Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ЯК ЗАПОБІГТИ ЗАХВОРЮВАННЮ НА САЛЬМОНЕЛЬОЗ

Дата: 19.07.2022 20:43
Кількість переглядів: 567

Фото без опису

  Актуальною для України залишається проблема гострих кишкових інфекцій, а саме сальмонельоз, рівень захворюваності яким у ряді міст і областей країни зберігає тенденцію до зростання. Питома частка випадків захворювань сальмонельозом становить 7,3 % від усіх випадків гострих кишкових інфекцій. За 6 місяців 2022 року зареєстровано 5 спалахів захворюваності на сальмонельоз.

   Сальмонельоз – важке інфекційне захворювання. Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина. Значну роль у розповсюдженні сальмонельозів відіграє м’ясо, птиця, яйця, риба та інші продукти тваринного походження. Інфікування продуктів харчування відбувається при дотику сирих та готових продуктів, при їх неправильному зберіганні та транспортуванні, при використанні спільного кухонного приладдя для приготування півфабрикатів та варених виробів. Через 4-6 годин після зараження підвищується температура тіла до 38-40°С, з’являється біль в животі, блювота, пронос. Якщо хворому не надати своєчасної медичної допомоги, все може закінчитись трагічно.

   Сальмонельозу притаманна літня сезонність з максимумом захворюваності у червні–серпні, що пов’язано з активізацією у цей період механізму передачі збудника і кращими умовами його розмноження

   Як запобігти захворюванню?

   Існують  правила, які необхідно дотримуватися для профілактики будь-яких кишкових інфекцій, в тому числі і сальмонельозу. Ретельно мити руки, прийшовши додому, а також перед вживанням їжі, після відвідування туалету – це найважливіші правила, знайомі з дитинства, але для профілактики сальмонельозу та інших кишкових інфекцій є найдієвішими. Потрібно самим дотримуватись правил особистої гігієни та уважно стежити за гігієною маленьких дітей.

  • Продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках. Сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник та зберігати окремо від інших продуктів. Розморожувати кури слід в холодильнику, при приготуванні страв із птиці не торкатися до інших продуктів.
  • Необхідно м’ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після достатньої термічної обробки; качині і гусячі яйця використовувати тільки в тісто; кашу або пюре, в які добавляють молоко чи жовтки, необхідно прокип’ятити.
  • Не вживати сирі яйця, варити їх необхідно 10 хвилин. Яйця перед використанням для приготування страв необхідно ретельно промити водою з господарським милом.
  • Для готових та сирих продуктів потрібно використовувати окремий посуд, дощечки та ніж для нарізування.
  • Домашнє молоко перед вживанням слід прокип’ятити.
  • Уникайте харчування в сумнівних закладах, особливо у літній період часу.
  • Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.
  • Необхідно дотримуватися чистоти на кухні, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів та гризунів у своїх помешканнях

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ:
    

 Нелікований сальмонельоз може спричинити важкі ускладнення, при перших ознаках захворювання звертайтесь до лікаря!!! 

 

                                                         Лугинське управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь