Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ОБЕРЕЖНО: КЛІЩІ!

Дата: 17.05.2022 10:53
Кількість переглядів: 406

 

 У весняно-літні дні зростає активність кліщів. Так звані «енцефалітні кліщі» – це кліщі з родини іксодових, що зустрічаються в лісі, на луках, пасовищах території України, а в останні роки перемістились у паркові зони відпочинку, сквери. Найчастіше вони сидять у траві, на висоті 20–60 см, і лише зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини.

   Кліщі є переносниками збудників вірусних, риккетсіозних, бактеріальних захворювань людей і тварин. Серед людей вони поширюють іксодовий кліщовий бореліоз (хворобу Лайма), кліщовий енцефаліт, туляремію тощо.          Найпоширенішою серед інфекцій, яку передають кліщі, на території України є хвороба Лайма. Це захворювання провокують спірохети (борелії) роду Borrelia burgdorferi. Інкубаційний період 3-32 дні, в середньому 7-10 днів. Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової й серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100 %.

Як уберегтися від кліщів:

  • Подбайте про відповідне вбрання перед прогулянкою. Обирайте закрите взуття й одяг: найбільш безпечним буде одяг із довгими рукавами, світлого кольору, бажано вдягнути штани й заправити їх у шкарпетки.
  • Покривайте голову головним убором — кепкою, панамкою, косинкою — і закрийте шию.
  • Перед прогулянкою для захисту скористайтеся репелентом — спеціальним засобом, найчастіше у вигляді аерозолю, що відлякує кліщів. Дотримуйтеся інструкції з використання засобу. Обов’язково зверніть увагу на тривалість його дії та не забувайте використовувати повторно, коли час дії мине.
  • На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте в траву обабіч: саме там кліщів найбільше.
  • Увага: коли кліщ чіпляється до вашого одягу, то залишається нерухомим, аж доки ви припините активно рухатись, сядете чи ляжете. Саме тоді нападник починає шукати місце прикріплення до тіла — повільно переміщується знизу вгору. Цей процес може тривати від 30 хв до трьох і більше годин.
  • Оглядайте себе та своїх близьких щодвігодини прогулянки. Відчути укус кліща майже неможливо: тварина виділяє анестетичну речовину, що знеболює укус.
  • Одразу після повернення додому ще раз огляньте близьких, дітей і себе.
  • Удома виперіть і попрасуйте одяг. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а і згодом, перекочувавши з одягу.
  • Перевірте речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).
  • Якщо на природу брали домашнього улюбленця — його також слід оглянути на наявність кліщів.

 

Що робити, якщо ви виявили на тілі кліща:

  • Одразу зверніться до лікаря. У травмпункті вам допоможуть витягнути кліща і проконсультують щодо подальших дій.
  • Якщо поблизу немає лікаря, видаліть кліща самостійно. Зробіть це пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, або пінцетом чи петлею з нитки. Витягайте кліща поволі — без ривків!
  • Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть рештки стерильною голкою.
  • Після видалення кліща ранку потрібно змастити антисептиком, а руки вимити з милом.
  • Протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте  температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря!

БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ'Я ТА РІДНИХ І БЛИЗЬКИХ ВАМ ЛЮДЕЙ!

 

                                                   Лугинське управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь