Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Звіт про роботу освітньої галузі у 2021 році

Дата: 19.01.2022 16:10
Кількість переглядів: 637

 

Фото без опису

ЗВІТ

ПРО РОБОТУ ОСВІТНЬОЇ ГАЛУЗІ У 2021 РОЦІ

У 2021 році  відділ освіти, молоді та спорту виконавчого комітету селищної ради, заклади дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти здійснювали реалізацію основних завдань державної політики у сфері освіти, молоді, фізичної культури і спорту на території Лугинської селищної ради.

МЕРЕЖА ЗАКЛАДІВ, УСТАНОВ ОСВІТИ

 ЛУГИНСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

У 2021/2022 навчальному році мережа закладів, установ освіти Лугинської територіальної громади становить: 16 закладів дошкільної освіти, з них: 7 самостійних одиниць та 9 структурних  підрозділів у складі навчально-виховних комплексів, 9 навчально - виховних комплексів, гімназію, 6 закладів загальної середньої освіти,  2 заклади позашкільної освітиміжшкільний навчально-виробничий комбінат, КУ «Інклюзивно-ресурсний центр».

У 2021 році реорганізовано 1 заклад загальної середньої освіти шляхом пониження ступеня (Остапівський НВК), 2 – призупинено  діяльність (Степанівський ЗЗСО, Калинівський НВК).

У зв’язку з призупиненням діяльності з 01.09.2021 року Калинівського НВК «ЗЗСО І ступеня - ЗДО» (рішення сьомої сесії VІІІ скликання селищної ради від 30.06.2021 №410) дошкільний підрозділ цього закладу розпочав свою діяльність як самостійна одиниця - Калинівський ЗДО «Веселка» Лугинської селищної ради.

 

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ МЕРЕЖІ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ,

НАДАННЯ ЯКІСНИХ ОСВІТНІХ ПОСЛУГ

            ДОШКІЛЬНА ОСВІТА

Основні пріоритети: збереження  та стабільне функціонування мережі  закладів дошкільної освіти,  максимальне охоплення дошкільним вихованням дітей віком від 3-6 (7) років, підвищення якості надання освітніх послуг.

На території Лугинської селищної ради стало функціонує 16 закладів дошкільної освіти: 7 самостійних одиниць та 9 у складі НВК. У 2021-2022  навчальному році  дошкільну освіту здобувають 328  дітей віком від 2 до 6(7) років. Показник охоплення різними формами дошкільної освіти становив 99% від загальної кількості дошкільнят (283), охоплення дітей  5 – річного віку -  100% (97). Соціально - педагогічним патронатом було охоплено 6 дітей.

ДОКЛАДНІШЕ ПРО ДОШКІЛЬНУ ОСВІТУ

ПОКРАЩЕННЯ ТА ЗМІЦНЕННЯ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОЇ БАЗИ ЗДО

ЗАГАЛЬНА СЕРЕДНЯ ОСВІТА

1.Основні пріоритети: забезпечення функціонування мережі закладів загальної середньої освіти відповідно до потреб населення та її удосконалення, покращення надання якісних освітніх послуг, організація освітнього процесу за різними формами здобуття освіти, створення  новітнього освітнього простору, організація інклюзивного освітнього середовища, зміцнення та модернізація матеріально- технічної бази.

У 2021/2022 навчальному році у 16 закладах загальної середньої освіти навчаються 1483 здобувачів освіти.

Індивідуальну форму навчання організовано для 57 учнів, з них: педагогічний патронаж -56 (для здобувачів освіти менше 5 осіб у класі – 52, за станом здоров’я – 4), сімейна (домашня) форма – 1.

Для 20 осіб з особливими освітніми потребами організоване інклюзивне навчання.

На базі 6 закладів освіти функціонують 14 груп подовженого дня для 420  учнів 1-4 класів.

ДЕТАЛЬНІШЕ ТУТ

НОВА УКРАЇНСЬКА ШКОЛА

У всіх закладах загальної середньої освіти Лугинської селищної ради в рамках реалізації Концепції «Нова українська школа» продовжується впровадження нового Державного  стандарту  початкової  освіти.

Щороку на забезпечення якісної, доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» виділяється субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на умовах співфінансування (90/10%). У 2021 році виділено державну субвенцію в розмірі 727 625 гривень та співфінансування  81 000  гривень із  селищного бюджету на закупівлю засобів навчання  та обладнання  (дидактичні матеріали), сучасних меблів, комп?ютерного обладнання. Кошти використано в повному обсязі. НУШ

ІНКЛЮЗИВНЕ НАВЧАННЯ ТА ДІЯЛЬНІСТЬ ІНКЛЮЗИВНО-РЕСУРСНОГО ЦЕНТРУ

Основні пріоритети: забезпечення якісною освітою дітей з особливими освітніми потребами.

Реалізація права дітей з особливими освітніми потребами рівного доступу до якісної освіти вимагає забезпечення організації безпечного інклюзивного освітнього середовища.

Інклюзивне навчання організовано для 20 дітей у 9 закладах освіти.

У 2021 році для надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах (групах) у закладах освіти, виділено субвенцію на  придбання спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку та надання додаткових корекційно-розвиткових послуг у сумі 69, 8 тис. гривень.  229575

На території Лугинської селищної ради створено та функціонує КУ «Інклюзивно-ресурсний центр», з  метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, в тому числі у професійно-технічних навчальних закладах, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини з особливими освітніми потребами, надання їм психолого-педагогічної допомоги та забезпечення системного кваліфікованого супроводу.

ДОКЛАДНІШЕ ТУТ

ПРИДБАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ЗАСОБІВ КОРЕКЦІЇ

ДІТЖИТАЛІЗАЦІЯ ОСВІТНЬОЇ ГАЛУЗІ

Важливою складовою організації освітнього процесу є забезпечення закладів освіти якісним доступом до мережі Інтернет.  Всі 25 закладів освіти  селищної ради підключені  до мережі Інтернет. 

НОУТБУК КОЖНОМУ ВЧИТЕЛЮ

В Україні стартував національний проєкт «Ноутбук кожному вчителю», що реалізується Міністерством освіти і науки та Міністерством цифрової трансформації.

Метою амбітного проєкту, який є частиною процесу цифровізації освітньої сфери, є забезпечення кожного українського вчителя власним комп’ютером.

У 2021 році нові ноутбуки отримали 54 вчителів закладів загальної середньої освіти Лугинської ТГ: Лугинська гімназія, Лугинська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, Липниківський ЗЗСО І-ІІІ ступенів,  Кремненський ЗЗСО І-ІІІ ступенів, Жеревецький НВК  - 7 шт..

З бюджету Лугинської селищної ТГ виділено  співфінансування в сумі 309,0 тис. гривень. на закупівлю ноутбуків.

ДЕТАЛЬНІШЕ ТУТ

ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ

Важливим завданням у роботі галузі є забезпечення вихованців закладів дошкільної освіти та учнів загальної середньої освіти гарячим харчуванням.

У 15 ЗДО організовано трьохразове харчування,  в  1  дошкільному закладі з короткотривалим перебуванням дітей (с. Красностав) – дворазове.

У 2021 році встановлено батьківську плату  у розмірі 40% від вартості харчування на день (незалежно від місця проживання). Діти пільгових категорій харчуються безкоштовно за кошти селищного бюджету.

У 2021/2022 навчальному році всі учні закладів загальної середньої освіти охоплені одноразовим гарячим харчуванням.

У  14 ЗЗСО організовано харчування учнів, які мають статус потерпілих  внаслідок аварії на ЧАЕС приватним підприємством «Школярик», який є переможцем відкритих тендерних торгів із закупівлі послуг з харчування дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи у закладах освіти розташованих на території радіоактивного забруднення, за державні кошти.

У 2-х ЗЗСО (Літківському НВК «ЗЗСО І-ІІ ступенів – ЗДО», Красноставському НВК «ЗЗСО І ступеня – ЗДО»)  організовано  безкоштовне харчування за кошти селищного бюджету. 

ПІДВЕЗЕННЯ УЧНІВ ТА ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

ДО МІСЦЯ НАВЧАННЯ І ДОДОМУ

Організація регулярного безоплатного підвезення учнів до місця навчання і додому є складовою частиною забезпечення реалізації прав громадян на здобуття загальної середньої освіти.

У 2021 році здійснювався безперебійний та безкоштовний підвіз 8 одиницями шкільного автотранспорту 437 учнів та 35 педагогічних працівників до 12 закладів освіти селищної ради.

У жовтні 2021 року отримано шкільний автобус для опорного закладу – Лугинська гімназія, за кошти державного бюджету на умовах співфінансування (70/30%). Відповідно з селищного бюджету виділено 650 000,0 гривень. ДЕТАЛЬНІШЕ ТУТ 

ОПОРНИЙ ЗАКЛАД

Одним із механізмів реформування системи загальної середньої освіти й упорядкування шкільної мережі є створення опорних закладів, які мають забезпечити рівний доступ усіх дітей до якісної освіти.

На території Лугинської селищної ради функціонує  Лугинська гімназія імені В.П.Фількова як опорний заклад.

У гімназії створено умови для задоволення освітніх та професійних потреб, постійного вдосконалення освіти, підвищення професійного рівня педагогічних працівників.

Охоплені навчанням  430 здобувачів освіти, з яких більше 185 учнів підвозяться із закладів сільської місцевості2 одиницями шкільного автотранспорту. 

ДЕТАЛЬНІШЕ ТУТ

МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНА БАЗА

 

      КРЕМНЕНСЬКИЙ НАВЧАЛЬНО-ВИРОБНИЧИЙ КОМБІНАТ

На території Лугинської селищної ради функціонує Кремненський міжшкільний навчально-виробничий комбінат трудового навчання і професійної орієнтації учнів, в якому навчається 22 учнів. На базі КМНВК отримують професію тракториста - машиніста категорії А - 1".

ПОЗАШКІЛЬНА ОСВІТА

Основні пріоритети: надання дітям та молоді якісних освітніх послуг із позашкільної освіти, розширення мережі гуртків на базі закладів освіти, оновлення та модернізація матеріально-технічної бази закладів позашкільної освіти.

Позашкільна освіта є невід’ємним складником  системи освіти і спрямована на розвиток здібностей дітей та молоді у сфері освіти, науки, культури, фізичної культури і спорту, технічної та іншої творчості, здобуття ними первинних професійних знань, вмінь і навичок, необхідних для їх соціалізації, подальшої самореалізації та/або професійної діяльності.

Позашкільна освіта на території громади представлена двома закладами: Будинком дитячої творчості та Лугинською дитячо-юнацькою спортивною школою.

У 2021-2022 навчальному році у БДТ навчаються  655 вихованців, ДЮСШ – 228 вихованців. 

ДЕТАЛЬНІШЕ ТУТ

МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНА БАЗА

         ТВОРЧА  ОБДАРОВАНІСТЬ

У 2021 році розроблена та діє Програма підтримки обдарованих дітей та учнівської молоді Лугинщини на 2021-2025 роки, затверджена рішенням селищної ради від 07.12.2021 №661.

Програма передбачає стимулювання творчо обдарованої молоді шляхом встановлення премій за досягнення високих результатів у навчанні, фізичній культурі та спорті, творчих здобутків у науково-дослідницькій діяльності, літературі та мистецтві тощо. 

У 2021 році з селищного бюджету виділено 56 200,0 гривень, які спрямовані на виплату премії молоді. ДЕТАЛЬНІШЕ ТУТ

ВІДПОЧИНКОВА КАМПАНІЯ - 2021

На території Лугинської ТГ діє Програма оздоровлення та відпочинку дітей на 2021-2022 роки, затверджена рішенням селищної ради від 10.02.2021 №51.

У 2021 році на відпочинкову кампанію з селищного бюджету виділено 110 000,0  гривень, які були спрямовані на функціонування  5 таборів відпочинку  з денним перебуванням на базі закладів освіти, які охопили відпочинком 265 дітей.

ДЕТАЛЬНІШЕ ТУТ

    СТВОРЕННЯ БЕЗПЕЧНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

Пріоритетним напрямком у галузі освіта є збереження життя і здоров’я учасників освітнього процесу, створення безпечного освітнього середовища у закладах освіти.

У 2021 році з метою створення безпечних умов навчання та праці у закладах освіти здійснювалася закупівля засобів індивідуального захисту, дезінфікуючих та антисептичних засобів за кошти селищного бюджету -96 000,0 гривень.

На виконання протипожежних заходів у 2021 році з бюджету селищної ради виділено 109,0 тис. гривень.

ЗМІЦНЕННЯ ТА МОДЕРНІЗАЦІЯ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОЇ БАЗИ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ

Важливим і відповідальним завданням є створення належних умов для навчання учасників освітнього процесу.

У 2021 році проводилися поточні ремонти покрівель, приміщень, навчальних кабінетів та покращувалася матеріально- технічна база закладів освіти за рахунок різних джерел фінансування.

З селищного бюджету на зазначені цілі виділено 336 000, 0 гривень.  КАПРЕМОНТ ПОКРІВЕЛЬ ЗЗСО  ЗАМІНА ВІКОН ТА ДВЕРЕЙ

Оновлення та покращення матеріально-технічної бази ЗЗСО:

Лугинська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2

Жеревецький НВК «ЗНЗ І-ІІІ ступенів - ДНЗ»

Кремненський ЗЗСО І-ІІІ ступенів

Липниківський ЗЗСО І-ІІІ ступенів

Путиловецький НВК «ДНЗ – ЗНЗ І-ІІІ ступенів»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь