Захворюваність на ботулізм в Україні
Обережно з консервами і соліннями 42 людини захворіли на ботулізм через вживання неякісних консерв.
За десять місяців 2022 року в Україні зареєстрували 71 осередок ботулізму, унаслідок яких захворіли 79 людей, з них дві дитини. Чотири випадки стали летальними.
Майже 60% людей, які захворіли на ботулізм, — чоловіки. Переважно хворіли люди віком 18–59 років (75%).
Більше половини хворих (53%) захворіли через виживання консервованих продуктів.
Загалом до недуги призводило вживання таких продуктів:
консерва м’ясна та з інших м’ясних продуктів — 32;
інші м’ясні вироби — 2;
риба прісноводна в’ялена та солена — 30;
риба морська в’ялена, копчена та солена — 3;
консерва рибна чи з морепродуктів — 4;
інші рибні вироби, морепродукти — 2;
консерва грибна — 3;
консерва овочева — 3.
Звертаємо увагу українців! На жаль, через війну багато з нас опинилися в умовах, коли доступу до свіжої і якісної їжі немає. Проте закликаємо з обережністю вживати зимову заготівлю та консерви.
Щоби вберегтися від ботулізму:
Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
При перших проявах симптомів недуги — негайно звертайтеся за медичною допомогою!
Лугинське управління Держпродспоживслужби