Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Децентралізація: держава розширила можливості органів місцевого самоврядування використовувати власні кошти

Дата: 12.07.2022 15:40
Кількість переглядів: 321

Фото без опису

11 Липня 2022 • 09:32

Кіл-сть переглядів: 44

FacebookTwitterРесурс

Якщо бракує коштів у загальному фонді місцевих бюджетів на потреби громад, держава запропонувала рішення. Тепер, за необхідності, місцеві ради зможуть передавати кошти зі спеціального до загального фонду та використовувати їх за загальновстановленими правилами. Про це повідомляється на сайті “Децентралізація”.

 

Відповідні зміни до Бюджетного кодексу, які підготувало Міністерство розвитку громад та територій, прийняла Верховна Рада України 09 липня. Законопроект №7426 розглянули за прискореною процедурою. Документ набуде чинності після підписання Президентом України та офіційної публікації Закону.

 

В Мінрегіоні пояснили, що оскільки на рахунках спеціального фонду місцевих бюджетів є чималі кошти, які надходять від певних податків та відшкодувань, то в умовах воєнного стану варто дати громадам можливість витрачати їх на нагальні потреби.

«Кошти спеціального фонду мають цільове спрямування. Однак сьогодні вся Україна живе в умовах воєнного стану, громади мають різні потреби – одні оговтуються від наслідків окупації, другі – в зоні бойових дій, треті – забезпечують тил. Тому правильно дати їм змогу передавати кошти зі спеціального до загального фонду і фінансувати нагальні потреби. Використовувати ці кошти громади зможуть у відповідності до чинних законодавчих норм», – прокоментував заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Крім цього, Верховній Раді Автономної Республіки Крим, обласним та міським радам надано право здійснювати нові місцеві запозичення та надавати місцеві гарантії, навіть якщо у процесі здійснення платежів з погашення та обслуговування місцевого боргу порушено графік платежів, нараховано штрафні санкцій, виникла прострочена заборгованість.

 

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь