Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ЩО  ВАРТО  ЗНАТИ  ПРО  ВІТАМІН  С?

Дата: 04.04.2023 14:25
Кількість переглядів: 154

Фото без опису

4 квітня відзначається Міжнародний день вітаміну С. Цей вітамін (який також називають  аскорбіновою кислотою) відіграє важливу роль у життєдіяльності людського організму. 

Цифри і факти

Вітамін С до списку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров'я.

1928 року Альберт Сент-Дьйордьї виділив із надниркових залоз речовину, яку він назвав «гексуроновою кислотою». Чотири роки потому, 4 квітня 1932 року,  Чарльз Глен Кінг виділив у своїй лабораторії вітамін С і дійшов висновку -- це те саме, що й «гексуронова кислота». Норман Хаворт вивів хімічну структуру вітаміну С у 1933 році .

Добова доза вітаміну С – 75-90 г на добу.

Після 30 років здатність організму засвоювати вітамін С знижується, внаслідок чого на обличчі з'являються зморшки, темні плями та інші процеси старіння.

У XVIII столітті саме цинга (нестача вітаміну С) була основною причиною смерті у моряків, а навіть не піратські сутички чи шторми.

Чому важливий вітамін С?

• зміцнює імунну систему;

бере участь в багатьох різноманітних життєво-важливих процесів;

розчиняє токсичний білок, який накопичується в мозку людей із хворобою Альцгеймера;

бореться  з інфекціями;

поліпшує  всмоктуваність заліза;  

захищає  від цинги;

• запобігає захворюванням серцево-судинної системи та  онкології;

контролює рівень холестерину;

знижує  ризик розвитку катаракти;

підтримує функціональний  стан нирок, очей і нервової системи в людей, які страждають на цукровий діабет;

• запобігає передчасній  появі  проявів  старіння - зморшкам, віковим плямам, зниженню еластичності шкіри, крихкості судин.

зменшує тривалість застуди;

прискорює загоєння ран;

• допомагає в лікуванні астми.

 

Чим небезпечний дефіцит вітаміну С?

сухість шкіри;

болі в м'язах і суглобах;

слабкість волосяних фолікулів;

• втрата ваги;

кровоточивість ясен;

кровотечі з носа;

• тривале загоєння ран.

 

Де знаходиться вітамін С?

Цей вітамін  міститься практично у всіх овочах і фруктах, а також в зелені. Особливо багатим є його вміст  у полуниці, смородині, чорниці, аґрусі, огірках, помідорах, перці.  Також його багато в  апельсинах, грейпфрутах,     броколі та ківі.

В аптеках можна купити  аскорбінову кислоту – це також    вітамін C, просто в дещо іншій формі.

Вміст вітаміну C зменшується, якщо  свіжі фрукти та овочі піддаються тепловій обробці. 

У більшості тварин (наприклад, кішок) вітамін С синтезується з глюкози.  Але людина внаслідок мутації давно втратила цю здатність -  тому вона отримує цей вітамін з їжею. Різноманітний збалансований раціон з великою кількістю свіжих фруктів і овочів допоможуть вам почуватися добре в будь-яку пору року.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь