Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ПРАВОВА ОБІЗНАНІСТЬ  НА ВАРТІ ПРАВОПОРЯДКУ

Дата: 15.06.2022 14:06
Кількість переглядів: 527

 

    Відповідно до частини першої статті 40 КК України не є кримінальним правопорушенням дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками.

          15.06.2022 року завідувачем сектору «Лугинського бюро правової допомоги» Коростенського МЦ з надання БВПД Ярославом Савчуком спільно з органом пробації та Лугинським відділом Державної виконавчої служби у Коростенському районі Житомирської області Центрально-західного міжрегіонального управління міністерства юстиції  (м.Хмельницький) було проведено робочу зустріч в ході якої Ярослав Савчук детально надав відповіді на питання, що таке крайня необхідність, фізичний та психічний примус.

Так  крайня необхідність – це заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам для усунення небезпеки, що безпосередньо загрожує особі чи охоронюваним законом правам цієї людини або інших осіб, а також суспільним інтересам чи інтересам держави, якщо цю небезпеку в даній обстановці не можна було усунути іншими засобами (частина перша статті 39 КК України).

У цьому разі відповідальність за завдання шкоди правоохоронюваним інтересам настає тільки у випадку перевищення меж крайньої необхідності, тобто, якщо заподіяна шкода є більшою за, ніж відвернена шкода.

    В умовах війни вже були зафіксовані випадки, коли людина усвідомлювала небезпечність своїх вчинків і передбачала їх шкідливі наслідки, але, перебуваючи під впливом безумовно переважаючої сили примусу, була позбавлена можливості керувати своїми вчинками і поставлена в необхідність чинити саме так, а не інакше. Тому проведення цієї робочої зустрічі підвищило правову обізнаність та систематизувало теоретично набуті знання.

   Все буде Україна!

 

Начальник Коростенського РС №1 Ярослава Омельчук

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь