Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ГРИП І КОРОНАВІРУС:  СПІЛЬНЕ ТА ВІДМІННЕ

Дата: 09.12.2022 08:56
Кількість переглядів: 127

Фото без опису

 Осінньо-зимовий період традиційно позначений зростанням захворюваності на грип. Водночас вже майже три роки у нашій країні продовжується епідемій кононавірусу (CJVID-19).  У цих інфекційних  захворювань   є  чимало спільних рис. Вірус грипу і коронавірус мають схожі шляхи передачі і нерідко також  подібні  за клінічною картиною.

 

Чим схожі COVID-19 і ГРИП?

1.COVID-19 і грип - респіраторні захворювання.

Обидва віруси викликають схожі симптоми, включно з кашлем, нежиттю, болем у горлі, підвищенням температури тіла, головним болем і слабкістю. Як COVID-19, так і грип можуть протікати з різним ступенем тяжкості. Перебіг хвороби може бути безсимптомним, легким і важким. І грип, і COVID-19 можуть закінчуватися смертельними наслідками.

2. COVID-19 і грип поширюються подібним чином.

Обидві інфекції  (COVID-19 і грип)  передаються повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, чхання, вимовляння слів, співу або дихання. Заразитися COVID-19 і грипом можна також, торкаючись заражених поверхонь, а потім доторкаючись немитими руками до очей, носа або рота.

3.  Пацієнтами групи ризику при грипі та COVID-19 є: люди похилого віку, особи з хронічними захворюваннями та особи з імунодефіцитними станами. А також медичні працівники, діти, вагітні жінки.

4. Одні й ті самі заходи ефективно захищають від COVID-19 і грипу:

- дотримуватися соціальної дистанції (щонайменше півтора-два метри) від оточуючих, а якщо це неможливо - носити маску, що добре прилягає;

- уникати переповнених і погано провітрюваних приміщень і просторів;

- підтримувати належну вентиляцію в приміщеннях, відкриваючи вікна або двері;

- при кашлі та чханні прикриватися згином ліктя або серветкою. Викидати серветки в урну, що закривається;

- часто проводити гігієнічну обробку рук;

- не торкатися руками очей, носа і рота;

- у разі погіршення самопочуття залишатися вдома та звертатися по медичну допомогу.

 

Чи можна одночасно заразитися COVID-19 і грипом?

Так, одночасне зараження двома цими захворюваннями можливе.

При цьому слід продовжувати дотримуватися заходів захисту, зокрема, триматися на відстані щонайменше 1 м від оточуючих, носити добре прилягаючу маску в разі неможливості дотримання дистанції, уникати переповнених і погано провітрюваних приміщень і просторів, підтримувати належну вентиляцію в приміщеннях, відчиняючи вікна або двері, та часто проводити гігієнічну обробку рук.

 

Як відрізнити COVID-19 від грипу?

1. У разі інфікування COVID-19 інкубаційний період може становити від 1 до 14 днів, а у  разі грипу перші симптоми можуть уже з'являтися від кількох годин ( людей зі зниженою імунною системою)   до 3-х днів.

2. Загальний стан при грипі часто може покращитися протягом 7-8 днів. А при коронавірусній інфекції на 7-8 день у певного відсотка людей  за відсутності правильного лікування захворювання може перейти в наступну стадію - з появою задишки та дихальної недостатності.

3.  Коронавірусна інфекція може спричиняти розлад травлення (діарею), у разі грипу   у дорослих цей симптом зустрічається рідко.

4. Сезонність: для грипу характерна осінньо-зимова сезонність, а для COVID-19 відіграє роль порушення протиепідемічних норм.

5. Смертність за COVID-19 вища, ніж за грипу - 3-4%. Смертність при сезонному грипі зазвичай перебуває на рівні до 0,1%.

6. Коронавірус спричиняє важчі ускладнення, ніж сезонний грип.

7. У разі інфікування COVID-19 і грипу застосовуються різні способи лікування. Але пацієнти з легкими симптомами  обох захворювань, як правило, можуть безпечно отримувати допомогу вдома.

 

Важливо, щоб відмінність коронавірусу від грипу встановлював лікар, оскільки обидва захворювання можуть призводити до небезпечних ускладнень - зокрема, пневмонії та в подальшому летального результату.

Фахівці ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» (ЖОЦКПХ)  нагадують - важливим заходом профілактики тяжкого перебігу COVID-19 і грипу, а також смерті від цих захворювань є вакцинація.  Потурбуйтеся про своє здоров’я вже зараз!

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ЖОЦКПХ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь