Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

«Чорнобильські доплати» у спадок: Як отримати?

Дата: 26.12.2022 13:44
Кількість переглядів: 471

 

Найактуальнішіми питаннями, з якими звертаються клієнти  до бюро правової допомоги  протягом цього року, є питання  виплати підвищення до пенсії відповідно до ст.39 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” у розмірі 2-х мінімальних заробітних плат щомісяця непрацюючим пенсіонерам, які проживають у «Чорнобильській зоні». Що ж робити спадкоємцям, якщо рішенням суду зобов’язано здійснити нарахування та виплату такого підвищення, але родич помер, так і не отримавши кошти?

Згідно з нормами Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАСУ) судове рішення, яке набрало законної сили, є обов’язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників і підлягає виконанню на всій території України.

Згідно зі статтею 52 КАСУ, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов’язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов’язкові для особи, яку він замінив.

Для заміни сторони, спадкоємцеві (спадкоємцям)  необхідно вчинити ряд дій:

Звернутись до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину на кошти за рішенням суду в адміністративній справі.

Після отримання відповідного свідоцтва звернутись до суду, який прийняв рішення із заявою про заміну сторони виконавчого провадження (у порядку ст. 379 КАСУ).

Важливо! Якщо  заміна сторони відбувається після відкриття виконавчого провадження, то звернутися до суду із заявою може як державний виконавець, так і спадкоємець. До такої заяви спадкоємцю необхідно додати докази її надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження). До прикладу, 1-й екземпляр заяви потрібно надіслати листом із описом вкладення до іншої сторони по справі або ж вручити особисто, шляхом проставлення відмітки про отримання стороною на копії заяви, а 2-й екземпляр заяви із доданим до неї доказами надіслання стороні, подати до суду.Суд розглядає питання про заміну сторони протягом 10 днів у судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб та учасників справи.

Якщо заміна сторони відбувається до відкриття виконавчого провадження, то після того, як суд постановить Ухвалу про заміну сторони виконавчого провадження необхідно отримати виконавчий лист у суді (якщо спадкодавець цього не зробив) та пред’явити його до виконання разом із ухвалою.

Для цього спадкоємцеві необхідно звернутися до суду із заявою у довільній формі про видачу виконавчого листа. Після його отримання звернутись із заявою до Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень із заявою із зазначенням:

прізвища, імені, по-батькові;

місця реєстрації (проживання);

номерів засобу зв’язку.

До заяви додати:

оригінал (дублікат) виконавчого листа;

оригінал Ухвали суду про заміну сторони виконавчого провадження.

В результаті, державний виконавець повідомить спадкоємця про відкриття виконавчого провадження шляхом надіслання відповідної постанови.

Рішення суду виконується у порядку Закону України «Про виконавче провадження» та Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень».

 

За інформацією Координаційного центру з надання правової допомоги.

Ярослав Савчук -  фахівець сектору «Лугинське бюро правової допомоги»

Коростенського МЦ з надання БВПД


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь