Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Порядок отримання ВПО статусу безробітного без наявності трудової книжки

Дата: 23.06.2022 15:51
Кількість переглядів: 313

У зв’язку з воєнними діями, які відбуваються на території України, внутрішньо переміщенні особи, які не змогли розірвати трудової договори з роботодавцем та не змогли забрати своєї трудової книжки можуть отримати офіційний статус безробітного.

07 травня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану» від 21 квітня 2022 року № 2220-IX, яким внесено зміни до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” (пункт 3-3 розділу VIII “Прикінцеві положення”), якими врегульовано питання реєстрації та ведення обліку безробітних під час дії воєнного стану.

Так, згідно ст.7 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” внутрішньо переміщена особа, яка не мала можливості припинити трудовий договір відповідно до пункту 1 статті 36, статей 38, 39 Кодексу законів про працю України у зв’язку з неможливістю продовження роботи за таким трудовим договором за попереднім місцем проживання, для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю і соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття має право припинити такий трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору.

Відповідно, датою припинення трудового договору буде день, наступний за днем подання такої заяви.

Також, центр зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи у день припинення трудового договору повідомляє про це:

роботодавця (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними);

територіальний орган Пенсійного фонду України;

територіальний орган Державної податкової служби.

Також потрібно взяти до уваги те, що допомога по безробіттю буде призначатися у мінімальному розмірі, встановленому законодавством на випадок безробіття до отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітної плати та страхового стажу.

Документи, які потрібно мати при собі:

паспорт;

довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

довідку про присвоєння ідентифікаційного коду (за наявності);

трудову книжку (за наявності);

документи про освіту (за наявності).

Отже, якщо Ви внутрішньо переміщена особа, яка не припинила трудових відносин з роботодавцем, якщо місце роботи – це зона бойових дій, то можете стати на облік в центр зайнятості. Для цього Вам потрібно подати до центру зайнятості заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору. Тобто внутрішньо переміщені особи тепер можуть звільнитися за допомогою центру зайнятості за місцезнаходженням.

За інформацією Координаційного центру з надання правової допомоги.?

Ярослав Савчук  -  фахівець сектору «Лугинське бюро правової допомоги»

Коростенського МЦ з надання БВПД.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь