Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ОБЕРЕЖНО ТУБЕРКУЛЬОЗ!!!

Дата: 21.12.2021 15:00
Кількість переглядів: 330

Фото без опису 

Туберкульоз тварин широко розповсюджений у багатьох країнах світу, його майже повністю ліквідовано лише в розвинутих державах Європи та Північної Америки. На жаль, останнім часом актуальність проблеми з туберкульозом сільськогосподарських тварин починає знову зростати, що пов’язано, своєю чергою, з частковим погіршенням санітарного стану та інколи – з недбалістю утримувачів тварин.
                   Житомирська область, на сьогодні, благополучна з туберкульозу сільськогосподарських тварин. Проводяться алергічні дослідження згідно плану протиепізоотичних заходів, позитивних результатів не зафіксовано.
                   У Міністерстві охорони здоров’я звітують, що ситуація з туберкульозом в Україні є контрольованою, але серйозною. Один хворий на туберкульоз може заразити 10-15 осіб. Щороку в країні від туберкульозу помирає 4 тисячі пацієнтів, тобто 11 людей кожного дня.
 Туберкульоз викликає мікобактерія туберкульозу (МБТ), яка називається також паличкою  Коха. Існує більше 120 видів мікобактерій. Найнебезпечнішими є МБТ людського виду, до яких сприйнятливі людина, мавпи й деякі інші види тварин.
                  Мікобактерії туберкульозу бичачого виду можуть спричинити хворобу у людини, великої рогатої худоби, свиней, м’ясоїдних тварин, коней, овець, маралів, борсуків. Мікобактерії туберкульозу пташиного виду найнебезпечніші для курей, фазанів, людини, великої рогатої худоби. Свині легко заражаються мікобактеріями туберкульозу людського, бичачого, пташиного, мишачого видів. Тварини виділяють мікобактерії туберкульозу із слиною, фекаліями, сечею, заражаючи пасовища. Збудники туберкульозу можуть потрапити у здоровий організм людини при споживанні заражених м’ясо-молочних продуктів (молока, сиру, масла, м’яса тощо). 

На території Лугинського району в 2003-2005 роках неодноразово, при проведенні ветеринарно-санітарної експертизи туш свиней, була підозра на туберкульоз. Надалі, при дослідженні надісланого патматеріалу, діагноз на туберкульоз пташиного виду у свиней підтверджено лабораторно. Свині заражаються внаслідок спільного утримання їх та курей (кури старше 3-х років можуть бути носіями мікобактерій) в одному приміщенні. Переносити туберкульоз можуть також дикі голуби та горобці.

Для своєчасного виявлення хворих тварин, при благополуччі адміністративного регіону впродовж чотирьох і більше років, щорічно здійснюють планове діагностичне обстеження всього поголів’я, починаючи з 40-добового віку, один раз на рік. У разі виявлення тварин з позитивною реакцією лікування не проводять, а діють згідно інструкції з профілактики та боротьби з туберкульозом тварин.
                   Як же вберегтися від туберкульозу? Стовідсоткового рецепту, як захистити себе, на жаль, немає. Але поради можна дати: вживайте вітаміни, займайтеся спортом, позбудьтесь шкідливих звичок, уникайте стресів, вирощуйте здорових тварин та отримуйте від них безпечну продукцію. Будьте здоровими!

                                                                      Лугинське управління держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь