Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ОБЕРЕЖНО: НАСТАЄ СЕЗОН КЛІЩІВ!

Дата: 03.04.2023 14:59
Кількість переглядів: 147

Весна поміж багатьох радісних моментів несе й певні небезпеки. Одна з них – активізація кліщів, які є переносниками різних захворювань. Поміж них – кліщовий енцефаліт, хвороба Лайма, туляремія. Вирушаючи на природу (чи навіть гуляючи у міських паркових зонах), варто бути обережними – аби зустріч з кліщами не принесли шкоди для здоров’я.

 

Цифри і факти

• Кліщі харчуються кров’ю людей і тварин.

• Голодні кліщі найактивніші з другої половини квітня до середини липня.

• Найбільш агресивні кліщі - з 8 до 11 та з 17 до 20 години, а в похмуру погоду – цілий день.

• Кліщі дуже полюбляють вологу і тепло, погано переносять сонце і засуху. Улюблені їх місця – біля берегів водойм, уздовж доріг. Вони уловлюють наближення людини чи тварини за 15-20 м.

• Сидячи на траві чи кущах, паразити чіпляються за одяг людини, що проходить поруч або за тварину, та проникають на вільні від одягу ділянки тіла.

• Зустріти кліща можна не тільки в лісі, парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. Найчастіше вони сидять у траві, на висоті 20–60 см, і лише зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини.

• Собаки і кішки можуть принести додому кліщів. Тому у весняний період, особливо у квітні-травні, подбайте про своїх домашніх тварин та своє власне здоров'я. У ветеринарній аптеці потрібно придбати препарат для обробки шерсті тварини від кліщів і робити це перед кожним виходом тварини на вулицю.

• Понад 14% населення світу хворіють на недугу Лайма – найпоширенішу хворобу, яка передається кліщами.

• На Житомирщині у 2021 році було зафіксовано 89 випадків хвороби Лайма, у 2022 році – 156 випадків.

 

Чим небезпечні укуси кліщів?

Кліщі є переносниками безлічі небезпечних інфекцій. Найпоширеніша з них - кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), рідше трапляється кліщовий енцефаліт. Клініка цих захворювань досить серйозна. Кліщовий бореліоз супроводжується підвищенням температури тіла. У місці укусу кліща спочатку з'являється почервоніння, а якщо пацієнт не отримує лікування і захворювання переходить на наступний етап, відбувається ураження внутрішніх органів, суглобів, нервової системи людини.

 

Що робити, якщо ви виявили на шкірі кліща?

У жодному разі не намагайтеся видалити його самостійно. Найкраще в даній ситуації звернутися до травмпункту, де кваліфіковані фахівці проведуть повний цикл робіт: не тільки видалять кліща, а й направлять його на аналіз в лабораторію особливо небезпечних інфекцій, для виявлення наявності або відсутності антигенів даних захворювань.

 

Як уберегтися від кліщів?

• Якщо ви зібралися на прогулянку, насамперед подбайте про відповідне вбрання: найбільш безпечним буде одяг із довгими рукавами, світлого кольору, дуже бажано вдягнути штани і заправити їх у шкарпетки.

• Для захисту використовуйте репелент — спеціальний засіб, що відлякує кліщів. Він може бути у вигляді аерозолю, мазі тощо. Дотримуйтеся інструкції з використання засобу. Обов’язково зверніть увагу на тривалість його дії та не забувайте використовувати повторно.

• На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте у траву обабіч: саме там кліщів найбільше.

• Увага: коли кліщ чіпляється до вашого одягу, то залишається нерухомим, аж доки ви припините активно рухатись. Саме тоді він починає шукати місце прикріплення до тіла — повільно переміщується знизу вгору. Цей процес може тривати від 30 хвилин до трьох і більше годин, і навіть кілька днів.

• Оглядайте себе та своїх близьких кожні дві години під час прогулянки. Відчути укус кліща майже неможливо: тварина виділяє анестетичну речовину, що знеболює укус. Потрібен ретельний огляд, оскільки нападником може бути і так звана німфа — молодий дуже маленький кліщ.

• Одразу після повернення додому ще раз огляньте дітей, тварин і себе: найкраще це зробити в білій ванні з добрим освітленням.

• Одяг, який ви зняли, слід ретельно почистити і випрати. Те саме зробіть із речами, якими ви користувалися на прогулянці. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь