Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ЗВІТ відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лугинської селищної ради за 2022 рік

Дата: 06.01.2023 12:18
Кількість переглядів: 1027

Фото без опису

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ МЕРЕЖІ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ

у 2022/2023 навчальному році

 

Мережа закладів, установ освіти Лугинської селищної ради становить: 13 закладів дошкільної освіти, з них: 8 самостійних одиниць та 5 структурних  підрозділів, 6 ліцеїв, 3 гімназії, 5 початкових шкіл, 2 заклади позашкільної освітиміжшкільний навчально-виробничий комбінат, КУ «Інклюзивно-ресурсний центр».

У галузі «Освіта» працює 377 працівників, з них: 231 педагогічних.

СТВОРЕННЯ БЕЗПЕЧНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

Основним пріоритетом галузі, в умовах військових дій, залишається безпека всіх учасників освітнього процесу.

 

У 2022/2023 навчальному році в умовах дії правового режиму воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року No 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України 24 лютого 2022 року N 2102-IX (із змінами) освітній процес у закладах освіти організовується відповідно до законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», інших актів законодавства з урахуванням безпекової ситуації на адміністративно-територіальній одиниці.

Важливим і головним питанням для організації навчання у очному форматі є наявність і облаштування  укриттів у закладах освіти.

Так, з 13 закладів дошкільної освіти 3 – мають протирадіаційні укриття, 6– найпростіших укриттів; з 14 закладів загальної середньої освіти – 5 мають протирадіаційні укриття, 5 – найпростіших укриттів; 2 заклади позашкільної освіти мають найпростіші укриття.

Тому, з 14 закладів загальної середньої освіти у 10 освітній процес організовано у змішаному (очно/дистанційно) форматі, в 4- у дистанційному; з 13 закладів дошкільної освіти у 9 освітній процес організовано у очному форматі, в 4- у дистанційному.

На зазначені цілі використано 310,0 тис. гривень: з них: 275,0 тис. гривень за рахунок  Швейцарського благодійного фонду «Діти Чорнобиля», з бюджету селищної територіальної громади - 35,0 тис. гривень.

В умовах війни питання безпеки навчання дітей у школах стає ще більш актуальним. У Лугинському ліцеї та Лугинському ліцеї №2 встановлені тривожні кнопки (сигналізації), з метою реагування на небезпечні ситуації і оперативного звернення до поліції.

Детальніше тут…..

Фото без опису

ДОШКІЛЬНА ОСВІТА

З 1 вересня 2022 року на території Лугинської селищної ради  функціонує 13 закладівдошкільної освіти: 8 самостійних одиниць (Лугинський ЗДО «Сонечко», ЛипниківськийЗДО «Ромашка», Миролюбівський ЗДО «Лісова казка», Червоноволоцький ЗДО «Колосок», Повчанський ЗДО «Капітошка», Жеревецький ЗДО «Золотий коючик, Путиловицький ЗДО «Дзвіночок», Кремненський ЗДО) та 5 у структурі закладів загальної середньої освіти (Великодивлинська гімназія, Остапівська початкова школа, Бовсунівська початкова школа, Радогощанська початкова школа, Літківська початкова школа).

Дошкільну освіту здобувають 287 дітей віком від 2 до 6(7) років. Показник охоплення різними формами дошкільної освіти становить  82 % від загальної кількості дітей, охоплення дітей  5 – річного віку -  100%. Чисельність дітей у розрахунку на 100 місць у закладах дошкільної освіти селищної ради становить 63 вихованців. 

При здійсненні щорічного обліку дитячого населення відстежується тенденція щодо зменшення чисельності народжених та збільшення кількості мігрованих дітей разом з батьками. На даний час на території селищної ради проживає 483 дитини віком від 0 до 6 років, 264 з яких є діти від 3 до 6 років.

Порівняно з аналогічним показником 2021 року кількість дітей віком  від 0 до 6 років зменшилась на 49 осіб.  

Із числа вихованців у закладах Лугинщини дошкільну освіту здобувають 7 внутрішньо переміщених дітей.

Детальніше тут……

 

ЗАГАЛЬНА СЕРЕДНЯ ОСВІТА

У 2022/2023 на території Лугинської селищної ради функціонує 6 ліцеїв, 3 гімназії, 5 початкових шкіл, у яких навчається 1457 здобувачів освіти.

З 14 закладів загальної середньої освіти у 10 освітній процес організовано у змішаному (очно/дистанційно) форматі, в 4- у дистанційному;

Індивідуальну форму навчання організовано для 28 учнів, з них: педагогічний патронаж -18, екстернатна форма - 8, сімейна (домашня) форма-2.

Для 19 осіб з особливими освітніми потребами організоване інклюзивне навчання.

На базі 6 закладів освіти функціонують 12 груп подовженого дня для 352  учнів 1-4 класів.

Детальніше тут…..

ІНКЛЮЗИВНЕ НАВЧАННЯ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ

У 2022-2023 навчальному році інклюзивне навчання організовано для 23 дітей у закладах освіти, з них: 4- у закладах дошкільної освіти; 19 – у закладах загальної середньої освіти.

Велику роль у забезпеченні освітою дітей з особливими освітніми потребами відіграє комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Лугинської селищної ради. 

Детальніше тут…..

ПОПОВНЕННЯ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОЇ БАЗИ

Проєкт "Ноутбук кожному вчителю"

В рамках реалізації проєкту "Ноутбук кожному вчителю" спільно з компанією Сооglе та за підтримки Організації Об’єднаних Націй з питань освіти і науки культури ЮНЕСКО в листопаді 2022 року Лугинська територіальна громада отримала 45 хромбуків, які передані вчителям закладів загальної середньої освіти:

Лугинський ліцей - 8 шт, Лугинський ліцей №2 - 6шт, Жеревецький ліцей - 3 шт, Путиловицький ліцей 6 шт, Липниківський ліцей - 5шт, Кремненський ліцей - 6шт, Миролюбівська гімназія - 3 шт, Великодивлинська гімназія - 4 шт, Червоноволоцька гімназія - 4 шт.

Також за сприяння Фундації Олени Зеленської освітянам Лугинщини в грудні 2022 року було передано 67 ноутбуків:

Лугинський ліцей - 15 шт, Лугинський ліцей №2 – 6 шт, Жеревецький ліцей - 7 шт, Путиловицький ліцей – 8 шт, Липниківський ліцей – 6 шт, Кремненський ліцей - 7 шт, Миролюбівська гімназія - 5 шт, Великодивлинська гімназія - 6 шт, Червоноволоцька гімназія - 7 шт.

Фото без опису

Конкурс на створення STEM-лабораторій «Спільно до навчання» у межах реалізації проєкту In Touch Ukraine Foundation за підтримки UNICEF UNICEF Ukraine в Житомирській області серед навчальних закладів регіону

17 STEM-лабораторій «Спільно до навчання» планується інсталювати на базі закладів середньої та професійно-технічної освіти в Житомирській області, серед них Лугинський ліцей Лугинської селищної ради.

У межах проекту надаватиметься спеціалізоване  обладнання та техніка для STEM-лабораторій «Спільно до навчання», а саме: 

 - набори робототехніки;

 - 3D-принтери; 

 - комплекти мікроконтролерів; 

 - лазерні та фрезерні верстати з числовим програмним керуванням, комплекти окулярів віртуальної реальності.

Передбачається, що доступ до занять у STEM- лабораторіях матимуть діти й інших навчальних закладів, які розміщені у відповідних територіальних громадах.

Організація STEM-лабораторій має на меті допомогти дітям надолужити освітній процес, а викладачам повернутися до сталого процесу викладання, підтримати заклади професійної-технічної освіти.

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УЧНІВ 1-11 КЛАСІВ ЗЗСО ПІДРУЧНИКАМИ

У 2022 - 2023 навчальному році за  програмами Нової української школи   навчаються учні 1-5 класів. Станом на 26.12.2022 за кошти державного бюджету   отримано   підручники для учнів 8 класу з ООП    в  кількості  304  примірники   на     суму  78211,84  гривень.

Фонди шкільних бібліотек поповнились  навчально - методичною літературою для педагогічних працівників закладів освіти  селищної  ради.

У 2022 році отримано навчально-методичні посібники для  Нової української школи з навчальних предметів в кількості 632 примірники на суму 21692,69 грн.

Для  шкільних бібліотек  за рахунок коштів благодійної Швейцарської організації «Діти Чорнобиля» закуплено художню  літературу для дітей молодшого, середнього та старшого шкільного віку в кількості  439 примірників.

Детальніше тут…..

Фото без опису

ОСНОВНІ ДОСЯГНЕННЯ УЧНІВ ТА ВЧИТЕЛІВ У 2022 РОЦІ

Національний мультипредметний тест

101 випускник 11 класів закладів загальної середньої освіти селищної ради пройшли  тестування. Троє  випускників отримали максимальний бал (200).

Детальніше тут…..

Всеукраїнський конкурс – захист науково-дослідницьких   робіт    МАН

Результат – 5 переможців ІІ   етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН (2 дипломи І ступеня, 1 дипломи ІІ ступеня, 2 дипломи ІІІ ступеня ) та диплом учасника.

Учениці Лугинського та Липниківського ліцеїв Цапук Катерина та Радкевич Вікторія, переможці ІІ етапу конкурсу – захисту  МАН,  представляли область у ІІІ етапі (на державному рівні).  Цапук Катерина  отримала диплом ІІІ  ступеня.

Всеукраїнські учнівські олімпіади

Маємо результати у ІІІ обласному етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з окремих предметів: правознавство - 2 дипломи ІІІ ступеня, біологія - диплом ІІ ступеня, географія - диплом І ступеня, українська мова - 3 дипломи ІІІ ступеня, математика - диплом ІІ ступеня.

Детальніше тут…..

Всеукраїнський конкурс «Учитель року – 2022»

У Конкурсі взяли участь три педагогічних працівники Лугинської гімназії та Лугинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, а саме: Кобилинський О.П. та Оржановський В.В. у номінації «Інформатика» та Каленюк Ю.М. у номінації «Біологія».

Каленюк Ю.М. став переможцем першого туру всеукраїнського конкурсу та представив  область  на  рівні  держави  (у другому турі), посівши  12 місце.

 

Підвищення кваліфікації та сертифікація педагогічних працівників

З метою підвищення методичного та практичного рівнів професійної компетентності вчителів та вихователів  щодо реалізації завдань нового Державного стандарту  освіти у 2022 році було забезпечено проходження 60% педагогічних працівників курсів підвищення кваліфікації на базі ОІППО дистанційно за кошти місцевого бюджету. 40% педагогічних працівників пройшли курси підвищення кваліфікації  за власні кошти.

Сертифікація вчителів – це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей педагогічного працівника, що здійснюється шляхом незалежного тестування, самооцінювання та вивчення практичного досвіду роботи та є добровільною.

Цьогоріч  на рівні держави проходила сертифікація вчителів початкових класів.

Успішно пройшла сертифікацію вчитель початкових класів Лугинського ліцею, голова методичної комісії вчителів початкових класів громади Антоніна Л.В., отримавши відповідний документ – сертифікат.

Детальніше тут…..

ПОЗАШКІЛЬНА ОСВІТА

У 2022 році Будинок дитячої творчості працював як комплексний заклад позашкільної освіти, який включає творчі обʼєднання  за інтересами: гуртки, групи.

В закладі функціонує 19 гуртків, з середньою наповнюваністю груп 10 - 25 вихованців, з них 7 на базі ЗЗСО.  Охоплено позашкільною освітою 314 дітей (з 01.09.2022).

На території селищної ради функціонує Лугинська дитячо-юнацька спортивна школа, яка  здійснює роботу по розвитку масової фізичної культури  та спорту серед учнів, населення  та надає допомогу закладам освіти в організації спортивно-масових заходів.

У 2022 році  було забезпечено  роботу відділень  ДЮСШ  на базі Лугинського, Путиловицького, Липниківського, Кремненського, Жеревецького ліцеїв та Бовсунівської початкової школи (використання спортивної зали).

З 01.09.2022  193  вихованці займаються у  13 навчальних групах, із них 7 груп початкової підготовки та 6 груп базової підготовки.

 Детальніше тут…..


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь