Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Молода картопля: як уникнути небезпеки для здоров’я

Дата: 04.07.2022 15:17
Кількість переглядів: 264

Сезон молодої картоплі почався ще в травні. А в червні – липні  відварну картоплю з маслом і кропом вже можуть скуштувати всі бажаючі. До того ж, молода картопля має дуже корисний хімічний склад: тут і вітаміни групи В, А, Е і С, і калій з кальцієм, і магній з йодом, і натрій з фосфором і сіркою. Ці елементи – відмінна база для тканин серця, ще вони дуже корисні для травного тракту. 

Однак, молода картопля може заподіяти шкоду: якщо зберігати її на сонці, то шкірка потемніє, а місцями – й позеленіє. Зелений колір – вірна ознака того, що в картоплі утворився отруйний фермент соланін. Навіть у здорових людей (не кажучи вже про тих, у кого слабкий шлунок або є інші проблеми з травленням) соланін часто викликає діарею і блювоту. 

Ще одна небезпека молодої картоплі – нітратів у ній більше, ніж у старій картоплі, що вже відлежалася в підвалі. Більш того – якщо не зберігати картоплю в холодильнику, то нітрати перетворюються в більш отруйні нітрити. Нітрити, потрапляючи в кров, ризикують порушити роботу шлунково-кишкового тракту і викликати кисневе голодування. А найстрашніший вплив нітритів – вони підвищують загрозу онкологічних захворювань. 

У лабораторіях ринків перевіряють кожну партію овочів та фруктів, відтак, продавцеві видають експертний висновок, де вказано походження і якість продукції. Там обов’язково має бути вказано вміст нітратів. Якщо ж виявляють перевищення – така продукція знімається з продажу, адже її вживання може спровокувати проблеми зі здоров’ям. 

Переважна більшість ранніх овочів реалізується на ринках. Тож, кожен продавець на ринку повинен мати експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де зазначено рівень нітратів у овочах. У магазинах на кожну партію овочевої  продукції повинні бути сертифікати якості. 

З початку сезону продажу молодої картоплі на Лугинському приватному ринку було виявлено перевищення допустимого вмісту нітратів в 4-х зразках від 1,7 до 3-х разів. 

Нітрати – це солі азотної кислоти, яких дуже багато довкола: в ґрунті, у воді. За один раз вони не завдадуть великої шкоди. Та при частому вживанні нітратних овочів і фруктів у великій кількості, ці солі накопичуються в організмі і можуть призвести до отруєння. Тому продукцію на ринках щоразу перевіряють. Велику небезпеку становить стихійна торгівля біля дороги, адже там немає гарантії безпечності продукції тому що реалізатори її не досліджують. 

Щоб дізнатися точну кількість нітратів, овочі слід нести до лабораторії на ринку. Там дослідження проводиться повіреним приладом, за вимогами та методиками ДСТУ. Кишенькові нітратоміри не можуть показати точні дані – вони не відкалібровані, і дають велику похибку.

Прості поради фахівців стануть у нагоді покупцям ранньої овочевої продукції:

-   купуйте овочі та фрукти лише в місцях офіційної торгівлі, уникайте стихійних ринків;

-   для придбання безпечної продукції поцікавтеся у продавця документами про їх безпеку та якість.

Позбутися нітратів у молодій картоплі можна наступним чином:

-  Зберігайте молоду картоплю в холодильнику, так як при невисоких температурах неможливо перетворення нітратів у більш отруйні речовини - нітрити.

-  Щоб знизити ще на 20-25% вміст нітратів у молодій картоплі, достатньо 30-40 хвилин перед готуванням потримати ці овочі у воді.

-  Під час варіння картоплин найбільше нітратів переходить у воду за перші 30-40 хвилин, причому бульби втрачають при такій обробці до 80% нітратів. Однак чим довше варити картоплю, тим більше разом з нітратами у окріп перебереться і цінних речовин: вітамінів, мінеральних солей. Словом, пожалійте молоду картоплю, не варіть її довше 30-40 хвилин.

-  Картопляні салати і соки їжте і пийте свіжоприготовленими. Їх довге зберігання при кімнатній температурі сприяє розмноженню мікрофлори, що перетворює нітрати в нітрити. Багаторазова зміна температури (з холодильника на стіл і назад) лише посилить цей процес.

-  Для картопляних салатів краще використовувати рослинну олію, а не майонез і сметану. В цих добавках, якщо вчасно не прибрати такі страви в холодильник, активно розвивається мікрофлора. 

Дбайте про власне здоров’я – купуйте продукти харчування, на які є документи про їх безпеку та якість!

 

                Лугинське управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь