Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ЯЛИНКОВІ ПРИКРАСИ ТА НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ

Дата: 23.12.2021 10:49
Кількість переглядів: 305

                                                                      Фото без опису

Свято наближається!!! Святковий настрій та передноворічна підготовка уже активно ввійшла у наше життя ще на початку грудня.

Для дітей Новий рік – це найбільш довгоочікуване і загадкове свято, це вибір новорічних ялинок, святкових прикрас, мішури, карнавальних костюмів, гірлянд. Для кожної дитини Новий рік – це завжди казка, яка викликає яскраві емоції.

Однак, мало хто з нас замислюється про безпеку цих новорічних атрибутів, адже крім радості, вони можуть приховувати загрозу здоров’ю дитини.

Що можна чекати від такого, на перший погляд, безпечного товару.

На жаль, на прилавках представлено багато неякісного товару. На частині товарів неможливо визначити країну виробника у зв’язку з відсутністю маркування на упакуванні. Тому, при влаштуванні новорічної ялинки з прикрасами необхідно потурбуватись не тільки про те, щоб вона була красивою, але і про її безпеку.

Відомо, що сучасні ялинкові іграшки бувають скляні і пластмасові, і ті і інші слід вибирати ретельно, виходячи не тільки з їх зовнішності, але і з розумінням про їх безпеку. Скляні іграшки можуть розбитись і поранити дитину, пластикові іграшки часто виготовляються з використанням отруйних речовин.

Нині, дорослі віддають перевагу пластмасовим іграшкам, не підозрюючи те, що там може критися ще більша небезпека.

У ялинкових прикрасах низької якості можуть міститись токсичні речовини, такі як фенол формальдегід, солі важких металів, які небезпечні для здоров’я людини особливо дітей.

Фенол – основна для виготовлення будь-якого пластику і являється отруйною речовиною. Якщо іграшка містить у своєму складі понаднормову концентрацію фенолу, то при контактні з нею у дитини може виникати алергія, напади астми, при контакті зі шкірою – екзема, а при тривалому контакті, в яких допустима норма фенолу перевищує в 5 разів, загрожує ураженнями внутрішніх органів.

Якщо від іграшки відчувається різкий «хімічний запах», то це значить, що в даному випадку має місце перевищення гранично допустимих рівнів формальдегіду, що може стати причиною отруєння, може викликати втому, алергію, ураження дихальних шляхів тощо.

Фарба, що використовується для розмалювання іграшок, може містити у своєму складі ртуть, свинець, кадмій, миш’як, барій тощо, які негативно впливають на серцево-судинну та центральну нервову систему, викликають хвороби дихальних шляхів.

Щоб убезпечити дітей від шкідливих іграшок, а свято було в радість, необхідно дотримуватись слідуючих вимог:

  • Краще не купувати прикраси на стихійних прилавках, дешева продукція невідомого походження може містити токсичні речовини;

  • фарба з поверхні іграшок не повинна залишатись на руках чи серветці, а блискітки не мають осипатись;

  • якщо прикраса має надмірно яскравий колір, це може означати, що при її виготовленні була застосована дешева і ймовірно токсична фарба;

  • іграшка має бути без запаху, бодай навіть слабкою;

  • петля має міцно тримати іграшку, а не вислизати з неї;

  • на ялинкові прикраси повинні бути документи про якісь та їх безпеку, відсутність маркування, найменування та місце знаходження виробника вказує на нелегальне походження іграшок.

Необхідно знати, що згідно державних санітарних правил і норм безпеки іграшок та ігор для здоров’я дітей (ДСанПіН 5.5.6.012-98) відповідальність за обов’язкове дотримання встановлених вимог, нормативів і регламентів покладається на керівників установ, підприємств і організацій,незалежно від форм власності, суб’єктів підприємницької діяльності, фізичних та юридичних осіб, що займаються виготовленням та реалізацією іграшок вітчизняного та іноземного виробництва.

Якщо у Вас є сумніви щодо якості придбаних ялинкових прикрас, ялинок, мішури, масок, карнавальних костюмів, Ви можете звернутись до Житомирського обласного лабораторного центру (вул.В.Бердичівська,64) для проведення лабораторних досліджень, у разі незадовільних результатів лікарі нададуть кваліфіковані консультації.

Також не забувайте, що альтернативою ялинкових прикрас можуть бути яблука, горіхи, цукерки, мандарини, печиво, стрічки, бантики тощо. 

Якщо Ви не байдужі до здоров’я Ваших дітей, скористайтеся нашими порадами при копупці новорічних ялинкових прикрас.

 

За даними сайту ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь