Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ЗВІТ про роботу освітньої галузі за І півріччя 2022 року

Дата: 13.07.2022 12:02
Кількість переглядів: 256

 

Фото без опису

Упродовж  І півріччя 2022 року відділ освіти, молоді та спорту виконавчого комітету селищної ради, заклади дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти здійснювали реалізацію основних завдань державної політики у сфері освіти, молоді, фізичної культури і спорту на території Лугинської селищної ради.

 

У 2021/2022 навчальному році функціонувало: 16 закладів дошкільної освіти, з них: 7 самостійних одиниць та 9 структурних  підрозділів у складі навчально-виховних комплексів, 9 навчально - виховних комплексів, гімназія, 6 закладів загальної середньої освіти,  2 заклади позашкільної освіти, міжшкільний навчально-виробничий комбінат, КУ «Інклюзивно-ресурсний центр».

Одним із основних напрямів формування ефективної мережі закладів освіти є трансформація мережі закладів освіти Лугинської селищної ради з урахуванням ефективності та рентабельності їх функціонування, формування мережі закладів освіти, здатних надавати якісні освітні послуги.

Відповідно до визначених завдань було розроблено План оптимізації закладів освіти на 2022 рік та винесено на розгляд сесії селищної ради (рішення сесії селищної  ради «Про затвердження Плану трансформації мережі закладів освіти Лугинської селищної ради на 2022 рік» від 31.05.2022 № 881).

Як результат, 2 ЗЗСО– призупинено  діяльність ( Красноставський НВК «ЗЗСО І ступеня- ЗДО, Топільнянський НВК «ЗНЗ І ступеня -ДНЗ», понижено ступінь – 8. Призупинено роботу Калинівського ЗДО «Веселка» з урахуванням демографічної ситуації, створено Жеревецький, Путиловецький ЗДО.

Всі заклади ЗЗСО приведено у відповідність до нових типів згідно чинного законодавства. У новому 2022/2023 навчальному році мережа становитиме: 6 ліцеїв, 3-гімназії, 5 –початкових шкіл.

 

Дошкільна освіта

На території Лугинської селищної ради функціонувало 16 закладів дошкільної освіти: 7 самостійних одиниць та 9 у складі НВК. У 2021-2022  навчальному році  дошкільну освіту здобували 328  дітей віком від 2 до 6(7) років. Показник охоплення різними формами дошкільної освіти становив 99% від загальної кількості дошкільнят (283), охоплення дітей  5 – річного віку -  100% (97). Соціально - педагогічним патронатом було охоплено 6 дітей.

Повна загальна середня освіта

У 2021/2022 навчальному році у 16 закладах загальної середньої освіти навчалися 1483 здобувачів освіти.

Індивідуальну форму навчання було організовано для 57 учнів, з них: педагогічний патронаж -56 (для здобувачів освіти менше 5 осіб у класі – 52, за станом здоров’я – 4), сімейна (домашня) форма – 1. Для 20 осіб з особливими освітніми потребами - інклюзивне навчання.

На базі 6 закладів освіти функціонували 14 груп подовженого дня для 420  учнів 1-4 класів.

 У 8 ЗЗСО  навчалися 30 здобувачів освіти з числа внутрішньо-переміщених осіб..

У 2021/2022 навчальному році заклади загальної середньої освіти працювали у різних форматах: очному, дистанційному, змішаному.

 

Відповідно до структури 2021/2022 навчального року» у всіх закладах освіти забезпечено організоване завершення навчального року 31.05.2022.

У 2021/2022 навчальному році отримали свідоцтва про повну загальну середню освіту  – 112  здобувачів освіти, з них 9 золотих медалей та 1 срібних; свідоцтва про базову загальну середню освіту – 133, з них 9 з відзнакою.

 

 Національний мультипредметний тест

Цьогоріч наказом МОН від 12.05.2022 №434 затверджено календарний план проведення у 2022 році національного мультипредметного тесту, який замінив зовнішнє незалежне оцінювання.

101 випускник 11 класів закладів загальної середньої освіти селищної ради зареєструвався для проходження тестування.

Порядок проведення мультипредметного тесту визначає права та обов’язки учасників тестування, умови проведення комп’ютерного онлаи?н-тестування, створення спеціальних умов для учнів з особливими освітніми потребами, зумовленими станом здоров’я, порядок визначення результатів, апеляції  тощо.

     Тестування проходитиме в три сесії та розпочинається 18 липня.

      Відповідно забезпечено постійний організаційний супровід щодо реєстрації та проходження НМТ учасниками тестування.

 

Супровід  методичної роботи

У 2021-2022  навчальному році  всі заклади освіти селищної ради продовжили  роботу над темою: «Сприяння самореалізації і самовдосконалення вчителів шляхом впровадження інновацій у системі Нової української школи».

У І півріччі були проведені онлайн-семінари, наради, вебінари з педагогами – предметниками та працівниками дошкільної освіти.

Працівники сектору спільно з  педагогічними працівниками закладів загальної середньої освіти селищної ради, які викладатимуть навчальні предмети у 5 класі НУШ, брали участь в онлайн-вебінарах обласного та всеукраїнського рівня, здійснювали вибір підручників, обговорювали питання освітніх оцінювань тощо.

Також взяли участь в роботі обласного онлайн-семінару щодо роботи закладів позашкільної освіти та проведення масових заходів з художньо-естетичного та науково-техічного  напрямів  в  умовах  воєнного  стану.

 

Підвищення кваліфікації педагогічних працівників

З метою підвищення методичного та практичного рівнів професійної компетентності вчителів та вихователів  щодо реалізації завдань нового Державного стандарту  освіти було забезпечено проходження 82 педагогічними працівниками курсів підвищення кваліфікації на базі ОІППО дистанційно за кошти місцевого бюджету.

 

Атестація педагогічних працівників

Відповідно до  перспективного та річного планів атестації у 2021-2022 навчальному році  атестації   підлягало  63   педагогічних працівники, з них проатестовано    61,  2 - подовжено термін попередньої атестації    на    рік.

      

         Атестаційною комісією (ІІ рівня)  відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету селищної ради, що  відбулася   6-7  квітня 2022 року   проатестовано  42   педагогічних працівники  на відповідність займаній  посаді, підтвердження  або присвоєння  кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії» та педагогічного звання «старший  учитель», «старший вихователь».

          За рішенням атестаційної комісії  ІІ рівня у 2022 році:

  • на відповідність займаній посаді проатестовано – 12 педагогів; (директор закладу освіти, заступник  директора);
  • підтверджено    педагогічне   звання  «старший  учитель»   6,
  • присвоєно педагогічне звання  «старший учитель» 3; «старший вихователь» -1;
  • підтверджено кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» 22;
  • присвоєно  кваліфікаційну  категорію «спеціаліст вищої категорію»  5, присвоєно   11  кваліфікаційний розряд  2.

 

Організація  виставки ППД «Сучасна освіта Лугинщини  - 2021».

У грудні 2021 року   на     базі      відділу освіти, молоді та спорту проведено  виставку перспективного  педагогічного досвіду «Сучасна освіта Житомирщини - 2022».

На конкурс  представлено 19  робіт педагогічних працівників із 9 закладів освіти селищної ради.

12  робіт було  надіслано на  обласну виставку, 11 з яких відмічено дипломами КЗ «Житомирський ОІППО».

 

Всеукраїнський конкурс «Учитель року – 2022»

Відповідно до наказу департаменту освіти і науки Житомирської обласної державної адміністрації від 11.01.2022 №6 КЗ «Житомирський ОІППО» було організовано та проведено відбірковий та фінальний етап І туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2022».

Три педагогічних працівники Лугинської гімназії та Лугинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 взяли участь в цьому конкурсі, а саме: Кобилинський О.П. та Оржановський В.В. у номінації «Інформатика» та Каленюк Ю.М. у номінації «Біологія».

Каленюк Ю.М. став переможцем першого туру всеукраїнського конкурсу та представлятиме область на рівні держави (у другому турі).

 

 

 

Робота із обдарованою молоддю

          Проведена  робота по залученню обдарованих учнів до написання наукових робіт  у Всеукраїнському конкурсі – захисті  науково-дослідницьких   робіт    МАН. 

Відповідно до наказу відділу від 02.12.2021 №66 у січні 2022 року  проведено І етап конкурсу на базі  Будинку дитячої творчості. Роботи переможців було направлено на ІІ (обласний) етап.

        Результат – 5 переможців ІІ   етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН (2 дипломи І ступеня, 1 дипломи ІІ ступеня, 2 дипломи ІІІ ступеня ) та диплом учасника.

         Учениці Лугинської гімназії та Липниківського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Цапук Катерина та Радкевич Вікторія, переможці ІІ етапу конкурсу – захисту  МАН наразі  представляють область в ІІІ етапі.  

         Відповідно до наказу відділу відділу від 01.10.2021 №50 у протягом  січня та лютого цього року проведено І етап Всеукраїнських учнівських олімпіад із 15 навчальних предметів.

Переможці І етапу взяли участь в ІІ (обласному) етапі учнівських олімпіад з окремих предметів.

         Результат:

  • правознавство - 2 дипломи ІІІ ступеня, 10 та 11 класи;
  • біологія - диплом ІІ ступеня, 10 клас;
  • географія - диплом І ступеня, 10 клас;
  • українська мова - 3 дипломи ІІІ ступеня, 8, 9, 11 класи;
  • математика - диплом ІІ ступеня, 8 клас.

Участь у конкурсах різних рівнів проводилась онлайн.

Кремненський міжшкільний навчально-виробничий комбінат

На території Лугинської селищної ради функціонував Кремненський міжшкільний навчально-виробничий комбінат трудового навчання і професійної орієнтації учнів, в якому навчалося 22 учнів. На базі КМНВК отримують професію тракториста - машиніста категорії А - 1".

Позашкільна освіта

         Позашкільна освіта на території громади представлена двома закладами: Будинком дитячої творчості та Лугинською дитячо-юнацькою спортивною школою.

         У 2021-2022 навчальному році у БДТ навчалися 655 вихованців, ДЮСШ – 236 вихованців.

         Наразі  заклади позашкільної освіти працюють у змішаному форматі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь