Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

15 БЕРЕЗНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ!

Дата: 16.03.2023 08:12
Кількість переглядів: 147

Фото без опису

15 березня 1961 року президент США Джон Ф. Кеннеді під час свого виступу у Конгресі сформував основні права споживача:

• право на безпеку;

• право на якість товарів і послуг;

• право на достовірну інформацію щодо якості товарів і послуг;

• право захищати свої споживацькі права у суді.

Пізніше до них додали ще чотири: право на відшкодування збитків, право на споживацьку освіту, право на задоволення базових потреб та право на здорове довкілля.

Кожен з нас має знати свої права, захист яких гарантує стаття 42 Конституції України: «Держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів.»

Профілактика і попередження правопорушень у сфері захисту прав споживачів – одне з головних напрямків роботи. Особлива увага зосереджена на здійсненні контролю за якістю реалізуємих споживачам товарів та послуг.

Задля того, щоб отримувати виключно задоволення від придбання товарів та послуг, Держпродспоживслужба нагадує споживачам:

• під час придбання будь-яких товарів (робіт чи послуг), потрібно взяти розрахунковий документ, який є підтвердженням здійснення покупки (отримання послуги чи виконання роботи) і буде необхідним, якщо товар (робота чи послуга) виявляться неякісними;

• будьте уважними, перед тим, коли підписуєте документи, адже, поставивши свій підпис, Ви цим самим погодились на умови, що Вам запропонували;

• купуючи техніку чи приймаючи її з ремонту, перевіряйте її справність, комплектність, цілісність та заповнення гарантійних документів на місці;

• будьте уважними при придбанні товарів (робіт, послуг), їх транспортуванні, введенні в експлуатацію та при використанні;

• до моменту придбання товару для свідомого і компетентного вибору споживачу необхідно отримати всю інформацію про товар (послугу, роботу), а при необхідності, й про суб’єкта господарювання.

Нагадуємо, що у разі виникнення потреби, громадянин може отримати якісну та змістовну консультацію з питань захисту прав споживачів у спеціалістів Головного управління під час усного або письмового звернення за адресою: 10002, м. Житомир, вул. Гагаріна, 55., тел: (0412) 43-89-84, 43-18-42.

Згідно зі ст. 5 Закону України «Про звернення громадян», звернення може бути усним чи письмовим. Усне звернення викладається громадянином на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв’язку через визначені контактні центри, телефонні «гарячі лінії» та записується (реєструється) посадовою особою. Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення). У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

Необхідні дані та документи для розгляду звернення:

• найменування суб’єкта господарювання (ФОП, ТОВ, приватне підприємство тощо);

• адреса здійснення господарської діяльності;

• документи, що підтверджують факт придбання товару чи отримання послуги;

• договір с усіма додатками та доповненнями;

• копії звернень до суб’єкта господарювання;

• копії відповідей на звернення.

Шановні споживачі! Бажаємо Вам безпечних та якісних товарів, а послуг – якісних та в повній мірі!

 

Коростенське районне управління Держпродспоживслуби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь