Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Анатолій Душко: Історія кримськотатарського народу схожа на українську — це боротьба за свободу

Дата: 15.08.2022 14:21
Кількість переглядів: 369

 

Фото без опису

 

09 серпня Україна відзначала Міжнародний день корінних народів світу.

 

У цей день начальник Управління культури та туризму Житомирської ОВА Анатолій Душко та заступник начальника відділу культурно-мистецьких установ та у справах релігій, національностей Управління Олександр Пивоварський зустрілися із керівником громадської організації «Кримські татари Житомирщини та переселенці з Криму» Ісмаїлом Сулеймановим.

«Надзвичайно радий, що ми сьогодні зустрілися, адже історія кримськотатарського народу схожа на українську — це боротьба за свободу. У такий важкий час нам важливо єднатися, гармонізувати міжнаціональні відносини та захистити права всіх корінних народів», — сказав Анатолій Душко.

Як зазначив Ісмаїл Сулейманов, для нього особисто важливо об’єднати людей, які були змушені тікати з Криму та прилеглих територій через війну. Створення всіх умов для підтримки цих людей та водночас збагачення культурного життя області та України є важливими.

 

Коментар МЗС України з нагоди Міжнародного дня корінних народів можна прочитати ТУТ.

 

Довідково. Міжнародний день корінних народів світу був заснований для того, аби світова спільнота пам’ятала про необхідність проявляти турботу і солідарність з представниками корінного населення. За даними ЮНЕСКО сьогодні у 90 країнах світу проживає близько 37 мільйонів представників корінних народів, які спілкуються на більш як 5 тисячах своїх етнічних мов і котрі дотримуються своїх культурних традицій.

 

В Україні корінними народами є кримські татари, караïми, кримчаки. Триваюча окупація Kpиму гостро актуалізує проблематику забезпечення прав корінних народів України, жертвами масових репресій і переслідувань стала ціла нація кримських татар.

 

Кримські татари – східноєвропейський тюркський народ, що історично сформувався в Криму. Розмовляють кримськотатарською мовою, яка входить до тюркської мовної сім’ї. Існує велика діаспора кримських татар у Турції.

 

Видатні особистості кримськотатарського народу : Ісмаїл Гаспринський (просвітитель, політик), Ахмет Хан Султан (Герой Радянського Союзу, льотчик, його іменем був названий аеропорт у Сімферополі), Агатангел Кримський (філолог, перекладач, знавець понад 40 мов), Джамала (співачка).

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь