь;
  8. Транс - жири (торти, вафлі, маргарин, фаст-фуд).

Дана категорія продуктів призводить до пригнічення функції імунної системи та порушує роботу нашого кишечника. 

1.Іммуномодулюючу  функцію виконують:

Вітамін Д зменшує вивільнення прозапальних цитокінів, зменшує запальні реакції і пошкодження легенів. Його ми можемо отримати з таких продуктів як:

- жирна риба;                                        

- яйця;

- червона ікра;

- печiнка, яловичина.

Лікопіни містяться в помідорах, грейпфрутах, шипшині та інших червоно-помаранчевих плодах.

- Селен: яйця, домашній сир, насіння.

- Протеїни - це будівельний матеріал для ферментів, інтерферонів, лейкоцитів і т.д. Тому важливо забезпечити достатню кількість білка в раціоні. Вегетаріанцям слід доповнити раціон білковими добавками. Рекомендовано вживати яловичину і баранину за рахунок повноцінного отримання амінокислот, які покращують метаболізм і функціональний стан імунних клітин.

- Вітамін С - необхідний нутрієнт для лейкоцитів, покращуючи всмоктування заліза, тим самим дає можливість краще протистояти організму з інфекціями. Він також зменшує вироблення прозапальних цитокінів.

β-глюкан - з грибів стимулюють вироблення імуноглобулінів, мають загальної імуностимулюючої активністю, позитивно впливають на кишечник. Містяться в будь-яких грибах. З безпечних і доступних за ціною - гриб глива.

- Пробiотики. При вживанні пробіотиків  активуються імунні клітини дихальних шляхів, як наслідок - пошкодження легеневої тканини будуть менше. (Кефір, йогурт, квашена капуста, кимчи, комбуча, м'які сири і хліб на заквасці)

2. Гіпервiдповiдь імунної системи

Гіпервiдповiдь імунної системи або цитокіновий шторм - одне з найнебезпечніших станів при SARS-CoV-2. На сьогоднішній день такі речовини розглядають, як потенційно пригнічуючi цитокіновий шторм:

  • куркумін;
  • бергамот;
  • ресвератрол, лютеолін.

Додайте в дієту при коронавірусi: куркуму, чай з бергамотом (краще зелений), какао, темний виноград, селера, цитрусові.

3. На пригнічення вірусу і його здатності до розмноження впливають:

цинк (устриці, яловичина, насіння гарбуза, кешью, риба, молода баранина, м'ясо кроликів і курчат, яйця, яловича печінка, помідори, картопля, редька, капуста, часник, спаржа, цибуля, яблука, малина, інжир, чорна смородина, фініки, цитрусові, гречка, ячмінь, коричневий рис, вівсянка, мед, бобові); - підвищує імунний захист організму, бере активну участь у формуванні лімфоцитів, вироблення антитіл і має антимікробну активність.

флавоноїди - це біологічно активні речовини, які містяться в продуктах рослинного походження. Флавоноїдами особливо багаті ягоди, всі види цитрусових, виноград, вишня і багато інших плоди, овочі та зелень, а також фруктові та овочеві соки, нектари та фрукти  (блокує бiлок  шипів коронавiруса тим самим попереджаючи клітинну інвазію) - апельсини, грейпфрут, лимони, мандарини і кверцетин - зелені листові овочі, броколі, цибуля, перець, яблуко виноград, чорний і зелений чай,

4. Мелатонін

Для нормалізації сну і боротьби з тривожністю після перенесеної коронавірусної інфекції необхідний мелатонін - гормон сну. Має антиоксидантну, імуномодулюючу та протизапальну активностями. Він сприяє нормалізації сну і зниження тривожності, що добре впливає на опірність та вiдновлення організму. Він утворюється з амінокислоти - триптофан, яку можна отримати з наступних груп продуктів: свіжа вишня, голландський і швейцарський сир, чеддер, бринза, пармезан, кролятина, курка, яловичина, сир, яйця, рис, індичка, красна ікра, кальмар, тріска, горбуша, скумбрія, банан, кольорова капуста, кешью, арахіс, мигдаль, фундук.

Що врахувати в їжі після коронавiрусу і в процесі хвороби?

Одним із симптомів COVID-19 є втрата нюху. Тому уважно стежте за якістю продуктів, клейте стікери, щоб не з'їсти прострочений продукт і не отруїтися. Уникайте швидкопсувних продуктів та їжі без зазначення строку придатності.

Боротьба з хворобою і відновлення після неї - це енерговитратний процес. Тому важливо, щоб харчування після коронавiрусу і під час нього було легко засвоюванним та досить калорійним. Вживайте продукти з щадною термічною обробкою, як можна більше свіжих овочів і фруктів. Така стратегія дозволить отримувати необхідний обсяг вітамінів, мінералів і мікроелементів.

Не забувайте контролювати водно-сольовий баланс і вживати достатню кількість рідини.

 

Коростенське районне управління Держпродспоживслужби

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь