Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ ЩОДО ДІЙ У РАЗІ ВІЙНИ

Дата: 14.12.2022 08:38
Кількість переглядів: 172

Фото без опису

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ ЩОДО ДІЙ У РАЗІ ВІЙНИ

 

Будь-яка криза змінює повсякдення життя. Прості речі, до яких ми звикли, можуть швидко стати недоступними. Нижче наводимо практичні поради для населення щодо дій у разі війни.

 

ЩО РОБИТИ В ЗОНІ БОЙОВИХ ДІЙ

         1. Зберігайте концентрацію і спокій. В критичний момент необхідно бути зібраним і сфокусованим, не реагувати на можливі провокації.

         2. Завжди носіть із собою документ, що посвідчує особу. Гроші й документи тримайте в різних місцях.

         3. Тримайте біля себе записи про групу крові (свою і близьких родичів) та про можливі проблеми зі здоров’ям (наприклад, алергію на медичні препарати, хронічні захворювання).

         4. Дізнайтеся, де розташовані укриття, найближчі до вашої оселі, роботи та місць, які ви часто відвідуєте.

         5. Не встрявайте в суперечки з незнайомими людьми – це допоможе уникнути можливих провокацій.

         6. При появі озброєних людей, військової техніки, заворушень негайно покиньте небезпечний район, якщо маєте таку можливість.

         7. Якщо ви потрапили в район обстрілу, сховайтеся у найближчому укритті та не виходьте з нього ще деякий час після закінчення обстрілу.

         8. Якщо укриттів поблизу немає, використовуйте нерівності рельєфу – канави, окопи, вирви від вибухів тощо.

         9. У разі раптового обстрілу за відсутності поблизу укриття – ляжте на землю головою в бік, протилежний до вибухів, і прикрийте голову руками або речами.

У ЖОДНОМУ РАЗІ НЕ СЛІД:

         - наближатися до вікон, якщо чуєте постріли;

         - спостерігати за ходом бойових дій, стояти чи перебігати під обстрілом;

         - сперечатися з озброєними людьми;

         - демонструвати зброю або предмети, схожі на неї;

         - підбирати покинуту зброю та боєприпаси;

         - торкатися вибухонебезпечних або просто підозрілих предметів, намагатися розібрати їх чи перенести в інше місце;

         - носити армійську форму або камуфльований одяг – краще вдягайте одяг темних кольорів, що не привертає уваги, і уникайте будь-яких символів, адже вони можуть викликати неадекватну реакцію.

 

ЩО РОБИТИ ПІСЛЯ ОТРИМАННЯ СИГНАЛУ «УВАГУ ВСІМ»

         Якщо ви почули звуки сирен, переривчасті гудки підприємств або звуки гучномовця, що тривають протягом кількох хвилин, це – попереджувальний сигнал «УВАГА ВСІМ».

 

 

ЩО ТРЕБА РОБИТИ, ПОЧУВШИ ТАКИЙ СИГНАЛ?

          1. Увімкніть телебачення або радіо: інформація передається офіційними каналами протягом 5 хвилин після сигналу.

         2. Прослухавши повідомлення, виконуйте інструкції.

         3. Залишайте теле- і радіоканали увімкненими – через низ може надходити подальша інформація, як убезпечити себе і близьких.

         4. За можливості передайте отриману інформацію сусідам.

 

ПІСЛЯ ОТРИМАННЯ ПОВІДОМЛЕННЯ МОЖЛИВІ ТАКІ ВАРІАНТИ ДІЙ:

1. ЗАЛИШАТИСЯ ВДОМА

При цьому необхідно:

         1. Забезпечити герметичність приміщень – заклеїти рами вікон липкою полімерною стрічкою, завісити щілини у дверних отворах цільною тканиною, закрити вентиляційні отвори папером;

         2. Захиститись від поранень та уламків під час обстрілів – заклеїти вікна хрест-навхрест липкою полімерною стрічкою та перенести все найнеобхідніше, наприклад, до ванної, щоб не виходити з приміщення під час обстрілу.

 

2. ПЕРЕЙТИ ДО УКРИТТЯ АБО ЕВАКУЮВАТИСЯ В ІНШИЙ РАЙОН

         Перед виходом з будинку перекрийте газ, електрику та воду, зачиніть вікна і вентиляційні отвори. Візьміть з собою засоби для захисту органів дихання і найнеобхідніші речі.

         Якщо ви не можете самостійно вийти з приміщення, вам необхідно вивісити за вікном або прив’язати до ручки вхідних дверей біле полотно – так, щоб його було видно з вулиці або в під’їзді.

 

ЯК ПІДГОТУВАТИ «ТРИВОЖНУ ВАЛІЗУ»

         У разі евакуації або переходу до безпечнішого району вам знадобляться найнеобхідніші речі. Заздалегідь підготуйте найважливіше:

         - паспорт і необхідні документи (військовий квиток, пенсійне посвідчення, документи на власність);

         - гроші (готівку і банківські картки);

         - радіоприймач, ліхтарик, компас, годинник, ніж, пакети для сміття, блокнот, олівець, нитки, голки, сірники, запальнички;

         - теплий одяг, нижню білизну, надійне взуття;

         - аптечку. Базовий набір: сухий та медичний спирт; 2 пари гумових рукавичок; клапан з плівкою для проведення штучного дихання; засоби для зупинки кровотечі; марлеві серветки і нестерильні марлеві бинти; еластичні бинти з можливістю фіксації; пластирі різних розмірів; великий шматок тканини, якою можна зафіксувати кінцівку постраждалого; антисептичні засоби;

         - посуд, в якому зможете приготувати, розігріти і зберігати їжу;

         - воду і продукти харчування на 3 доби, які довго зберігаються і не потребують додаткового приготування.

Складіть речі у зручний, місткий рюкзак. Загальна вага на кожного члена сім’ї не повинна перевищувати 50 кг. Також рекомендується:

- до рюкзака прикріпити позначку з інформацією про адресу постійного місця проживання, ваше прізвище;

- до одягу дітей прикріпити позначку, в якій буде зазначено ім’я, прізвище та по батькові дитини, її рік народження, адресу постійного місця проживання;

- дітям дошкільного віку покласти у кишеню записку, де вказано прізвище, ім’я та по батькові, домашня адреса дитини та інформація про батьків.

 

ПІД ЧАС ОБСТРІЛУ СТРІЛЕЦЬКОЮ ЗБРОЄЮ:

1. Під час стрілянини найкраще сховатися у захищеному приміщенні (наприклад, у ванній кімнаті або навіть у самій ванні). Коли ж це неможливо, варто лягти, прикрившись предметами, які здатні захистити вас від уламків і куль.

2. Якщо ви потрапили під стрілянину на відкритому місці, краще впасти на землю та закрити голову руками. Ефективним захистом буде будь-який виступ, навіть тротуар, заглиблення в землі або канава. Не намагайтеся сховатися за автомобілями або кіосками – вони часто стають мішенями.

3. Тіло повинно бути у максимально безпечному положенні. Згрупуйтеся, розверніться ногами у бік стрілянини, прикривши голову руками та відкривши рот, щоб близький вибух не завдав шкоди барабанним перетинкам. Чекайте, поки стрілянина не вщухне, а пострілів не буде впродовж бодай 5 хвилин.

4. Якщо ваше житло розташоване в зоні регулярних збройних зіткнень, потрібно зміцнити вікна (наприклад, клейкою плівкою) – щоб уникнути розльоту уламків скла. Бажано закрити вікна, наприклад, мішками з піском або масивними меблями.

 

  ПІД ЧАС АРТОБСТРІЛІВ:

1. Під час артилерійського, мінометного обстрілу або авіаційного нальоту не залишайтеся в під’їздах, під арками та на сходових клітках. Також небезпечно ховатися у підвалах панельних будинків, біля автомобільної техніки і під стінами будинків з легких конструкцій. Такі об’єкти – нестійкі, ви можете опинитися під завалом або травмуватися.

2. Якщо артилерійський вогонь, мінометний обстріл, авіаційне бомбардування застали вас на шляху, негайно лягайте на землю, туди, де є виступ, або хоча б у невелике заглиблення. Захист можуть надати бетонні конструкції (крім тих, що можуть обвалитися або загорітися), траншеї, канави тощо.

3. Закривайте долонями вуха та відкрийте рот – це врятує від контузії, убереже від баротравми.

4. Не приступайте до розбору завалів самостійно, чекайте фахівців з розмінування та представників аварійно-рятувальної служби.

 

ПІД ЧАС АРТИЛЕРІЙСЬКИХ ОБСТРІЛІВ СИСТЕМАМИ ЗАЛПОВОГО ВОГНЮ:

1. Снаряд (ракету) можна помітити та встигнути зреагувати, залп реактивної установки добре видно. Вночі це – яскравий спалах на обрії, а вдень – димні сліди ракет.

2. Організуйте постійне спостереження, постійно тримайте у полі зору будівлі та споруди, які знаходяться поруч та які можна використати як укриття. Після сигналу спостерігача є декілька секунд для того, щоб сховатись.

3. Ховайтесь у підвалі або в іншому заглибленому приміщенні. Вибирайте місце у кутку між несучими стінами та недалеко від вікон і дверей для того, щоб миттєво покинути будинок у випадку попадання снаряду.

4. Не виходьте з укриття, не почекавши хоча б 10 хвилин після завершення обстрілу, адже після залпу зазвичай ведеться уточнення результатів стрільби і коригування вогню або зміна позиції.

 

  

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь