Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області інформує!

Дата: 09.12.2022 08:59
Кількість переглядів: 194

Фото без опису

 

Про забезпечення ветеринарно-санітарного контролю за продукцією, що реалізується на агропродовольчих ринках

Місця, де організовано продаж тварин, харчових продуктів, кормів, кормових добавок тваринного і рослинного походження, а саме ринкові комплекси усіх типів, торгівельні майданчики, ринки незалежно від форми власності, є об'єктами державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду. Відповідно до чинного законодавства України, функціонування таких об’єктів забороняється, де не організована ветеринарно-санітарна експертиза продукції, тобто за відсутності державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи (далі – лабораторії).

Головними напрямками діяльності спеціалістів лабораторії є ветеринарно – санітарна експертиза харчових продуктів і продовольчої сировини, в тому числі контроль за наявністю і правильністю оформлення ветеринарних та інших супровідних документів на продукцію тваринного і рослинного походження, клінічний огляд тварин і птиці, що реалізуються на території ринку, контроль за виконанням ветеринарно – санітарних правил на місцях торгівлі.

На території Житомирщини налічується 36 державних лабораторій, які здійснюють належний ветеринарно-санітарний контроль та нагляд на агропродовольчих ринках області відповідно до порядку, установленого діючими правилами ветеринарно-санітарної експертизи та іншими нормативними документами.

Протягом 9 місяців 2022 року проведено більше 261777 експертиз харчових продуктів та 786019 лабораторних досліджень.

За результатами проведених досліджень виявлено та не допущено до реалізації неякісної і небезпечної харчової продукції, продовольчої сировини загальною вагою 40 тонн 452 кг, а саме: 4 тонни 801 кг м'яса і субпродуктів яловичини, свинини, баранини, птиці; 7 тонн 272 кг молока і молочних продуктів; 2 тонни 67 кг риби та рибопродуктів; 25 кг меду; 20 тонн 626 кг рослинної продукції, зокрема овочі та фрукти; 4 тонни 314 кг готових харчових продуктів промислового виготовлення; 762 кг інших харчових продуктів. Майже 28 тонн 634 кг вищезазначених харчових продуктів направлено на знешкодження та 11тонн 818 кг утилізовано, в тому числі направлено на утилізацію 3 тонни 356 кг субпродуктів.

На продукцію, яка пройшла належний і обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль, лабораторією видаються експертні висновки установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання, тому громадяни, купуючи такі харчові продукти, можуть бути впевненні, що вони якісні та безпечні.

Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області звертає увагу споживачів та застерігає не купувати продукти харчування в місцях несанкціонованої (стихійної) торгівлі, які реалізуються без дотримання належного температурного режиму, без проведення необхідних досліджень для контролю її безпечності. Вживання такої продукції може призвести до харчових отруєнь, інфекційних захворювань та нашкодити здоров’ю.

Будьте пильними та відповідальними у своєму виборі

Бережіть себе та близьких!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь