Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

  Як не втрапити у тенета торговців людьми за кордоном

Дата: 26.09.2022 11:47
Кількість переглядів: 227

                       

Сьогодні, в умовах війни, дуже багато людей покидають Україну та в пошуках захисту і притулку  мігрують в різні куточки світу.

Щоб не втрапити у тенета торговців людьми, треба розуміти суть вказаного явища. Торгівля людьми – найшвидше зростаюча злочинна індустрія у світі і означає різні форми експлуатації людини. ЇЇ часто називають білим рабством, контрабандою людьми.

Стаття 1 Закону України «Про протидію торгівлі людьми»  визначає, що торгівля людьми – це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Офіційні дані щодо жертв цього злочину стосуються лише тих людей, які звернулися за допомогою, а насправді постраждалих у рази більше. Одні мовчать, бо бояться осуду та сорому – одвічних стереотипів нашого суспільства, а інші просто не можуть нічого сказати, бо вже ніколи не вирвуться з пастки і не повернуться додому.

Як експлуатують українців?

За статистикою, українців останнім часом все більше втягують у злочинну діяльність, залучають до примусової праці та сексуальної експлуатації.

У світі також поширені й інші форми торгівлі людьми: втягнення у жебрацтво; залучення у збройні конфлікти; незаконне вилучення органів; проведення медичних дослідів; примусова вагітність; усиновлення дітей з метою наживи та продаж дітей тощо.

Кожна історія потерпілого від торгівлі людьми індивідуальна і залежить від різних обставин, але спільним для всіх видів сучасного рабства є те, що вони є неприпустимим порушенням прав і свобод, становлять загрозу життю та здоров’ю людини, калічать психіку, можуть призвести до смерті.

 Важливо! Жертвою торгівлі людьми може стати кожен з нас незалежно від віку, статі, расової чи національної приналежності, соціального статусу, рівня життя.

Як не потрапити на гачок торговців людьми за кордоном?

Пам’ятайте, що торговці людьми часто діють через фірми-посередники з працевлаштування за кордоном, шлюбні, модельні агенції, туристичні фірми або маскуються під іноземців, які хочуть познайомитися з вами тощо. Будьте пильними та дуже уважно перевіряйте інформацію про фірми та людей, з якими контактуєте щодо виїзду за кордон.

Якщо шукаєте роботу в іншій країні, не приймайте сумнівних пропозицій з працевлаштування. Користуйтеся послугами лише легальних фірм-посередників, які надають відповідні послуги, а це лише ті фірми, які мають відповідну ліцензію. До 27.12.2019 ліцензування вказаної діяльності здійснювало Міністерство соціальної політики України, а з 27.12.2019 – Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Трудовий договір укладайте зрозумілою для вас мовою.

Перед поїздкою до іншої країни обов’язково дізнайтеся інформацію про закони цієї країни, а також те, до яких установ, правоохоронних органів, посадових осіб, громадських організацій у місці вашого перебування можна завернутися у разі необхідності.

Отримати інформацію та допомогу, дізнатися про свої права під час навчання, роботи, подорожі чи життя за кордоном можна скориставшись інтернет ресурсом Міжнародної організації з міграції: (http://iom.org.ua/ua) або зателефонувавши до Національної безкоштовної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 527-безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні; 0 800 505 501 – безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні, графік роботи: щодня з 08.00 до 20.00.

Інформацію про режим в’їзду до країн світу та правила виїзду громадян України за кордон можна отримати на сайті Міністерства закордонних справ України у розділі «Подорожуючим» ( https://mfa.gov.ua).

нікому не довіряйте документи, що посвідчують особу, оригінали будь-яких інших документів. Зробіть якісні копії всіх документів та тримайте при собі, також залиште своїм рідним в Україні (кому ви довіряєте на 100%) копію свого паспорта громадянина України, закордонного паспорта, візи, контракту на навчання чи угоди про працевлаштування, свідоцтва про народження, проїзних документів та нещодавно зроблені фотографії, залиште їм свої контакти (адресу місця перебування за кордоном, номери телефонів, адресу електронної пошти);

домовтеся з рідними в Україні про регулярний вихід на зв’язок (телефонні дзвінки, скайп-зв’язок тощо).

 

За інформацією Координаційного центру з надання правової допомоги.

Ярослав Савчук -  фахівець сектору «Лугинське бюро правової допомоги»  Коростенського МЦ з надання БВПД


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь