Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Флагманський проєкт МОЗ «Розвиток системи реабілітаційної допомоги» презентовано на засіданні Ради безбар’єрності

Дата: 16.02.2023 18:52
Кількість переглядів: 144

 

 

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко взяв участь у засіданні Ради безбар’єрності, під час якого був розглянутий проєкт плану заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, яка була створена за ініціативи Першої леді Олени Зеленської. Під час заходу Віктор Ляшко презентував флагманський проєкт Міністерства «Розвиток системи реабілітаційної допомоги».

«Повномасштабне вторгнення росії в Україну створило зростання попиту на різні види медичної та реабілітаційної допомоги. Ще перед початком повномасштабної війни було створено нормативне підґрунтя для розбудови сучасної системи реабілітації на засадах пацієнтоцентричності, мультидисциплінарності та доказовості. Проривом стало прийняття парламентом Закону України “Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я». У широкому розумінні це про допомогу людині усунути бар’єри для активного життя. Йдеться і про цивільних та військових українців, які постраждали внаслідок війни, і про повернення людей після відновлення в свої громади, і про зменшення інвалідизації громадян з метою їх максимального повернення до активного життя, в тому числі зайнятості», — зауважив Віктор Ляшко.

Реабілітаційна допомога має базуватися на принципах доказової реабілітації та кращих світових практиках. А це означає перехід від застарілої, недієвої, пострадянської системи до сучасної, яка слугує відновленню людини та сприяє її поверненню до повноцінного життя, є доказовою та заснованою на логіці МКФ, а також доступною для всіх, хто її потребує.

 

Ці зміни вже розпочато:

 

  • з 2023 року реабілітаційна допомога запроваджена в пріоритетних пакетах Програми медичних гарантій;
  • МОЗ за підтримки ВООЗ затвердило нові підходи організації надання реабілітаційної допомоги на реабілітаційних маршрутах.

 

Одночасно з фізичним відновленням надважливе значення має реабілітація психічного стану постраждалого. Особливо це стосується військовослужбовців та ветеранів, громадян, які пережили полон та тортури.

 

Міністерством розроблена мапа проектів, поетапна реалізація яких дозволить побудувати справді якісну сучасну систему реабілітаційної допомоги. Із основними завданнями, запланованими термінами їх впровадження та орієнтовною вартістю можна ознайомитися на слайдах презентації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь