Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ШАНОВНІ ЖИТЕЛІ ЛУГИНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ! ЗАКЛИКАЄМО БУТИ ОБЕРЕЖНИМИ НА ЗАМЕРЗЛИХ ВОДОЙМАХ

Дата: 07.02.2022 15:43
Кількість переглядів: 225

Однією з найпоширеніших причин загибелі громадян взимку є необережність під час риболовлі та людська безпечність, цікавість і самовпевненість, підігріта алкоголем – зокрема, при спробі випробувати міцність льоду; перейти водойму, скоротивши шлях, і саме у небезпечних ділянках.

Тому візьміть до уваги поради від рятувальників: перш ніж ступити на лід, переконайтесь, що він міцнийАле категорично забороняється робити це ударами ніг! Місця, де лід неміцний, видно здалеку: ці ділянки темніші. Зазвичай тонким лід буває поблизу берегів, кущів, у гирлах стічних вод і місць, де б’ють джерела. Тонкий він і там, де швидка течія або струмок впадає в річку. Під час руху по замерзлій водоймі варто обходити небезпечні місця та ділянки, вкриті товстим шаром снігу. Якщо ви опинились на кризі, що недостатньо міцна, припиніть рух і повертайтесь своїми слідами, не відриваючи ніг від поверхні льоду.

Безпечним вважається лід при температурі повітря нижче 0° C: для одного пішохода – це лід синюватого або зеленуватого відтінку, товщиною не менше 5-7 см (лід блакитного кольору – найміцніший, білого – міцність у два рази менше, сірий – свідчить про присутність води в товщі льоду); для обладнання ковзанки – не менше 10-12 см (масове катання – 25 см). Масова переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше 15 см.

При переході через замерзлу водойму необхідно користуватися обладнаними льодовими переправами або прокладеними стежками. За їх відсутності необхідно переконатись у міцності льоду за допомогою пешні.

Якщо лід недостатньо міцний, необхідно припинити рух і повертатися своїми слідами назад, роблячи перші кроки, не відриваючи ноги від поверхні льоду (ковзаючи). 

Не відпускайте своїх дітей гуляти по поверхні замерзлих водойм! Не нехтуйте правилами безпеки. Цінуйте життя!

Якщо людина провалилася під лід, важливо правильно надати їй допомогу! 

Порятунок потребує зібраності та виваженості в діях, щоб допомогти людині й не постраждати самому. Так, без потреби не виходьте на лід. Подумайте, чи зможете під час надання допомоги впоратися самотужки, чи краще покликати на допомогу ще кого-небудь. Якщо поруч нікого немає, то дійте продумано і обережно, щоб замість допомоги не погіршити становище.

Протягніть потерпілому довгу жердину, дошку, палицю від лиж, лижу тощо або киньте мотузку, зв’язані паски тощо. Якщо вам все ж необхідно вийти на лід, то ляжте на нього і повзіть по поверхні, штовхаючи рятувальний засіб перед собою або кидаючи поперед себе мотузку чи пасок. Добре, якщо ви одягнете рятувальний жилет.

Будьте якомога далі від ополонки (краю крижини), протягніть потерпілому палицю, жердину чи киньте мотузку (трос). Якщо мотузка (трос) закріплена на березі і не вистачає її довжини, то, міцно тримаючись за кінець мотузки однією рукою, протягніть потерпілому іншу руку.

Витягаючи, попросіть його працювати ногами – так буде легше дістати його з ополонки. Коли потерпілого витягли, не дозволяйте йому підійматися на ноги, нехай він повзе за вами до берега.

Після того, як опинитеся у безпечному місці, викличте підрозділ екстреної медичної допомоги, надайте йому першу допомогу, необхідну при охолодженні організму.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь