Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Звіт відділу архітектури, містобудування та земельних ресурсів виконавчого комітету Лугинської селищної ради про роботу за 6 місяців 2022 року

Дата: 14.07.2022 14:21
Кількість переглядів: 296

У з’язку із введенням з 24.02.2022 року на території України воєнного стану, розгляд земельних питань відбувається із врахуванням змін до земельного законодавства, що діють у особливий період.

Так відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану»:

  • автоматично продовжуються на один рік договори користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення усіх форм власності, строк яких завершився під час воєнного стану, без волевиявлення сторін;
  • забороняється безоплатна приватизація земельних ділянок;
  • не проводяться земельні торги щодо прав оренди, емфітевзису, суперфіцію щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної, комунальної власності;
  • для ведення ТСВ земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, а також ті, що залишились у колективній власності, нерозподілені та невитребувані земельні ділянки та земельні частки (паї) передаються в оренду на строк до одного року на таких умовах:

а) розмір орендної плати не перевищує 8% нормативної грошової оцінки земельної ділянки;

б) договір укладається в електронній формі та засвідчується кваліфікованими електронними підписами сторін;

в) формування земельної ділянки для її передачі в оренду здійснюється без внесення відомостей до ДЗК та присвоєння їй кадастрового номера, на підставі технічної документації з інвентаризації;

г) право оренди не підлягає державній реєстрації. Натомість, районною військовою адміністрацією здійснюється державна реєстрація договору;

д) договір не може бути поновлений, укладений на новий строк і припиняється зі спливом строку, на який його укладено (навіть у тому випадку, якщо воєнний стан було припинено раніше);

е) орендар земельної ділянки не має переважного права орендаря на поновлення договору або купівлю СГ Ділянки, прав на компенсацію власних витрат на поліпшення земельної ділянки, передачу СГ Ділянки в суборенду, встановлення сервітуту, будівництво на СГ Ділянці, зміну її цільового призначення тощо.

На сьогоднішній день загальний земельний фонд Лугинської селищної ради становить 99 413 га, з них:

54 883,05 га – землі державної власності;

25 415,12 га – землі комунальної власності;

19 114, 83 га – землі передані у приватну власність.

Всього на території селищної ради укладено 4 074 договори оренди на земельні ділянки загальною площею 8 018, 8 га.

За 6 місяців 2022 року до бюджету Лугинської селищної ради надійшло 3 376, 3 тис.грн. орендної плати, з них від фізичних осіб 83,3 тис. грн., від юридичних осіб 3 293 тис. грн..

Серед найбільших платників орендної плати за землю у 2022 році слід відмітити  ТОВ «Агро Інвест Лугини», ТОВ «Агро Луг» та ТОВ «Гранітний кар’єр».

Надходження до місцевого бюджету від сплати земельного податку за звітний період  становлять  111,165 тис.грн, з них 111 тис.грн. надійшло від юридичних осіб.

Протягом першого півріччя поточного року відділом архітектури, містобудування та земельних ресурсів було підготовлено та винесено на розгляд сесій Лугинської селищної ради 56  проектів рішень.

Протягом звітного періоду постійно проводилась видача необхідних довідок на вимогу громадян,  забезпечувалася подача звітності на вимогу департаменту регіонального розвитку  Житоморської облдержадміністрації, Головного Управління Держгеокадастру у Житомирській області та інших державних установ.

Відповідно до Закону України «Про звернення громадян» протягом звітного періоду по мірі надходження розглядались письмові звернення громадян, про результат розгляду яких заявників було поінформовано письмово. Також розглядались усні звернення та надавались консультації громадянам з питань будівництва та земельних питань, при необхідності здійснювався виїзд спеціалістів на місце для додаткового вивчення порушених у зверненнях питань.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь