Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Застуда у кота

Дата: 14.11.2022 15:21
Кількість переглядів: 4232

Фото без опису

Не тільки люди схильні до різних інфекцій і вірусів. На жаль, домашні тварини теж уразливі перед хворобами. Проблемою для власників є нерозуміння причин і характеру захворювання вихованця. Тож багато хто з них будь-яке нездужання тварини пояснюють звичайною застудою, вважаючи, що вона не є небезпечною і сама пройде. Вона хоч і не смертельна для кота, але все ж несе чималу небезпеку.

Причини виникнення застуди у кішок

Як правило, представники сімейства котячих вкрай рідко страждають на простудні захворювання в зв'язку з тим, що їх імунітет успішно справляється з будь-якими вірусними атаками. Проте є кілька ситуацій, при яких імунітет вихованця слабшає і втрачає захисні властивості. До них відносять:

  • погане харчування - нестача в організмі вітамінів, одноманітність раціону або неякісні продукти;
  • умови утримання - протяги і вогкість в приміщенні іноді провокують навіть розвиток пневмонії у кота;
  • переохолодження - промоклий кіт в секунди перемерзає через порушення терморегуляції, тому слід ретельно висушувати шерсть після купання і стежити, щоб вихованець, який має можливість виходити на вулицю, не потрапив під дощ;
  • перепади температури - різкі скачки температури несприятливо позначаються на самопочутті вихованця, тому оптимальним температурним режимом для кота вважається 19 ° С влітку і 23 ° С взимку. Якщо улюбленець став постійно подовгу сидіти біля опалювальних приладів, не ігноруйте це, а краще зробіть для нього лежанку з махрового рушника або невеликої ковдри;
  • приховане захворювання - будь-яку недугу, що протікає непомітно для господарів, виснажує імунітет тварини, роблячи його уразливим для застуд.

Чи може людина заразити застудою кішку? Це питання викликає безліч суперечок, але однозначної відповіді немає. Більшість ветеринарів вважають, що людська ГРВІ не є небезпечною для тварини, якщо виключити випадки, спровоковані бактеріями, грибками або вогкістю.

Симптоми розвитку застуди у кішок

Слід вкрай уважно ставитися до будь-яких змін в стані вихованця. Симптоми котячої застуди схожі на людські, але у тварини вони можуть свідчити і про інші захворювання, які несуть значну небезпеку здоров'ю.

Слабкість. Якщо кіт не може навіть стояти на лапах - це серйозний привід занепокоїтися і поспішити до лікаря. При застуді вихованець відчуває просте нездужання у вигляді швидкої стомлюваності.

Нежить. Це необхідний процес, при якому з організму виводяться загиблі лейкоцити. У ці моменти кішка відчуває утруднення дихання і періодично може відкривати рот.

Важливо! Якщо кіт дихає виключно ротом і виділення з носа стали гнійними і непрозорими, то необхідно терміново звертатися до фахівця. Це вже не простудні ознаки.

Кашель. Чхання і кашель допомагають очищати дихальні шляхи. При цьому кіт продовжує стежити за собою і вмиватися. Якщо мордочка стала брудною, а шерсть на ній злипається, це свідчить про прогресуючу патологію.

Сльози. Унаслідок подразнення слизових оболонок іноді можуть виділятися сльози. Досить рідко, але все ж процес може супроводжуватися почервонінням повік.

Відсутність апетиту. Застуда у кота може позбавити його апетиту навіть на кілька днів. Не варто силою примушувати тварину їсти, краще просто поставте йому нежирний бульйон. Якщо вихованець взагалі не їсть більше півтори доби, тоді зверніться за консультацією до лікаря.

Підвищення температури. У кішок немає фіксованої нормальної температури тіла. Як правило, у лисих котів і покритих шерстю вона однаково варіюється від 37,5 ° С до 39 ° С. Якщо ж ця цифра піднялася вище позначки в 40 ° С, власнику слід занепокоїтися.
Будь-який з цих симптомів, особливо їх сукупність, вимагає уваги і спостереження за станом тварини. Не нехтуйте відвідуванням ветеринара, адже краще зайвий раз звозити кота в лікарню, ніж довго і болісно лікувати запущене захворювання.

 

Лікування застуди у кішок

При легкій формі захворювання вихованця можна вилікувати самостійно в домашніх умовах. Лікування повинно бути спрямоване не тільки на поліпшення стану шляхом усунення симптомів, але і на запобігання подальшого розвитку інфекції.
При застуді власнику слід в першу чергу забезпечити кішці повний спокій, помістити її в сухе і провітрю
ване приміщення, при необхідності укрити тварину або покласти поруч грілку. Також потрібно поставити мисочку з теплим молоком і постаратися періодично робити улюбленцю масаж (або хоча б погладити) для поліпшення кровотоку. Якщо протягом доби ніяких змін в стані не спостерігається, можна підключати до лікування медичні препарати, але тільки за рекомендацією лікаря.

Важливо! При появі у кота гнійних виділень уз вушок необхідно бити тривогу і везти його в клініку. Це може бути ознакою легеневої чуми, яка в більшості випадків призводить до летального результату.

Можливі ускладнення

Практично завжди несвоєчасна допомогу і ігнорування початкових симптомів хвороби призводить до пневмонії, проблем сечостатевої системи, бронхіту і інших ускладнень. Адже ослаблений котячий імунітет не в змозі захистити організм. Тоді навіть простий пил, принесений з вулиці господарем, може спричинити небезпечне і важке захворювання. Важливо пам'ятати, що за симптомами застуди іноді ховаються більш небезпечні хвороби, нерідко призводять до летального результату (мікоплазмоз, кальцівіроз, ринотрахеіт, інфекційний перитоніт та інші). Тому не варто відкладати в довгий ящик візит до лікаря або сподіватися, що вихованець сам впорається з хворобою. Несвоєчасне звернення до ветеринара, самостійне діагностування недуги і наполегливе лікування неправильними засобами може призвести до непоправних наслідків.

                                                                                            Лугинське управління Держпродспоживслужби

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь