Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Звіт селищного голови про роботу селищної ради та виконавчого комітету за 2022 рік

Дата: 28.02.2023 15:41
Кількість переглядів: 868

       Відповідно до частини 6 статті 42 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» я, як селищний голова, звітую про проведену роботу селищної ради та її виконавчих органів.

      На початку року ми мали  багато планів та задумів. Було виготовлено проектно-кошторисну документацію та планувалось розпочати тендерні процедури на проведення робіт по термосанації будівлі Лугинського ліцею №1, розроблено проект по утепленню приміщення дитячого садочка в смт Лугини, планувалось завершити роботи по заміні покрівлі в Жеревецькому ліцеї. Розроблено було і комплекс робіт із благоустрою населених пунктів громади та ще багато не менш важливих завдань.

      На жаль, всі наші плани та задуми були перечеркнуті 24 лютого, коли розпочалось повномасштабне вторгнення ворога на нашу землю. Але ми не впали духом, ми всі разом продовжуємо працювати, виконувати свої обов’язки, планувати діяльність та жити в умовах воєнного стану.

      Про можливість початку повномасштабного вторгнення почали говорити наприкінці 2021 року, виходячи із тих подій, які відбувалися біля кордонів нашої держави.

       Виходячи із цього в Україні було прийнято Закон «Про основи національного спротиву», який визначає правові та організаційні засади національного спротиву, основи його підготовки і ведення, завдання та повноваження сил безпеки та оборони.

     На виконання даного Закону в області було внесено зміни до Програми надання матеріально-технічної допомоги Житомирському обласному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, військовим частинам Сил територіальної оборони ЗСУ на 2021-2023 роки.

     Вже 18 лютого депутатами селищної ради було направлено на реалізацію заходів даної  Програми 100,0 тис. грн. та 20,0 тис. грн. на заходи Програми сприяння оборонній та мобілізацій готовності на 2021-2022 роки. Загалом на протязі року на реалізацію заходів даних Програм було перераховано біля 1,0 млн. грн.

     Незважаючи на військовий стан, постійне оголошення повітряних тривог виконавчий апарат не припиняв свою роботу. Проводилась видача довідок, розглядались звернення громадян, проводились засідання комісій та виконавчого комітету, здійснювались організаційні та інші необхідні заходи щодо роботи комунальних підприємств.

     За звітний рік проведено 24 засідання виконавчого комітету, на яких було розглянуто 141 питання. Відбулось 14 сесій селищної ради та прийнято рішення по 198 питаннях.

      Центром надання адміністративних послуг було надано 3360 адміністративних послуг.

      Від надання платних адміністративних послуг до місцевого бюджету було скеровано 331,9 тис. грн.

      Працівники селищної ради не стояли осторонь волонтерської роботи, кожен долучився до підтримки наших Збройних Сил. Протягом року працівниками селищної ради було передано на потреби ЗСУ 84,1 тис. грн.

      Працівниками культури в населених пунктах громади було організовано благодійні концерти, під час яких збирались кошти на потреби ЗСУ, загалом було зібрано 330,8 тис. грн.

          

      З метою якісного і своєчасного вирішення завдань цивільного захисту Лугинської селищної ради у 2022 році прийнято рішення виконавчого комітету від 27.01.2022 № 6 «Про основні заходи цивільного захисту Лугинської селищної ради на 2022 рік», яким затверджено план заходів цивільного захисту Лугинської селищної ради на 2022 рік, організаційно-методичні вказівки підготовки населення до дій у надзвичайних ситуаціях, програму загальної підготовки працівників підприємств, установ та організацій до дій у надзвичайних ситуаціях.

     На даний час цілодобово проводиться оповіщення старост старостинських округів селищної ради у разі повітряної тривоги у месенджері «Viber». Крім того, оповіщення населення громади про повітряну тривогу здійснюється у месенджерах «Viber» та «Telegram».

    Постійно здійснюється контроль за роботою сирени централізованого оповіщення, яка знаходиться в смт Лугини. У випадку не спрацювання сирени здійснюється оперативне інформування оперативного чергового департаменту з питань цивільного захисту населення та оборонної роботи Житомирської обласної військової адміністрації.

      Відкориговано План евакуації населення Лугинської селищної ради у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Підготовлено додатки до Плану в разі вторгнення окупаційних військ на територію селищної ради.

     Протягом 2022 року організовано проведення 22 засідань селищної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на яких, серед іншого, розглядалися питання пожежної безпеки, а також організації освітнього процесу для здобувачів освіти селищної ради в умовах воєнного стану.

     Загальний земельний фонд Лугинської селищної ради становить 99 413 га, з яких землі комунальної власності становлять 25 415,12 га, решту площі складають землі держаної та приватної власності.

      8 910,22 га земель  комунальної власності перебуває в оренді у фізичних та юридичних осіб. Всього на території селищної ради укладено 6 528 договори оренди на земельні ділянки.

     Протягом 2022 року  укладено 569 договорів оренди землі, з них 536 договорів оренди землі на площу  598,69 га укладено на землі сільськогосподарського призначення та 13 договорів оренди укладено на 1, 37 га земель несільськогосподарського призначення.

     За 12 місяців минулого року до бюджету Лугинської селищної ради надійшло 9 405, 912 тис. грн орендної плати, з них від фізичних осіб 181,115 тис. грн, від юридичних осіб 9 223,796 тис. грн.

     Серед найбільших платників орендної плати за землю у 2022 році слід відмітити  ТОВ «Агро Інвест Лугини» та ТОВ «Гранітний кар’єр».

     Надходження до місцевого бюджету від сплати земельного податку за 2022 рік  становлять  2 514, 792 тис. грн.

      Не припинялась робота і щодо надання соціальних послуг та надання соціальної допомоги громадянам, які цього потребують.

     Так, протягом  2022 року до відділу соціального захисту та охорони здоров’я звернулося 1 252 жителя за соціальною допомогою, 1 200 громадян за пільгами та 600 осіб за субсидіями. Також 1 148 домогосподарствам надано пільгу на тверде паливо.

      Надано допомогу у оформленні допомоги від ЮНІСЕФ 174 багатодітним сім’ям.

     Проведено відвідування сімей, які опинились у складних життєвих обставинах з метою здійснення оцінки потреб сім'ї. За висновками оцінки потреб сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах визначено: 18 сімей – складні життєві обставини не підтверджено, 12 – сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах (10 сімей -  простий випадок, 15 сімей – випадок  середньої складності).  Причина складних життєвих обставин: зловживання алкоголем, конфлікти між батьками, ухилення від виконання батьківських обов'язків.

     Відповідно до рішення про надання/відмову в наданні соціальних послуг відділу соціального захисту та охорони здоров'я 55 сім'ям надано соціальні послуги:

1- екстреного (кризового) втручання

3 - соціальний супровід сімей у яких виховуються діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування

2- представництво інтересів

49 - соціальна профілактика,

1 - соціальний супровід

47 - натуральна допомога.

     З метою реінтеграції дітей (які перебувають цілодобово в соціальних закладах (школах – інтернатах), підготовлено оцінку служб (послуг) громади, в які можлива реінтеграція/інтеграція дитини на 11 сімей.

     Територіальний центр через свої структурні підрозділи забезпечує безоплатне соціальне обслуговування громадян похилого віку та осіб з інвалідністю.

     Станом на 01.01.2023 року до структури Територіального центру входять  такі підрозділи:

- відділення соціальної допомоги вдома;

- відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги;

     Протягом 2022 року громадянам надавалися інформаційні та  соціально-економічні послуги. Найбільш затребувані  соціально-побутові послуги це:

- доставка продуктів харчування, медикаментів;

- ведення домашнього господарства;

- сільськогосподарські роботи (копання, обробіток  городів);     

- допомога у піднесені дров, вугілля;

- оформлення субсидій та інших документів;

- допомога в оплаті комунальних послуг;

- допомога в приготуванні їжі та інше.

     У відділенні  соціальної допомоги вдома протягом 2022 року проводилася робота по виявленню та обслуговуванню громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, одиноких та одиноко проживаючих громадян. Виявлено та взято на обслуговування  69 громадян похилого віку з них 7 осіб з інвалідністю, які знаходяться в складних  життєвих обставинах та  вкрай потребують сторонньої допомоги. Охоплено обслуговуванням 409 осіб.  Соціальні послуги надають  соціальні робітники, які опікуються людьми похилого віку, особами з інвалідністю та тими, хто потрапив у складні життєві обставини у 49 населених пунктах Лугинської селищної ради.

          Всі соціальні робітники стовідсотково забезпечені велосипедами.

     Середнє навантаження на одного соціального робітника становить 11 осіб. Працівниками відділення надано 86 919 соціальних послуг та здійснено 24 081 відвідування.    

    Завдячуючи тісній співпраці з громадськими та благодійними організаціями внутрішньо переміщені особи, які проживають на території громади були забезпечені одягом б/в, взуттям б/в, постільною білизною та ковдрами.

     Також була надана суттєва допомога продуктами харчування та предметами гігієни. Внутрішньо переміщені особи отримали 120 наборів.

     Враховуючи потреби підопічних територіального центру та внутрішньо переміщених осіб, які прибули в громаду з наслідками поранень та каліцтв, відділенням було надано вищезгаданим особам засоби реабілітації у вигляді інвалідних колясок, ходунців, роляторів, костилів та тростей.

     Багатодітні малозабезпечені сім’ї, які перебувають на обліку у відділенні  та постійно отримують допомогу одягом та взуттям б/в також  отримали 48 продуктових наборів.

     Завдяки тісній співпраці з ГО «Хлібний дім» забезпечені гарячим харчуванням 10 підопічних територіального центру, які перебувають у скрутному матеріальному становищі.

       За поданими заявами жителям громади було надано матеріальної допомоги на загальну суму 367,6 тис. грн. у т.ч. 136 тис. грн.  сім’ям військових. Продовжиться ця робота і в поточному році.

      Одним із викликів, які постали у 2022 році, стало необхідність створення та забезпечення необхідних умов для прийому внутрішньо переміщених осіб.

     Від 24 лютого на території громади працівниками ЦНАПУ було зареєстровано біля 1,2 тис. внутрішньо переміщених осіб, більша частина з яких або вже повернулася додому, або виїхала в інші міста нашої держави.

      Для їх комфортного перебування, та інших вразливих верств населення, за підтримки благодійних організацій таких, як БО «Гудвілл», обласної організації Товариства Червоного Хреста, Коростенської РВА та Житомирської ОВА, Благодійного фонду Геннадія Буткевича та ЮНІСЕФ була надана гуманітарна допомога у вигляді продуктів харчування прального порошку, памперсів та засобів особистої гігієни та інше. Загалом розмір допомоги склав біля 2,0 млн. грн.

  

        Окрім підтримки з держави, фінансову допомогу ВПО отримали і від ГО «Людина в біді», яка на протязі серпня-листопада 2022 року працювала в селищі Лугини, населених пунктах Жеревці та Кремне.

      Була проведена необхідна робота щодо облаштування мережі укриттів в закладах освіти. За їх якісну підготовку необхідно подякувати батьківським комітетам, трудовим колективам та нашим Швейцарським партнерам.

      Із бюджету громади на дані роботи було виділено 200,0 тис. грн. Використано – 72,6 тис. грн.

      За фінансової підтримки сім'ї Каменчуків в с. Путиловичі силами жителів побудоване сучасне укриття, яке відповідає всім вимогам безпеки.

     Окремим рядком хотілося б подякувати сім'ї Каменчуків і за подарований автомобіль швидкої допомоги, який на даний час в рамках місцевого проекту «Медичний десант» один раз на два тижні забезпечує доставку медичних працівників в населені пункти громади.

  

     Вже проведено обстеження жителів сіл Остапи, Калинівка, Кремне, Путиловичі, Жеревці та селища Миролюбів.

          Не зважаючи на невиконання планових показників бюджету ми змогли з Вами підтримати фінансово наші  2 комунальні підприємства медичної галузі. Загалом видатки склали майже 4,0 млн. грн, із них: оплата енергоносіїв – 1,8 млн. грн., підтримка у виплаті заробітної плати – 1,8 млн. грн, заходи у сфері охорони здоров’я – 144,6 тис. грн, придбання твердопаливного котла  для АЗПМСМ с. Липники – 49,9 тис. грн.

     На фінансову підтримку комунальних підприємств, що надають житлово-комунальні послуги було направлено 1,2 тис. грн.

     На забезпечення діяльності місцевої пожежної охорони, а ми їх маємо три, було використано 570,0 тис. грн.

      На реалізацію заходів Програми соціального захисту населення – 352,5 тис. грн.

      На роботу КУ «Трудовий архів» - 183,0 тис. грн.

      На підтримку ДФТГ  -  60,0 тис. грн.

      Підтримка програми «Поліцейський офіцер громади» – 86,4 тис. грн.

      З настанням тепла розпочалися роботи з благоустрою територій, які були обмежені недостатнім фінансуванням. Незважаючи на це було проведено частковий поточний ремонт  асфальтового покриття в селищі Лугини, села Липники та В.Дивлин на загальну суму 802,3 тис. грн., завезено для підсипки вулиць біля 500 тон відсіву та 400 тон суміші. Побудовано тротуарну доріжку по вулиці Незалежності в смт Лугини біля Ліцею №2 та встановлено огорожу біля будинку культури в смт Лугини.

     В галузі Освіта за підтримки Житомирської ОВА отримано 112 ноутбуків для викладачів навчальних закладів.

      За сприяння Народного депутата України Арсенія Пушкаренка було отримано від республіки Естонія комфортабельний автобус на 47 місць.

        За кошти місцевого бюджету придбано 5 генераторів.

 

     В 2022 році селищна рада, з метою забезпечення безпаперового документообігу між органами виконавчої влади,  підключилася до системи електронної взаємодії органів виконавчої влади. Зручність даної системи полягає в тому, що документи направляються адресатам з накладенням електронного цифрового підпису. Відповідно рішення виконавчого комітету від 06.01.2021 № 18, старости є уповноваженими вчиняти нотаріальні дії передбачені ч. 1 ст. 37 ЗУ «Про нотаріат». Згідно цього загальним відділом  направляли за  допомогою даної системи на НАІС заяви старост  про державну реєстрацію заповітів, видачу дубліката заповіта та заяви про скасування заповіта. За 2022 рік  отримали  63  витяги  про  реєстрацію  у  спадковому  реєстрі які були направлені до відповідних старостинських округів.

       У 2022 році зареєстровано вхідних 1199, заяв від громадян 560, вихідних документів зареєстровано 1229.

     Підбиваючи підсумки нашої з Вами роботи у 2022 році, хочу підкреслити, що перед нами стояло чимало викликів пов’язаних з війною. І сьогодні можна стверджувати, що ми достойно їх долаємо. Поточний рік буде теж нелегким, однак об’єднавшись, ми зможемо досягти більшого для стабільного розвитку нашої громади.

       Та всього цього не було б, якби не наші захисники, які сьогодні нищать ворога, відстоюючи нашу незалежність.

       Серед них і більше 500 жителів нашої громади. Найкращі з найкращих відзначені державними нагородами:

 Ігоря Полякова народжено Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня;  

 Олександру  Юрковському  присвоєно звання Герой України та  нагороджено орденом «Золота Зірка».

       Але на війні не обходиться без втрат на превеликий жаль. І сьогодні вже 21 наш земляк віддав своє життя за нашу з вами свободу.

      Вічна та світла пам'ять Героям!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь