Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Звіт служби у справах дітей Лугинської селищної ради за І півріччя 2022 року

Дата: 14.07.2022 14:13
Кількість переглядів: 1146

Фото без опису

 

Служба у справах дітей Лугинської селищної ради (далі-служба) є підзвітною, підконтрольною та підпорядкованою селищній раді та селищному голові.

Близько 20 % відсотків населення Лугинської громади становлять діти. Кожна дитина, яка мешкає у громаді, має право на захист майнових і немайнових прав, який, за законом, надає селищна рада як орган опіки та піклування. Враховуючи такі факти селищна рада має особливі повноваження виконавчих органів влади представляти та відстоювати інтереси своїх громадян, в першу чергу дітей.

Діяльність служби спрямована на виконання Законів України “Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей”, “Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування”, ”Про охорону дитинства”, «Про місцеве самоврядування в Україні», Указів та Доручень Президента України, постанов Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року №866 “Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини”, від 01.06.2020 № 585 «Про забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах» та ін.

Внаслідок збройної агресії, воєнного вторгнення РФ в Україну та введенням воєнного стану, деякий час робота служби проводилась дистанційно з використанням інформаційно-комунікаційних технологій та з метою законних прав та інтересів дітей в умовах війни, в тому числі допомога дітям, які залишилися без батьківського піклування, надання відповідного статусу та влаштування статусних дітей в сімейні форми виховання, допомога в евакуації та інформаційна консультація щодо правил перетину кордону із дітьми тощо.

Станом на 01.01.2022 на первинному обліку дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (далі-первинний облік), служби у справах дітей Лугинської селищної ради (далі-служба) перебувало 64 статусні дитини ( 22 дитини-сироти та 42 дитини, позбавлені батьківського піклування) та 1 неповнолітня дитина, яка залишилась без батьківського піклування.

Впродовж звітного періоду 2022 року, на первинний облік  взято 4 дитини, які залишились без батьківського піклування, та в подальшому на підставі відповідних документів,  2 дітям надано статус  дитини-сироти та 2 – статус дітей, позбавлених батьківського піклування. В зв’язку з досягненням повноліття 5 статусних дітей знято з даного обліку.

Станом на 01.07.2022 – 63 статусні дитини ( 24 дитини-сироти та 39 дітей, позбавлених батьківського піклування) та 1 неповнолітня дитина, яка залишилась без батьківського піклування.

Із 63 статусних дітей, 61 дитина перебуває в сімейних формах виховання, що становить 96,8 відс., в тому числі:

  • 53 - під опікою та піклуванням;
  • 3 -   в дитячих будинках сімейного типу;
  • 4 –  в прийомній сімї,
  • 1 –  в сімї родичів.

2 статусні дитини перебуває в інтернатних закладах, в тому числі   1 – в обласному будинку дитини та 1- в Бердичівській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті.

На підставі графіка здійснення контролю за станом утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, відвідано 14 сімей та обстежено житлово-побутові  умови проживання 23 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях на території Лугинської селищної ради та складено відповідні акти.

Станом на 01.01.2022  в службі обліковувалося 107 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах (далі-СЖО), та які виховуються у 43 сім’ях.

Впродовж звітного періоду 2022 року знято з даного обліку 14 дітей, в тому числі 11- в зв’язку з досягненням повноліття, 2 – в зв’язку з постановкою на первинний облік (діти залишились без батьківського піклування) та 1 – із зникненням підстав перебування на обліку і станом на 01.07.2022  в службі обліковується 93 дитини, які перебувають у складних життєвих обставинах та які виховуються у 35 сім’ях, у яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків.

Працівниками служби спільно з працівниками відділу соціального захисту та охорони здоров’я виконкому Лугинської селищної ради, працівниками ювенальної превенції Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області, проведено 4 профілактичних рейди. В ході рейдів обстежено 10 сім’ї, в яких проживають 30 дітей. Під час рейдів з батьками та дітьми проведено роз’яснювальну роботу. До батьків, які систематично вживають алкогольні напої, не виконують батьківські обов’язки щодо виховання дітей, здійснено заходи профілактичного, виховного, адміністративного характеру, в т.ч. попереджено 6 батьків, ініційовано притягнень до адміністративної відповідальності 4 батьків.

Впродовж  звітного періоду начальником служби підготовлено позовні заяви органу опіки та піклування Лугинської селищної ради про позбавлення батьківських прав батька відносно 1 дитини.

Працівниками служби в січні-лютому поточного року проведено інформаційно-роз'яснювальні бесіди із вчителями та учнями Гімназії імені В.П.Фількова та Кремненського ЗЗСО І-ІІІ ступенів щодо профілактики негативних проявів у дитячому середовищі, в тому числі щодо захисту від булінгу та домашнього насильства.

Станом на 01.07.2022 на профілактичному обліку перебуває 2 неповнолітніх дитини, з якими впродовж звітного періоду проведено профілактичну, роз’яснювальну роботу щодо  недопущення в подальшому правопорушень.

Організовано проведення 2 засідань комісії з питань захисту прав дитини Лугинської селищної ради (далі-комісія)  на якому було розглянуто 9 питань, в тому числі: щодо визначення місця перебування/проживання малолітньої дитини;  про надання дозволу на вчинення правочину щодо нерухомого майна, співвласниками якої є малолітні діти; про участь батька у вихованні малолітньої дитини, в тому числі встановлення годин та днів спілкування батька з дитиною; про стан утримання і виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім’ях опікунів, піклувальників, прийомній сім’ї  та виконання покладених на них обов’язків; про затвердження висновків про стан утримання і виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях та виконання покладених на них обов’язків; про затвердження індивідуальних планів соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та ін. За результатами проведених засідань комісії підготовлено протоколи засідань та рішення по кожному питанню.

Начальником служби за період з березня по липень місяці поточного року  підготовлено 8 проектів рішень виконавчого комітету Лугинської селищної ради, які затверджено на засіданнях виконавчого комітету Лугинської селищної ради.

Випускникам 11-х класів загальноосвiтнiх навчально-виховних закладів селищної ради - дiтям-сиротам, дiтям, позбавленими батьківського піклування, їх піклувальникам запропоновано допомогу та підтримку від органу опіки та піклування  Лугинської селищної ради у вирішенні проблемних питань при вступі до вищих навчальних закладів України, в т.ч. області та влаштуванні на роботу, враховуючи вимоги законодавства про належні пільги дітям та особам даної категорії.

Впродовж  звітного періоду до служби надійшло 154 документа, в тому числі 15 письмових звернень громадян, які розглянуто у визначенні законодавством терміни. Також, зареєстровано 118 документів вихідної кореспонденції з різних питань основної діяльності служби.   

З метою забезпечення прав дітей та реалізації права громадян на отримання повної та достовірної інформації про дітей, які можуть бути усиновлені або влаштовані в їхні сім’ї, а також для накопичення, зберігання, обліку, пошуку та використання даних про дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, опікунів, піклувальників, до 24.02.2022 проводилася відповідна робота в Єдиній інформаційно-аналітичній системі «Діти». Внаслідок збройної агресії та воєнного вторгнення РФ в Україну, з 24.02.2022 по даний час, доступу до ЄІАС «Діти» нема.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь