Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

 ЯК ЗМІЦНИТИ   ІМУНІТЕТ?

Дата: 01.03.2023 10:10
Кількість переглядів: 153

 

1 березня відзначається «Всесвітній день імунітету». Його було започатковано за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у 2002 році. Мета цього дня -  залучення широкої громадської уваги до проблем, пов’язаних з поширеністю різних імунних захворювань, а також зі збереженням та зміцненням імунітету в цілому.

 

Цифри і факти

 Слово «імунітет» походить від латинського слова «immunitas» і означає - звільнення. Імунітет - здатність імунної системи зберігати цілісність і сталість внутрішнього середовища організму.  

 Імунна система відповідає за два важливі процеси: заміну трансформованих або пошкоджених клітин різних органів тіла і захист від проникнення різного роду чужорідних агентів. Таким шляхом забезпечується протиінфекційний, протипухлинний захист і генетична стабільність організму.

Тільки 10% людей можуть похвалитися потужним імунітетом, що захищає їх від переважної більшості захворювань. Ще 10% мають вроджений імунодефіцит. Вони хворіють досить часто.  У решти 80%  людей сила імунної системи безпосередньо залежить від умов і способу життя.

 80%  нашої імунної системи знаходиться в кишечнику.

 

Поради для зміцнення  імунної системи

Не куріть

Тютюн вбиває: згідно з даними ВООЗ, близько 50% помирає від хвороб, спричинених тютюновим димом. Лише в Україні тютюн забирає  життів на рік, а від наслідків пасивного куріння гине 13 тисяч українців.

 Регулярно вживайте овочі та фрукти

Це важливі джерела вітамінів та мінералів. Бажано з’їдати  п'ять порцій фруктів та овочів кожен день (400-600 грам).  

Більше рухайтеся

Фізична активність покращує самопочуття, підвищує задоволеність життям, дозволяє покращити сон і впоратися зі стресами.

Підтримуйте здорову вагу

Надмірна вага та ожиріння — це глобальна проблема громадського здоров’я, яка може призводити до скорочення тривалості життя і є фактором ризику різних  хронічних захворювань.  Вона також  може погіршити перебіг COVID-19.

•  Не вживайте алкоголь

Алкоголь уповільнює роботу центральної нервової системи. Це призводить до виснаження хімічних речовин у мозку, які допомагають зменшити тривожність природним шляхом. У результаті ми можемо відчувати ще більший стрес, тривогу чи депресію.

•  Достатньо спіть

Здоровий сон — це запорука якісного і тривалого життя. Якщо регулярно недосипати, збільшується ризик появи хронічних захворювань — діабетусерцево-судинних недуггіпертонії, а також ожиріння, порушень імунної системи , психічного здоров’я. 

Уникайте стресів

В нинішнім умовах це майже неможливо - проте не забувайте про дрібниці, які покращують ваш настрій. 

Не забувайте про щеплення  

Вакцинація найбільше допомагає  імунізації . Вона стимулює  імунну відповідь, необхідну для подолання інфекційного збудника або його токсинів. 

5 найкращих продуктів для зміцнення імунітету

1.  Куркума

Це яскрава жовта спеція із сильним ароматом і гіркуватим смаком, схожа на корінь імбиру. Отримують її з кореневища рослини куркума. Упродовж тисячоліть вона  використовується в індійській  і китайській традиційній медицині. Наукові дослідження  1970-х років підтвердили  її сильну протизапальну, противірусну, болезаспокійливу, антимікробну і протиракову дію.

2. Гарбузове насіння

Гарбузові насінини містять багато поживних речовин — від магнію й марганцю  до міді, цинку й білка. Їх вживання має багато користі для організму: підтримка здорового імунітету, зростання й ділення клітин,  нормалізація сну та  настрою,   здоров’я очей і шкіри, регуляція інсуліну й чоловічої статевої функції.

3. Броколі

Це джерело фітонутрієнтів, глюкозинолатів, флавоноїдів та інших зміцнюючих здоров’я антиоксидантних і протиракових з’єднань.

Одним із з’єднань у броколі, відомим своєю протираковою дією, є сульфорафан — натуральна органічна сірка, яка підтримує нормальну функцію й ділення клітин  і запобігає розвитку раку.

4. Ферментовані продукти

Збереження здорової мікрофлори кишківника є одним із найважливіших завдань на шляху підтримки здорової імунної відповіді організму – адже  70-80%  клітин, що складають імунну систему, перебувають у нашому кишківнику. Отже, ферментовані продукти для кишківника — це головний каталізатор потужного захисту від більшості хвороб. Корисні бактерії у ферментованих продуктах можуть пригнічувати рак товстої кишки, але також здатні перешкоджати раку молочної залози, печінки, тонкого кишківника та інших органів. Квашена капуста, солоні огірки, кефір — ці продукти варто включати у свій щоденний раціон.

5. Часник

Часник є одним із кращих продуктів, які підвищують імунітет. Це засіб проти грибкових інфекцій, бактерій і вірусів. Він містить більше 100 біологічно корисних хімічних речовин, які знижують рівень холестерину і знищують віруси. Часник можна вживати у вареному або сирому вигляді.

Свій імунітет можна і потрібно підтримувати в хорошій формі. 

Будьте здорові!

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь