Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

«Довідникбезбар’єрності» відтепер доступний українською жестовою мовою

Дата: 15.02.2022 12:32
Кількість переглядів: 214

 

Фото без опису

 

У«Довіднику безбар’єрності» – посібнику з нової етики спілкування без ярликів, стереотипів чи образливих слів, з’явився переклад українською жестовою мовою. Відтепер проєкт, який розкриває знання про безбар’єрність та її філософію, і сам трансформувався у безбар’єрний.

«Щоб скористатися перекладом, заходьте на сайт Довідника https://bf.in.ua, відкривайте будь-яку публікацію, тисніть на віджетугорі – синій кружечок із зображенням рук, і з’явиться віконечко з перекладачем. Для користувачів, які сприймають інформацію на слух, ми передбачили аудіодескрипцію. Схема користування така сама, тільки увімкніть звук на своєму гаджеті», – розповіла ініціаторка проєкту Олена Зеленська.

Переклад Довідника дав поштовх тому, що українська жестова мова збагатилася новими словами. Як розповіла перша леді, у ході роботи з’ясувалося, щодеякі слова, наприклад, фемінітиви, не маютьвідповідників. Тому перекладачам громадської організації Громадський рух «Соціальна Єдність» довелося креативити, зокрема й шукати рішення в інших жестових мовах.

.

Довідник також отримав англомовну та російськомовну версії. Це робить його доступним для користувачів з різним культурним кодом, до того ж сприятиме поширенню знання про безбар’єрність за межами України.

.

«Довідник безбар’єрності» – ініціатива і флагманський проєкт першої леді України Олени Зеленської. Аналітичну та технічну підтримку проєкту надавала громадська організація «Безбар’єрність». Упорядниця довідника – Тетяна Касьян, ілюстраторка – Ольга Дегтярьова. Партнерами проєкту виступили ДТЕК, Danone, FairmontGrandHotelKyiv, Inka, 1+1 media, Доступно.UA, HappyToday, Громадський Рух «Соціальнаєдність».

.

#bezbariernist #безбарєрність #barrierfree


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь