Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Демодекоз у собак та котів – симптоми і лікування

Дата: 21.12.2022 18:39
Кількість переглядів: 1997

Однією з актуальних проблем власників собак, котів та лікарів ветеринарної медицини є патологія шкірного покриву тварин. Шкіра – життєво важливий орган. Вона виконує такі функції як захист від механічних, фізичних і хімічних пошкоджень, вироблення поту, шкірного жиру, рогової речовини, регулювання температури тіла.

Чому виникає демодекоз, або підшкірний кліщ?

Демодекоз – поширене захворювання. Джерелом хвороби є собаки і кішки. Зараження відбувається при контакті здорових тварин з хворими. Особливо важко переносить захворювання молодняк. Інвазію частіше діагностують у короткошерстих порід собак і кішок. Збудники хвороби котів легко передаються людям.

Факторами є

  • вік;
  • коротка шерсть;
  • неповноцінна годівля;
  • період тічки і вагітності у сук;
  • стрес;
  • внутрішні паразити;
  • хронічні захворювання;
  • злоякісні пухлини;
  • медикаменти, що пригнічують імунітет, наприклад, стероїдні гормони.

Клінічний перебіг

У собак хвороба розвивається в лускатій (легкій) і пустульозний (важкій, злоякісній) формі. На початку захворювання відзначають місце ураження на голові (надбрівні дуги, щоки, губи). Випадає шерсть, шкіра червоніє, зморщується, покривається лусочками білого кольору, тріскається, на її поверхні з’являється сукровиця. Сверблячка відсутня або слабо виражена. Згодом на шкірі формуються горбики, наповнені гноєм і кліщами. Такі тварини мають неприємний запах. Розвивається анемія, прогресує схуднення, яке призводить до загибелі тварини.

У котів відзначають ураження шкіри, в результаті чого з’являються алопеції (паталогічне випадіння волосся) на спині, грудях, череві, біля хвоста. При цьому свербіж слабо виражений або відсутній. Слід зазначити, що збудник демодекозу може паразитувати одночасно зі збудником отодектозу (вушного кліща) і завдавати ускладнення хвороби. У зв’язку з цим у вухах нагромаджується коричнева в’язка маса. При дотику вуха хворобливі. З очей виділяється серозний або гнійний ексудат. У куточках очей збираються виділення. Тварини мляві, погано їдять корм, швидко худнуть.

Підшкірний кліщ: що робити?

При підозрі на це захворювання необхідно звернутися до ветеринарного лікаря, який знає, як позбавити тварину від демодекозу.

Для підтвердження діагнозу лікар проведе огляд та мікроскопію, і якщо підшкірний кліщ у собаки чи кота буде знайдений в зскрібках зі шкіри – призначить відповідні ліки і, при необхідності, додаткові дослідження для з’ясування причин зниження імунітету.

Лікування демодекозу тривале і не завжди ефективне. Запропоновано комплексний підхід до вирішення цієї проблеми. Головне – це вчасно та правильно поставлений діагноз, з обов’язковим проведенням мікроскопії зіскоба з ураженої ділянки шкіри

У мережі ветеринарних аптек є велика кількість сучасних препаратів для лікування демодекозу.

.Профілактика підшкірного кліща

Не рекомендується використовувати в розведенні собак, що перехворіли на генералізований демодекозом.

Іншим важливим етапом профілактики є якісне годування і хороші умови утримання, що важливо для підтримки імунної системи собаки чи кота. На жаль, частою причиною демодекозу у дорослих тварин є тривале приймання препаратів, що пригнічують імунну систему. Особливо небезпечні гормональні препарати, нерідко використовуються для зняття свербіння у тварин з алергією. Потрібно пам’ятати, що тварина, яка перехворіла на генералізований демодекозом, буде схильна до рецидивів у разі тривалого приймання препаратів, що пригнічують імунітет.

ЛУГИНСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь