Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ШАНОВНІ ЖИТЕЛІ ЛУГИНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ! НАГАДУЄМО ПРО НЕОБХІДНІСТЬ БЕЗПЕЧНОГО КОРИСТУВАННЯ ДИМОВИМИ ТА ВЕНТИЛЯЦІЙНИМИ КАНАЛАМИ

Дата: 18.10.2022 16:45
Кількість переглядів: 294

Фото без опису

 

         За інформацією Овруцького відділення АТ «Житомиргаз», однією з причин отруєння споживачів чадним газом є технічний стан вентиляційних каналів та димовідвідних труб. Найчастіше нещасні випадки трапляються через потрапляння відходів горіння (чадного газу) у житлові приміщення. Щоб уникнути таких ситуацій потрібно проводити перевірку димових та вентиляційних каналів.

Обслуговування димових та вентиляційних каналів проводиться відповідно до вимог Правил безпеки систем газопостачання, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015 № 285, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 08 червня 2015 року за № 674/27119 (далі – Правила).

Відповідно до пункту 3.3 розділу ІІІ Правил власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) відповідає за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами.   

Згідно з пунктом 2.19 підрозділу 2 розділу V Правил, перевірку і прочищення димоходів необхідно виконувати щороку перед початком опалювального сезону з оформленням акта.

Відповідно до підрозділу 5 розділу V Правил власники (балансоутримувачі та/або орендарі (наймачі)) житлових і господарських будинків повинні, зокрема своєчасно перевіряти стан і за потреби проводити ремонт димових і вентиляційних каналів, оголовків димоходів; повідомляти газорозподільне підприємство про необхідність відключення газового обладнання у разі несправності димових і вентиляційних каналів.

Підлягає відключенню від системи газопостачання обладнання житлових і громадських будинків із встановленням заглушки за умови, зокрема несправностей оголовків димових і вентиляційних каналів; відсутності тяги в димових і вентиляційних каналах.

Перевірка і прочищення димових та вентиляційних каналів повинні виконуватися спеціалізованою організацією, яка має дозвіл на виконання цих робіт центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.

Періодичній перевірці і прочищенню підлягають, зокрема димоходи опалювальних печей, ємкісних газових водонагрівачів і опалювальних котлів, які працюють сезонно, – не рідше ніж один раз на рік (перед початком опалювального сезону), які працюють цілий рік, – два рази на рік (навесні і восени).

Вентиляційні канали підлягають перевірці і прочищенню одночасно з димовими. У разі відсутності димових каналів вентиляційні канали підлягають перевірці один раз на рік. 

Перевірка і прочищення димових і вентиляційних каналів комунально-побутових об’єктів, житлових та громадських будинків оформляються актом. Один примірник  акта перевірки і прочищення димових каналів передається газорозподільному підприємству. Строк зберігання актів – 12 місяців.

Слід зауважити, що відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» індивідуальний споживач зобов’язаний, зокрема допускати у своє житло (інший об’єкт нерухомого майна) управителя, виконавців комунальних послуг або їхніх представників у порядку, визначеному законом і договорами про надання відповідних житлово-комунальних послуг, для проведення технічних та профілактичних оглядів.

Водночас відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» на всій території України установлено карантин.

Отже, виконання робіт з перевірки та обслуговування димових та вентиляційних каналів має проводити спеціалізована організація з дотриманням обмежувальних протиепідемічних заходів.

    

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь